«Εμπρός πίσω» στο Κυπριακό-Ναρκοθετούν τον διάλογο εν τη γενέσει του οι Τούρκοι

Με τις χειρότερες συνθήκες που θα μπορούσαν να υπάρξουν, αναμένεται να εγκαινιαστεί η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης συνάντησης γνωριμίας που θα έχουν, εκτός απροόπτου στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τον νέο κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα την περασμένη Παρασκευή. 
 
Ο κατοχικός ηγέτης, επιδιώκοντας να καθορίσει τη νέα ατζέντα που ο ίδιος και η Άγκυρα επιδιώκουν να επιβάλουν στο Κυπριακό, φρόντισε από πολύ νωρίς να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σε ότι αφορά το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί, στον δρόμο, αρχικά προς την άτυπη πενταμερή που προανήγγειλε ο Αντόνιο Γκουτέρες και σε δεύτερο χρόνο, στις συνομιλίες που αν το επιτρέψουν τα αποτελέσματα της άτυπης πενταμερούς θα συγκληθεί. 
 
Κι αν τα δεδομένα φάνταζαν δύσκολα και σύνθετα όταν στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί, κυρίως λόγω των εμποδίων που δημιουργούσαν οι θέσεις της Άγκυρας, σήμερα αυτά τα προβλήματα, μοιάζουν ανυπέρβλητα και διαλύουν μεμιάς τη βάση των συνομιλιών όπως αυτή έχει ήδη καθοριστεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. 
 
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία πράξη του Κυπριακού παίχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Βερολίνο, όπου Αναστασιάδης και Ακιντζί κατέγραψαν σύμπτωση θέσεων στις βασικές παραμέτρους που θα διέπουν την επιδιωκόμενη λύση και που περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, μεταξύ Αναστασιάδη και Έρογλου, τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και όλες όσες ακολούθησαν, καθώς και το πλαίσιο των έξι σημείων του Αντόνιο Γκουτέρες. Πλέον, η συζήτηση ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο και επιστρέφει στη βάση του μοντέλου, κάτι που αποτελεί, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, βασική επιδίωξη της Άγκυρας. 
 
«Δεν γίνεται να συζητείται μόνο η ομοσπονδία, πρέπει να έρθουν στο τραπέζι και εναλλακτικές. Εδώ και 50 χρόνια συνομιλιών, δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να παρακαθίσουμε σε συνομιλίες με όρους και προϋποθέσεις», τόνισε σε συνέντευξή στη Haber Kibris, ο Ερσίν Τατάρ. Μέσα από αυτή τη δήλωση προκύπτει αφενός η θέση του ότι δεν αποδέχεται ως βάση λύσης τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και αφετέρου πως δεν αποδέχεται τη συμφωνηθείσα στις 24 Νοεμβρίου του 2019 στο Βερολίνο βάση έναρξης των συνομιλιών μεταξύ του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί στην παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες, όπως περιγράφεται πιο πάνω. 
 
Τα βασικά σημεία των θέσεων Τατάρ εμπερικλείονται στο τρίπτυχο, λύση δύο κρατών και συνέχιση των εγγυήσεων και του ψευδοκράτους. Ένα τρίπτυχο δηλαδή που έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τις βασικές παραμέτρους που είχαν συμφωνήσει Αναστασιάδης-Ακιντζί. Οι πάγιες τουρκικές θέσεις που εξέφρασε ο Τατάρ, εν τη ουσία τους επισπεύδουν το προδιαγραφόμενο ναυάγιο στην όποια νέα προσπάθεια, αφού όσα ο ίδιος υποστηρίζει σήμερα με δηλώσεις και ενδεχομένως να θέσει και ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη, είναι τουρκικές θέσεις που αργά ή γρήγορα θα έπεφταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι από τον κατοχικό ηγέτη, αλλά σίγουρα από τον Μελβούτ Τσαβούσογλου ή όποιον άλλο εκπροσωπούσε την Άγκυρα στην άτυπη πενταμερή, που έτσι κι αλλιώς δεν αναμένεται να εισέλθει σε θέματα ουσίας της λύση, ή στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν. 
 
Στη Λευκωσία, αν και επικρατεί προβληματισμός, δεν αποκλείουν ο Ερσίν Τατάρ να μην τραβήξει εξ αρχής το σχοινί και να δώσει χώρο ώστε να τροχιοδρομηθούν οι εξελίξεις, όπως τις προγραμματίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες και ακολούθως να αρχίσει να θέτει με πιο επιτακτικό τρόπο τα «θέλω» και τους προβληματισμούς του. Δεν αποκλείεται μάλιστα ως πρώτο βήμα καλής θελήσεως, σημειώνουν κάποιοι αναλυτές, να προτείνει και το ξεκλείδωμα νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πριν από την άτυπη Πενταμερή. Βέβαια, κάτι τέτοιο ενδεχομένως να κρύβει και παγίδες, αφού τα ΜΟΕ που επιθυμεί η άλλη πλευρά να ξεκλειδώσει ενέχουν τον κίνδυνο να παγιώνουν, ευνοϊκές για την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Άγκυρα καταστάσεις. 
 
Ο μήνας Νοέμβριος αναμένεται πάντως να ξεκαθαρίσει το θολό σκηνικό που δημιουργεί η αλλαγή σκυτάλης στο ψευδοκράτος, αφού δεν αποκλείεται μετά την πρώτη συνάντηση γνωριμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη, να επανεμφανιστεί στην Κύπρο και η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα θέλει να ακούσει ιδίοις ωσί, τα όσα νέα και ανατρεπτικά έχει να της πει ο Τατάρ. Πάντως, μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση, δεν έχει λάβει πληροφόρηση, ούτε για την ημερομηνία της συνάντησης γνωριμίας Αναστασιάδη-Τατάρ, ούτε για πιθανή κάθοδο της κ. Λουτ. 
 
Κάτι άλλο που θα ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα, είναι μέχρι που σχεδιάζει να το τραβήξει η Άγκυρα με τις προκλήσεις της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η παράνομη Navtex του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ η Navtex του Oruc Reis, ολοκληρώνεται την προσεχή Πέμπτη. 
 
Η Λευκωσία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα αποδεχθεί να προσέλθει στον διάλογο με τα τουρκικά πολεμικά και ερευνητικά πλοία στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό ωστόσο, δεν αποτελεί πρόσκομμα για τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς, αφού ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπέδειξε πως από την στιγμή που δεν θα αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης, αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για την πραγματοποίηση της. 

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»