Nέα πυρά σε Κυβέρνηση από ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, υψώνουν ασπίδα προστασίας σε Ελεγκτή

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση της αντιπολίτευσης με τη Κυβέρνηση, σε σχέση με τα χρυσά διαβατήρια και την άρνηση του Υπουργείο Εσωτερικών να παραδώσει στοιχεία για 18 πολιτογραφήσεις στον Γενικό Ελεγκτή, ώστε να διεξάγει τη δική του έρευνα.

Μετά την ανακοίνωση του Γενικού Ελεγκτή, AΚΕΛ και ΔΗΚΟ επέκριναν τη στάση της Κυβέρνησης, ενώ αργότερα, με παρέμβαση του ο Γενικός Εισαγγελέας, κάλεσε σε τάξη τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη και υπέδειξε πως ο χειρισμός της παρούσας περίπτωσης αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη του Γενικού Εισαγγελέα. 

Μετά τη δήλωση Σαββίδη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επανήλθαν, υψώνοντας ασπίδα προστασίας στον Ελεγκτή και εξαπολύοντας νέα πυρά στη Κυβέρνηση.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κουνάει το δάκτυλο στον Ελεγκτή ο Γενικός Εισαγγελέας και τον καλεί σε τάξη

Μέσω γραπτής δήλωσης του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Στέφανου Στεφάνου, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «μας είναι ακατανόητη η δήλωση με την οποία ο Γενικός Εισαγγελέας καλεί σε τάξη τον Γενικό Ελεγκτή. Τόσο ο Γ. Εισαγγελέας όσο και ο Γ. Ελεγκτής είναι διορισμένοι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και εξουσίες που καθορίζονται στο Σύνταγμα. Το να καλεί ο Γ. Εισαγγελέας τον Γ. Ελεγκτή σε τάξη είναι το λιγότερο άτοπο και αδόκιμο».
 
Το κόμμα της αντιπολίτευσης τονίζει εξάλλου ότι «είναι άτοπο και αδόκιμο η κυβέρνηση, μαζί και ο Γ. Εισαγγελέας, να εμποδίζουν την Ελεγκτική Υπηρεσία του κράτους να ασκήσει τις αρμοδιότητές της και να ερευνήσει ενδεχόμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος ή διαφυγόντα έσοδα.  Αυτό είναι που άρχισε να κάνει ο Γ. Ελεγκτής σε σχέση με τα χρυσά διαβατήρια και τον εμποδίζει η κυβέρνηση φοβούμενη τα ευρήματα της έρευνας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος με ανάρτηση του στο twitter, έγραψε, «ο Γιώργος Σαββίδης ήταν Υπουργός της Κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη όταν δόθηκαν οι σχετικές πολιτογραφήσεις. Τώρα εκφοβίζει και εμποδίζει τον Γενικό Ελεγκτή από το να ελέγξει τις δικές του πράξεις και αποφάσεις».

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε «πώς ακριβώς δεν προκύπτει ασυμβίβαστο και σύγκρουση συμφερόντων;». 

Καλεί τους θεσμούς σε διάλογο η Συμμαχία
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Συμμαχία Πολιτών, η οποία «καλεί τους θεσμούς να εισέλθουν σε διάλογο, ο οποίος θα εξυπηρετεί τον τόπο και το δημόσιο συμφέρον, αντί να μπουν σ’ αντιπαράθεση, η οποία θα εμβαθύνει την κρίση θεσμών και την απογοήτευση των πολιτών.
 
Παράλληλα, το Κίνημα, τονίζει «ότι ο κάθε θεσμός πρέπει να περιορίζεται στο πλαίσιο που του ορίζει το ίδιο το Σύνταγμα. Απόλυτος σεβασμός στους θεσμούς, με βάση όμως πάντα τις συνταγματικές τους αρμοδιότητες».

Σημειώνει εξάλλου ότι «την ώρα που η απογοήτευση των πολιτών για όσα τεκταίνονται βρίσκεται στο ζενίθ, το τελευταίο που χρειάζεται είναι μία νέα κρίση ανάμεσα στους θεσμούς του ίδιου του κράτους».

Καταλήγοντας, η Συμμαχία υποδεικνύει ότι «ολοένα και περισσότερο μας δημιουργείται η εντύπωση ότι η συνεχής επίκληση της ερευνητικής επιτροπής που διόρισε ο Γ. Εισαγγελέας με δεδομένη την εμπλοκή του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο κατά προτεραιότητα πρέπει να ερευνηθεί αφού αυτό είναι που έπαιρνε τις τελικές αποφάσεις για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, λειτουργεί ως άλλοθι για να εμποδιστεί οποιαδήποτε άλλη έρευνα ή έλεγχος».

«Ποιους εξυπηρετεί η συναίνεση ενός προγράμματος που διέσυρε την Κύπρο;»

Με ανακοίνωση του οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι «χθες η πλειοψηφία της Βουλής έστειλε στις… κυπριακές καλένδες τον έλεγχο του σκανδάλου των διαβατηρίων από την Ελεγκτική Υπηρεσία.
 
Η πρόταση του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, για άμεσο πάγωμα των αιτήσεων για το σχέδιο πολιτογραφήσεων και άμεση παράδοση στον Γενικό Ελεγκτή όλων των φακέλων που αφορούν τις πολιτογραφήσεις απορρίφθηκε με 50 ψήφους κατά. Επικαλούμενοι διαδικαστικά ζητήματα, η πλειοψηφία των κομμάτων απέρριψε την πρόταση των Οικολόγων.
 
Σήμερα η Κυβέρνηση αρνήθηκε ξανά να παραδώσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία φακέλους πολιτογραφήσεων.
 
Ας εξηγήσουν στον κυπριακό λαό τους λόγους για τους οποίους η πρόταση μας δεν ήταν επείγουσα και σημαντική; Ποιους εξυπηρετεί η συνέχιση ενός προγράμματος που διέσυρε την Κύπρο διεθνώς και ποιους συγκαλύπτουν με τη στάση τους στη Βουλή;
Ας εξηγήσουν, γιατί αρνήθηκαν να τοποθετηθούν στο ψήφισμα που καταθέσαμε για άμεση παραίτηση της Κυβέρνησης;
 
Ας εξηγήσουν, γιατί παρέπεμψαν στις ελληνικές καλένδες την κατάργηση των προνομίων για τους πρώην Προέδρους της Βουλής και τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας;
 
Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας και όχι από όσα λέμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα επίθεση ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση με φόντο την έρευνα Ελεγκτή για διαβατήρια

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα