«Όχι» στην αυτοδιάλυση της Βουλής-Mea culpa του Αβέρωφ, συγνώμη από Άντρο

Πολιτικά παιχνίδια, έντονο παρασκήνιο συνοδεύεται η Ολομέλεια της Βουλής που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην οποία μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η πρόταση του βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκης και της ανεξάρτητης βουλευτίνας Άννας Θεολόγου, για αυτοδιάλυση της Βουλής, στον απόηχο των αποκαλύψεων του Al Jazeera, που οδήγησε στις παραιτήσεις του Δημήτρη Συλλούρη και του Χριστάκη Τζιοβάνη. 
 
Η συζήτηση για διάλυση της Βουλής
Υπενθυμίζεται ότι, το Κίνημα Οικολόγων, κατέθεσε σχέδιο απόφασης για παραίτηση της Κυβέρνησης. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, πρότεινε την παραπομπή του Σχέδιο Ψηφίσματος των Οικολόγων στην αρμόδια επιτροπή, κάτι ωστόσο που δεν αποδέχθηκαν οι συντάκτες του Ψηφίσματος. Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία με 53 βουλευτές να ψηφίζουν για παραπομπή του στην επιτροπή Νομικών. 
 
Ακολούθως ο νέος Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε τη συζήτηση του θέματος για αυτοδιάλυση της Βουλής. Ήδη ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων, ΕΛΑΜ και η ανεξάρτητη Άννα Θεολόγου τάχθηκαν υπέρ της πρότασης, ενώ ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύη κατά. Μετά και από την ομιλία του Άγγελου Βότση στη Βουλή, η πρόταση δεν αναμένεται να εγκριθεί αφού όπως προκύπτει μέσα από τις ισορροπίες της Βουλής, 26 βουλευτές τάσσονται υπέρ και 29 βουλευτές κατά.
 
Το σχέδιο απόφασης υποβλήθηκε από τον Γιώργο Περδίκη και την Άννα Θεολογου όπου ζητά από τη Βουλή να ενεργήσει σύμφωνα με το άρθρο 67 του Συντάγματος για καθορισμό εκτάκτων βουλευτικών εκλογών στις 27 Νοεμβρίου. Ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε πως στη συζήτηση τα μικρά κόμματα και οι ανεξάρτητοι έχουν πέντε λεπτά στις διάθεση τους, Αλληλεγγύη και ΕΔΕΚ, οκτώ λεπτά, ΔΗΚΟ δέκα λεπτά και τα δύο μεγάλα κόμματα 15 λεπτά. 
 
«Δεν θα είχαμε πρόβλημα να στηρίξουμε την αυτοδιάλυση της Βουλής. Θεωρούμε όμως ότι με αυτόν τον τρόπο δεν δίνουμε απαντήσεις στις πραγματικές πολιτικές μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να κάνουμε για τον εκλογικό νόμο. Δεν απαντάμε σε αυτό που οι πολίτες ζητούν με το να κάνουμε τις εκλογές νωρίτερα, είπε ο Άγγελος Βότσης εκ μέρους της συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων», είπε εκ μέρους της Πλατφόρμας Δημοκρατικών Δυνάμεων ο Άγγελος Βότσης. Μετά από αυτή την εξέλιξη είναι μάλλον αδύνατο να περάσει η πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής, με βάση τις ήδη εκφρασθείσες από τα υπόλοιπα κόμματα θέσεις. 
 
Είπαν mea culpa Αβέρωφ και Άντρος
Κατά τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων που προηγήθηκε της ψήφισης για την πρόταση Περδίκη-Θεολόγου, αυτό που ξεχώρισε ήταν οι θέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ και του Προέδρου του ΔΗΣΥ, οι οποίοι ζήτησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συγνώμη από την κοινωνία για όσα έχουν διαμειφθεί το τελευταίο διάστημα. 
 
«Θέλω να ζητήσω συγνώμη από την κοινωνία και από τον κόσμο του ΑΚΕΛ γιατί στέλεχος του ΑΚΕΛ συμπεριφέρθηκε με αυτό τον τρόπο. Παραιτήθηκε όμως και από τη Βουλή και από το κόμμα», υπέδειξε ο Άντρος Κυπριανού.
 
Ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω, σχολίασε λίγο αργότερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος έκανε το δικό του mea culpa, χαιρετίζοντας και την προηγούμενη τοποθέτηση του Άντρου Κυπριανού. Και απλά δηλώνω ότι δεν υπάρχουν αναμάρτητοι σε αυτόν τον τόπο. Λέω το δικό μου mea culpa και της παράταξης για λάθη και παραλείψεις δεκαετιών αλλά και των τελευταίων χρόνων. Αν όλοι το πράτταμε θα στέλναμε ένα καλύτερο μήνυμα στην κοινωνία», είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε των ομιλιών 30 βουλευτές τάχθηκαν εναντίον της αυτοδιάλυσης και 26 υπέρ. 
 
 
 
Στη Νομικών οι προτάσεις Νόμου Οικολόγων και ΕΛΑΜ
Ακολούθως ο Γιώργος Περδίκης κατέθεσε στη Βουλή τρεις προτάσεις προς ψήφιση στη Βουλή. Η μια αφορά το άμεσο  πάγωμα της κατάθεσης και εξέτασης αιτήσεων για το σχέδιο πολιτογραφήσεων. Η δεύτερη υπό τη μορφή πρότασης απόφασης στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι με απόφασή της η Βουλή να υποχρεώσει την Κυβέρνηση να παραδώσει στον Γενικό Ελεγκτή όλους τους απαιτούμενους φακέλους των πολιτογραφήσεων για διεξαγωγή της έρευνάς τους. Η τρίτη πρόταση αφορά κατάργηση των προνομίων στους πρώην Προέδρους της Βουλής και τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας, δηλαδή της λιμουζίνας και του γραμματέα.

Επίσης, το ΕΛΑΜ κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος για άμεση δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων και άμεση δημοσιοποίηση της Λίστας Λαγκαρντ η οποία περιλαμβάνει υποθέσεις φοροδιαφυγής Κυπρίων καταθετών.
 
Η Βουλή έλαβε απόφαση όπως όλα τα ψηφίσματα που κατέθεσαν οι Οικολόγοι και το ΕΛΑΜ, να παραπεμφθούν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με 50 ψήφους υπέρ και πέντε κατά. 
 
Οι διαβεβαιώσεις των νέων Βουλευτών και η εκλογή Αδάμου
Η Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε με τη τη διαβεβαίωση των νέων βουλευτών, του Γιαννάκη Γαβριήλ για το ΑΚΕΛ, που καταλαμβάνει την έδρα στην Αμμόχωστο, και της Ρούλας Γεωργιάδη για το Κίνημα Αλληλεγγύη, που εισέρχεται στη Βουλή μετά την κένωση της έδρας Συλλούρη.
 
Νέος Πρόεδρος της Βουλής αναλαμβάνει ο Αδάμος Αδάμου (ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις), ο οποίος διαδέχεται τον Δ. Συλλούρη με τη συναίνεση όλων των κομμάτων πλην του ΕΛΑΜ. Πριν την ψηφοφορία έλαβαν τον λόγο εκπρόσωποι όλων των κομμάτων οι οποίοι ανακοίνωσαν την απόφαση τους για στήριξη της υποψηφιότητας Αδάμου εκτός από το ΕΛΑΜ το οποίο τήρησε αποχή.
 
«Παρόλο που το δικό σας πρόσωπο χαίρει κι από εμάς εκτίμησης για το ΕΛΑΜ υπήρχαν δύο βασικές προϋποθέσεις. Το πρώτο αφορούσε την άμεση δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη και το δεύτερο ήταν το αίτημα μας προς το ΑΚΕΛ να σας αποδεσμεύσει από την κοινοβουλευτική του ομάδα», είπε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου.

«Είμαστε στα πατώματα, μην σας πω κάτω από τα πατώματα, είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας», ήταν τα πρώτα λόγια του νέου Προέδρου της Βουλής. «Πρέπει να είμαστε δίπλα στους πολίτες για να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας», είπε ο Αδάμος Αδάμου. 
 
Στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας, δημιουργείται και το εξής παράδοξο. Η Ρούλα Γεωργιάδου και ο Γιαννάκης Γαβριήλ θα κληθούν να ψηφίσουν για αυτοδιάλυση της Βουλής, λίγα λεπτά μόνο, μετά από την ώρα που θα δώσουν την νενομισμένη διαβεβαίωση τους ως βουλευτές. 
 
Συνεδρίασαν οι πολιτικοί αρχηγοί πριν την Ολομέλεια
Σημειώνεται προς πριν την έναρξη της Ολομέλειας, η οποία ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 11 το πρωί, συνήλθε εκτάκτως  η Επιτροπή Επιλογών η οποία συνδυάζεται με σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων. Η επιτροπή συνήλθε ώστε να εξετάσει τις ανακατατάξεις στις επιτροπές της Βουλής. Κι αυτό διότι θα πρέπει να αντικατασταθεί από την επιτροπή περιβάλλοντος ο Αδάμος Αδαμου ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία, καθώς επίσης θα πρέπει να αποφασιστεί σε ποιες επιτροπές θα συμμετέχουν οι νέοι βουλευτές. 
 
 

Δειτε Επισης

Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης
Θέλει ανταλλαγή των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ στις ελεύθερες περιοχές ο Τατάρ