Στα επείγοντα η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Την άμεση εξέταση των  νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητεί από τη Βουλή, ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online, ο Υπουργός Εσωτερικών αποστέλλει σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ζητώντας την κατ’ επείγουσα εξέταση, από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, των τριών νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα εν λόγω νομοσχέδια συζητήθηκαν και από την προηγούμενη Βουλή, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κατάληξη. Όπως ο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online είναι σε θέση να γνωρίζει, στην επιστολή, η οποία υπογράφηκε από τον Σωκράτη Χάσικο και αποστέλλεται σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής,  τονίζεται η ανάγκη προώθησης και ψήφισης τους το ταχύτερο δυνατό, δεδομένου και το γεγονότος ότι σε λίγους μήνες είναι προγραμματισμένη η διενέργεια των δημοτικών εκλογών.
 
Στις προτεραιότητες, αλλά...
Πάντως, η ψήφιση των εν λόγω νομοσχεδίων πριν από το καλοκαίρι, θεωρείται εκ των πραγμάτων αδύνατη. Όπως δήλωσε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, αν και το θέμα βρίσκεται στις προτεραιότητες της Επιτροπής, εν τούτοις η συζήτηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.  «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες στα νομοσχέδια που κατατέθηκαν, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών πριν προχωρήσουμε στη συζήτησή τους ενώπιον της Επιτροπής», τόνισε η κ. Μαύρου.  Περαιτέρω, πρόσθεσε ότι το θέμα της μεταρρύθμισης της Τ.Α,  θα τεθεί κατά την αυριανή πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία θα συνέλθει για να συζητήσει τις εκκρεμότητες της. Η πρόεδρος της Επιτροπής θα ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό για συντονισμό επί του όλου ζητήματος.  Αξίζει να σημειωθεί  ότι η νέα Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών αποτελείται από 11 νέα μέλη,  από τους συνολικά 13 βουλευτές που της απαρτίζουν. Συνεπώς, όπως μας έχει υποδειχθεί, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τους βουλευτές αυτούς,  προκειμένου να μελετήσουν τα νομοσχέδια και να προετοιμαστούν καταλλήλως για τη συζήτηση που θα επαναρχίσει.
 
Τα νομοσχέδια
Υπενθυμίζεται ότι ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών βρίσκονται τρεις  προτάσεις Νόμου, οι οποίες προβλέπουν σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε δήμους και κοινότητες.  Πριν από τις βουλευτικές εκλογές η συζήτηση είχε προχωρήσει σε βάθος. Μέσα από τη συζήτηση που αναπτύχθηκε, η Κυβέρνηση προχώρησε σε κατάθεση τροποποιήσεων επί των αρχικών νομοσχεδίων, λίγες μόλις ημέρες πριν από την αυτοδιάλυση της προηγούμενης Βουλής. Γεγονός που δεν επέτρεψε τη συζήτηση τους και έτσι παραπέμφθηκαν στη νέα Βουλή.
 
Η Ένωση Δήμων
Το θέμα απασχολεί εντόνως και την Ένωση Δήμων, η οποία αναμένεται να συναντηθεί με τον Σωκράτη Χάσικο  την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ έχει ήδη διευθετηθεί ραντεβού με την Ελένη Μαύρου και αρμόδια στελέχη των κοινοβουλευτικών κομμάτων στις 28 Ιουνίου.  Όπως πρόσφατα είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Αλέξης Γαλανός,  επείγει να διευκρινιστούν από τον Υπουργό Εσωτερικών σημαντικές παράμετροι, μεταξύ των οποίων οι  εκκρεμότητες των τριών νομοσχεδίων, οι προθέσεις της κυβέρνησης  για την οικονομική αυτοσυντήρηση των τοπικών αρχών και το τι μέλλει γενέσθαι με  τους δήμους και τις κοινότητες  μετά το νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή για την κατάργηση του δημοτικού και κοινοτικού τέλους  ακίνητης ιδιοκτησίας.   
 
Η πρόταση Αβέρωφ
Την κατάσταση φαίνεται να περιπλέκει  και η πρόταση νόμου που ετοιμάζει η Πινδάρου, βάσει της οποίας οι νέοι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα εκλεγούν στις επικείμενες εκλογές να έχουν θητεία μόνο 2,5 χρόνια, ώστε από το 2019 οι δημοτικές εκλογές να γίνονται μαζί με τις ευρωεκλογές.  Όπως σχολίασε στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών,  Ελένη Μαύρου,  πέραν από τον προβληματισμό για το κατά πόσον οι εκλογές του ερχόμενου Δεκεμβρίου θα μπορέσουν να διεξαχθούν με το αναθεωρημένο νομοθετικό πλαίσιο, θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη και η πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου. Ισχυρή, πάντως, άποψη ότι οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα πρέπει να διενεργηθούν κανονικά έχει όπως πληροφορούμαστε το ΔΗΚΟ.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα