Στα άδυτα των Ντενκτάς-Οικογενειοκρατία, έριδες, σκάνδαλα και μυστήριοι θάνατοι

Είδηση στα μέσα ενημέρωσης της Κύπρου, αλλά και τα τουρκοκυπριακά μέσα, έγινε τις τελευταίες ημέρες η πρόθεση του νέου κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ να διορίσει τον εγγονό του Ραουφ  Ντενκτάς, ο οποίος έχει το ίδιο όνομα και επίθετο με τον παππού του (Ραούφ Αλπ Ντενκτάς), στη θέση του διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς.
 
Η οικογένεια Ντενκτάς αποτελεί την πιο γνωστή οικογένεια του ψευδοκράτους, λόγω του ηγετικού ρόλου που έπαιξε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και στις αρχές του 21ου, ο Ραούφ Ντενκτάς, ο ιστορικός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, ενώ πάντα απασχολεί και μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Οι ίντριγκες, οι διαφορετικές απόψεις, ακόμη και οι θάνατοι μελών της οικογένειας Ντενκτάς, προκάλεσαν σοκ κατά καιρούς στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, με τις φήμες και τα κουτσομπολία για τις συμπεριφορές των μελών της, να δίνουν και να παίρνουν. 
 
Η Ελληνίδα μητέρα του Ραούφ
Ο Ραούφ Ντενκτάς γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1924 στην Πάφο και ο πατέρας του ήταν Δικαστής στα βρετανικά δικαστήρια της Πάφου, καταγόμενος όμως από τον Άγιο Επιφάνιο της Λευκωσίας. Η μητέρα του, η Εμινέ, είχε ορθόδοξες ρίζες και μέχρι να εξισλαμιστεί ονομαζόταν Χρυσαλίδα, ενώ η γιαγιά του λεγόταν Μαριέττα. 
 
Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και ακολούθως, αφού εργάστηκε για λίγο διάστημα σε δικαστήρια ως υπάλληλος, μετέβη στην Αγγλία όπου σπούδασε νομική. Η πορεία του στην πολιτική λίγο πολύ γνωστή. Ίδρυσε τον παράνομη οργάνωση ΤΜΤ, οργάνωσε τα γεγονότα του 1963 και τον 1967 στην Κοφίνου, γνώριζε και σχεδίασε την τουρκική εισβολή το 1974 και ίδρυσε το ψευδοκράτος το 1983, ενώ υπήρξε συνομιλητής με όλους τους Προέδρους της Δημοκρατίας, από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, μέχρι τον Τάσσο Παπαδόπουλο. 
 
Στην προσωπική του ζωή, ο Ραουφ Ντενκτάς παντρεύτηκε την Αϊντίν Ντενκτάς, η οποία απεβίωσε πέρυσι, και απέκτησαν πέντε παιδιά, δύο γιους και τρεις κόρες. Την μια του κόρη την έχασε σε ηλικία επτά ετών από μετεγχειρητικές ανωμαλίες μετά από εγχείριση αμυγδαλών, ενώ ο ένας γιος του, ο Ραίφ Ντενκτάς, σκοτώθηκε κάτω από μυστήριες συνθήκες σε τροχαίο ατύχημα το 1985. Οι άλλες δύο κόρες του Ραούφ Ντενκτάς ζουν στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενώ ο μοναδικός εν ζωή του γιος, ο Σερντάρ μέχρι πρόσφατα ήταν πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και μετά την αποτυχία του στις πρόσφατες παράνομες εκλογές, εξήγγειλε την αποχώρηση του από την πολιτική. 

Ο μυστήριος θάνατος του γιου του
Ο λόγος και τα έργα του Ραούφ Ντενκτάς ικανοποιούσαν πλήρως τις εθνικιστικές κορώνες που ανεξαρτήτως κυβέρνησης επιζητούσε ο τουρκοκυπριακός και ο τουρκικός λαός. Δοξάσθηκε όσο λίγοι για τα όσα δεινά έφερε στον τόπο μας και μέχρι σήμερα, αποτελεί και θα αποτελεί και στο μέλλον τη μεγαλύτερη προσωπικότητα και τον πιο ιστορικό ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. 

Ο γιος του ο Ραϊφ ωστόσο, δεν ενεπνεόταν από τα έργα και τις πράξεις του πατέρα του. Πνεύμα ανήσυχο από παιδί, πήρε από νωρίς αποστάσεις και διαφώνησε ανοικτά με την τακτική που ακολουθούσε ο Ραούφ Ντενκτάς. Αυτό έφερε αρκετές φορές ρήξη ανάμεσα σε πατέρα και γιο με τις σχέσεις τους να μην είναι ποτέ άριστες. 

Ο Ραίφ Ντενκτάς ήταν αριστερών πεποιθήσεων, ενώ ασχολείτο με τη μουσική και τη δημοσιογραφία. Ήταν απόφοιτος του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης και είχε ως στόχο ζωής να τερματίσει τις πολιτικές του πατέρα του και να εκδιώξει από τα κατεχόμενα την πολιτική, κοινωνική και οικονομική καταπίεση που ασκούσε η Άγκυρα στα κατεχόμενα. Μέχρι τα 34 του χρόνια ίδρυσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με πάγιο αίτημα να τερματιστούν οι πολιτικές του Ραούφ Ντενκτάς, ενώ πραγματοποιούσε συναντήσεις με ελληνοκυπριακά κόμματα, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης λύσης για το Κυπριακό. 

Ο Ραίφ Ντενκτάς τάχθηκε ανοικτά κατά του εποικισμού και σε ομιλία του στη ψευδοβουλή λίγους μήνες πριν σκοτωθεί, έκανε λόγο για την ασυνήθιστη αύξηση του αριθμού των ψηφοφόρων στο ψευδοκράτος. «Αν δούμε ασυνήθιστη αύξηση στον αριθμό των ψηφοφόρων όπως είδαμε από τις εκλογές του 1981, θα καλέσουμε τον παγκόσμιο Τύπο στην Κύπρο και θα τους δηλώσουμε ότι αυτές οι «εκλογές» είναι μια φάρσα γιατί γίνονται με ψηφοφόρους που έχουν εισαχθεί από την Τουρκία. Είναι ένα θέατρο. Επειδή ο κοινωνικός ιστός αλλάζει προς το χειρότερο, εμείς θα το σταματήσουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Θέλουμε να το κάνουμε ειρηνικά. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε όμως. Αυτή η πατρίδα είναι δική μας, δεν μπορείτε να δίνετε υπηκοότητα σε όποιον θέλετε. Και θα αντιδράσουμε πολύ έντονα με τρόπο που δεν θα είναι ευχάριστος για εσάς», είπε τον Φεβρουάριο του 1985 ο Ραϊφ Ντενκτάς. 

Ακριβώς ένα χρόνο πριν από τον θάνατο του, ο Ραϊφ Ντενκτάς συμμετείχε σε εκδήλωση της Ένωσης Συντακτών, όπου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, στέλνοντας το μήνυμα για μια ενωμένη Κύπρο. 

Στις 24 Δεκεμβρίου του 1985 κι ενώ επέστρεφε από την Αμμόχωστο, ένα στρατιωτικό φορτηγό του τουρκικού στρατού έπεσε πάνω στο όχημα του, τραυματίζοντας τον σοβαρά. Μεταφέρθηκε σε Νοσοκομείο όπου υπέκυψε τελικά στα τραύματα του, δύο ημέρες αργότερα.

Τον σκότωσαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες
Ο θάνατος του Ραϊφ ήταν ένα γεγονός που στιγμάτισε τον Ραούφ Ντενκτάς. Μάλιστα, όπως ο ίδιος δήλωσε, ήταν η χειρότερη περίοδος της ζωής του, ενώ λίγο πριν παραδώσει την εξουσία το 2005, κατηγόρησε πως οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, η γνωστή ΜΙΤ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι την χρονική περίοδο που ο Ντενκτάς κατηγόρησε τη ΜΙΤ, οι σχέσεις του με την Τουρκία, είχαν επιδεινωθεί λόγω της παρέμβασης του Ταγίπ Ερντογάν για το δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν, με το οποίο ο Ντενκτάς διαφωνούσε και ο Ταγίπ Ερντογάν το στήριζε. 

Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε πως την περίοδο (σ.σ. το 1985) εκείνη δεχόταν πιέσεις από την Τουρκία στο Κυπριακό και ήταν στόχος επιθέσεων, ενώ δημοσιεύτηκε στον Τύπο μία πληροφορία, ότι ο γιος του είναι αναμεμειγμένος σε υπόθεση λαθρεμπορίας ναρκωτικών. Οι πληροφορίες αυτές, σύμφωνα με τον Ντενκτάς, διέρρευσαν στον Τύπο από την ΜΙΤ.

Ο Ραΐφ Ραούφ Ντενκτάς βρέθηκε εκείνο το διάστημα σε μεγάλη ψυχολογική πίεση την ώρα που, όπως λέει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο ίδιος έπρεπε να ασχοληθεί με το Κυπριακό. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν άργησε να επέλθει το μοιραίο, «ο γιος μου σκοτώθηκε εξαιτίας της ΜΙΤ», υποστήριξε ο Ραούφ Ντενκτάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Vatan.

O Ραούφ Ντενκτάς αποκαλύπτει ότι την εποχή εκείνη ζήτησε από τη ΜΙΤ τις μαγνητοταινίες που είχε καταγραφεί η κατάθεση του ατόμου πάνω στην οποία στηρίχτηκε το δημοσίευμα. H MIT έδωσε τις ταινίες στον Ραούφ Ντενκτάς, σε μία από τις οποίες ο ανακρινόμενος φέρεται να επιβεβαιώνει τα καταγγελλόμενα, ότι δηλαδή ο Ραΐφ Ραούφ Ντενκτάς εμπλέκεται σε υπόθεση ναρκωτικών.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απάντησε καταφατικά στο ερώτημα εάν η κατάθεση αυτή διέρρευσε στον Τύπο από τη ΜΙΤ και υποστήριξε ότι αυτό έγινε επειδή την εποχή εκείνη ήταν προβληματισμένος για το εάν θα έπρεπε να ακολουθήσει τις υποδείξεις της Τουρκίας στο Κυπριακό. Είπε ωστόσο ότι δεν γνωρίζει εάν η διαρροή έγινε από την επίσημη ΜΙΤ ή από κάποια ομάδα μέσα στην υπηρεσία που δρούσε ανεξέλεγκτα.

Παρατήρησε επίσης ότι η εφημερίδα αρνήθηκε να δημοσιεύσει διάψευση, παρά την εις βάρος της καταδικαστική απόφαση του «δικαστηρίου», υπενθυμίζοντας ότι ένα μήνα νωρίτερα η ίδια εφημερίδα είχε δημοσιεύσει πληροφορίες ότι ο Ραΐφ Ντενκτάς υπέθαλπε έναν καταζητούμενο που κατηγορείτο για τη δολοφονία ενός εισαγγελέα. Υπό την ψυχολογική πίεση που του προκάλεσαν οι αρνητικές αυτές εξελίξεις, υποστήριζε ο Ραούφ Ντενκτάς, ο γιος του έκανε το δυστύχημα, στις 27 Δεκεμβρίου του 1985.

Αυτοπυροβολήθηκε δίπλα από τον τάφο του πατέρα του
Ο Ραίφ Ντενκτάς πριν σκοτωθεί είχε αποκτήσει ένα γιο, τον Τζιάν, ο οποίος επίσης έφυγε με τραγικό τρόπο από τη ζωή. Συγκεκριμένα σε ηλικία 37 ετών, ο Τζιάν Ντενκτάς εντοπίστηκε τραυματισμένος δίπλα από τον τάφο του πατέρα του. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο όπου λίγες ώρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματα του.

Σύμφωνα με τα τουρκοκυπριακά μέσα, ο Τζιάν που δεν χώνεψε ποτέ τον τρόπο που σκοτώθηκε ο πατέρας του, αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και αποφάσισε να θέσει τέρμα στην ζωή του, με μια σφαίρα στην κοιλιά, δίπλα από τον τάφο του πατέρα του. 

Ο Σερντάρ Ντενκτάς
Ο δεύτερος γιος του ιστορικού κατοχικού ηγέτη, ο Σερντάρ Ντενκτάς, έμεινε πιστός στις ιδέες του πατέρα του και εξαργύρωσε στο έπακρο το βαρύ όνομα που κουβαλά, με τον εγγονό, τον Ραούφ Ντενκτάς, τον νεότερο, να ακολουθεί την ίδια πορεία. 

Στα χνάρια του πατέρα του, ο Σερντάρ Ντενκτάς ασχολήθηκε από νωρίς με την πολιτική και ίδρυσε το Δημοκρατικό Κόμμα, που κινείται στον χώρο του κέντρου στο ψευδοκράτος. Παραιτήθηκε από τη θέση του μόλις την πριν από δύο εβδομάδες, μετά την αποτυχία του στον α΄ γύρο των παράνομων εκλογών. Ο Σερντάρ μάλλον πήρε περισσότερα από όσα έδωσε στην πολιτική σκηνή του ψευδοκράτους, αφού ποτέ δεν κατάφερε να επιπλεύσει πάνω από τη μετριότητα των πολιτικών θέσεων που επικρατούν στην άλλη πλευρά του συρματοπλέγματος. Αντίθετα, κατηγορήθηκε για σωρεία σκανδάλων, τα οποία μάλιστα τον εξανάγκασαν σε παραίτηση μόλις πέρυσι, όταν κατηγορήθηκε για ενοικίασης 60 στρεμμάτων «κρατικής» γης που φέρεται να ενέκρινε ο ίδιος στον γιο του, Ραίφ.

Μετά την αποτυχία του στις τελευταίες εκλογές ο Σερντάρ προσπάθησε να κάνει θεαματική έξοδο κατηγορώντας τον Ερσίν Τατάρ, πως ούτε λίγο ούτε πολύ έχει μετατραπεί σε μαριονέτα της Τουρκίας εις βάρος των Τουρκοκυπρίων. 

Η διαφωνία του εγγονού με τον πατέρα
Ο Ραούφ Ντενκτάς ο νεότερος είχε διαφορετική άποψη. Με κινήσεις που προκάλεσαν εντύπωση στο ψευδοκράτος, βγήκε μπροστά και διαφώνησε με τον πατέρα του, στηρίζοντας για τον δεύτερο γύρο των παράνομων εκλογών των Ερσίν Τατάρ. Η απάντηση του Σερντάρ ήρθε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου έκανε αναφορά στις διαφορές και πολιτικές διαφωνίες που είχε ο αδερφός του Ραίφ με τον πατέρα του Ραούφ. «Υπήρχε ακόμη μια περίοδος που έφερε αντιμέτωπους τον πατέρα με τον γιο και τον γιο με τον πατέρα. Ο γιος μου είναι αγαπητός μου, το αίμα μου. Έχει τη δική του βούληση εδώ και 40 χρόνια ο ίδιος διοικεί (αποφασίζει για) τον εαυτό του. Και η δική μου βούληση ανήκει σε μένα. Είναι ο μοναδικός μου γιος. Η απόφαση που παίρνει είναι δική του. Ο σεβασμός είναι αυτό που έμαθα από τον πατέρα μου. Καλή τύχη γιε μου».

«Ο παππούς μου, ο ιδρυτής και πρόεδρος Ραούφ Ντενκτάς, είναι ο εκπρόσωπος του τουρκισμού στην Κύπρο και εμείς οι κληρονόμοι του» έγραψε ο Ραούφ Ντενκτάς ο νεότερος, προσθέτοντας ότι η Τουρκία γι’ αυτούς είναι εκ των ων ουκ άνευ και είναι καθήκον τους η ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος», είχε γράψει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ραούφ Ντενκτάς ο νεότερος.

 

Δειτε Επισης

Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του (pics)
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»