Δεν βγαίνουν τα κουκιά για αυτοδιάλυση-Η Πλατφόρμα των τριών καθορίζει το αποτέλεσμα

Στις έντεκα το πρωί συνέρχεται η Ολομέλεια της Βουλής στην πρώτη συνεδρία του σώματος μετά το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, που έφερε τις παραιτήσεις του προέδρου της Δημήτρη Συλλούρη και του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάνη. 
 
Μεταξύ άλλων στην σημερινή συνεδρία θα εκλεχθεί ο Πρόεδρος της Βουλής σε μια διαδικαστικού χαρακτήρα διαδικασία με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Αδάμο Αδάμου να απολαμβάνει της συντριπτικής στήριξης των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην του ΕΛΑΜ. Προηγουμένως οι δύο νέοι βουλευτές που αντικαθιστούν Συλλούρη και Τζιοβάνη θα δώσουν τις τελετές διαβεβαίωσείς τους. 
 
Ένα από τα πρώτα θέματα που θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής, είναι η κοινή πρόταση του Γιώργου Περδίκη και της Άννας Θεολόγου για αυτοδιάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν παραιτείται ο Πρόεδρος-«Οι πολίτες θα κρίνουν και θα καταδικάσουν
 
Η διάλυση της Βουλής
Θα αυτοδιαλυθεί ή όχι η Βουλή των Αντιπροσώπων. Η πρόταση διάλυσης κατατίθεται από το Κίνημα Οικολόγων και την ανεξάρτητη βουλευτή Αννα Θεολόγου και η απόφαση παρουσιάζεται μέχρι στιγμής να βρίσκεται στην πλάστιγγα, καθώς φαίνεται να υπάρχει «ισοπαλία» μεταξύ αυτών που τάσσονται υπέρ και όσων τάσσονται κατά, με παράγοντα «χ» τους τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συνεργασίας, που δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί.
 
Κίνημα Οικολόγων και ανεξάρτητη βουλευτής, Άννα Θεολόγου, καταθέτουν από κοινού το σχέδιο απόφασης για αυτοδιάλυση της Βουλής, παραίτηση της Κυβέρνησης και διεξαγωγή εκλογών στις 29 Νοεμβρίου, με αφορμή την εμπλοκή ενός βουλευτή και του παραιτηθέντος Προέδρου της Βουλής, στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων.

ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων, ΕΛΑΜ και η ανεξάρτητη Αννα Θεολόγου τάχθηκαν ήδη με δηλώσεις ή ανακοινώσεις υπέρ της πρότασης. ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύη κατά. Αναμένεται κατά τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας να ξεκαθαρίσει η στάση της Δημοκρατικής Συνεργασίας και κατά συνέπεια αν θα προκηρυχθούν ή όχι πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
 
Η αντιπρόταση Λιλλήκα
Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κατέθεσε σήμερα τροπολογία στη Βουλή, σχετικά με την πρόταση προς αυτοδιάλυση της Βουλής με την οποία, υπονοείται ότι οι εν ενεργεία Βουλευτές φέρουν ευθύνη για τη σημερινή διαπλοκή και διαφθορά που επικρατεί.

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με την τροπολογία του Γιώργου Λιλλήκα, «με την απόφαση της η Βουλή για αυτοδιάλυση αναγνωρίζει ότι φέρει ευθύνη για το ζήτημα της διαπλοκής, γι’ αυτό και οι εν ενεργεία βουλευτές που εκλέγηκαν με την προηγούμενη εκλογική διαδικασία αυτό-δεσμεύονται ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές».

Σε περίπτωση που εγκριθεί η εν λόγω τροπολογία η Συμμαχία Πολιτών δηλώνει έτοιμη να υπερψηφίσει την πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόταση Λιλλήκα να μην είναι κανένας βουλευτής ξανά υποψήφιος αν αυτοδιαλυθεί η Βουλή
  
Οι θέσεις των κομμάτων
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, είχε δηλώσει επεξηγώντας την απόφασή τους για να ζητήσουν αυτοδιάλυση της Βουλής, ότι με την πρόταση για αυτοδιάλυση «μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, ώστε να μπορέσει να εξετάσει και τους προϋπολογισμούς και ενδεχομένως απορρίπτοντας τους, να οδηγήσει την κυβέρνηση και σε πρόωρες προεδρικές εκλογές».

Ζητούν, είπε, να γίνουν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές γι’ αυτό και καταθέτουν και σχετικό ψήφισμα στην Ολομέλεια της Βουλής, με το οποίο ψήφισμα η Βουλή θα ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης.
 
Θετικός στην προοπτική αυτοδιάλυσης της Βουλής και διενέργειας πρόωρων βουλευτικών εκλογών, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Η θέση μας», είπε συγκεκριμένα, «για το θέμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών είναι θετική. Δεν θα θέλαμε όμως σε αυτά που βιώνει ο τόπος ακόμα ένα θέμα στην κονίστρα της κομματικής αντιπαλότητας. Γι’ αυτό και αν υπάρχει ευρύτατη συναίνεση ο ΔΗΣΥ τοποθετείται θετικά, παίρνοντας και το μήνυμα της κοινωνίας».

Σημείωσε ότι «η Βουλή ανεξάρτητα πότε θα αυτοδιαλυθεί είναι σχεδόν παράλυτη», λέγοντας ότι εκκρεμούν  σημαντικά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, που αφορούν - όχι μόνο θέματα που έχουν να κάνουν με την κάθαρση- όπως νομοσχέδια για τη δημιουργία ανεξάρτητων σωμάτων κατά της διαφθοράς, αλλά υπάρχουν μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια για την Τοπική Αυτοδιοίκησης και μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια για τη Δημόσια Υπηρεσία.

«Πολιτικά ομιλούντες είναι όλα σταλωμένα και δεν βλέπω ότι αυτά τα σημαντικά ζητήματα με αυτό κλίμα, παρά τη θέλησή μας, να προχωρήσουν υπάρχει το πολιτικό έδαφος», είπε.

Συνοψίζοντας ο κ. Νεοφύτου ευχήθηκε να επικρατήσει ευρύτατη συναίνεση και να βρεθεί μια συνισταμένη με μια ευρύτατη συναίνεση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικός για πρόωρες εκλογές ο Αβέρωφ-Πρώτα παραίτηση Προέδρου, απαντά το ΑΚΕΛ
 

Το ΑΚΕΛ δια του Εκπροσώπου Τύπου Στέφανου Στεφάνου, δήλωσε ότι η θέση του κόμματός του σχετικά με την πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής είναι ξεκάθαρη: Να παραιτηθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έχουν την κύρια και καθοριστική ευθύνη για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων που στήθηκε στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έχουν την κύρια και καθοριστική ευθύνη, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθισε την Κύπρο στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Όταν ο Πρόεδρος αναλάβει τις ευθύνες του και παραιτηθεί, τότε να μιλήσουμε και για τη Βουλή και τις ευθύνες της», ανέφερε.
 
Εναντίον τάχθηκε με ανακοίνωση και δηλώσεις του Προέδρου του το ΔΗΚΟ. «Ως ΔΗΚΟ δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί υποβάλλεται από κάποιους αίτημα να παραιτηθεί η Βουλή, χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση η παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης που εξάπλωσαν τη διαφθορά. Ελπίζω να αντιλαμβάνονται οι εισηγητές της πρότασης πως έτσι, εξαφανίζουν το μοναδικό εμπόδιο που έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, στη συγκάλυψη της διαπλοκής», ήταν η θέση του.
 
Αν η πλειοψηφία της Βουλής συναινεί και εγκρίνει τις πρόωρες εκλογές από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν υπάρχει ένσταση, ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του. Η θέση του κόμματος είναι η ενδεχόμενη αυτοδιάλυση να γίνει, αφότου ολοκληρωθεί η ψήφιση των προϋπολογισμών.
 
Η Συμμαχία Πολιτών, σ’ ότι αφορά στην πρόταση πολιτικών δυνάμεων για αυτοδιάλυση της Βουλής, με φόντο τις αποκαλύψεις του Al Jazeera για τις καταχρήσεις του προγράμματος πολιτογράφησης που έγιναν από αξιωματούχους, τονίζει ότι σε μια εποχή που πλημμυρίσαμε από σκάνδαλα διαπλοκής ας μην πλημμυρίσουμε κι από λαϊκισμό και δημαγωγία, είναι η θέση του κόμματος.

Αφού απομένουν ελάχιστοι μήνες για ολοκλήρωση της θητείας της υφιστάμενης βουλής, η εν λόγω πρόταση φαίνεται να στερείται ουσίας. Εάν απέμεναν 1-2 χρόνια θητείας στην εν λόγω Βουλή, τότε και η πρόταση αυτή θα ήταν ουσιώδης, σημείωσε.
 
Το Κίνημα Αλληλεγγύη τάσσεται κατά της αυτοδιάλυσης της Βουλής και προκήρυξης πρόωρων εκλογών, θεωρώντας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «είναι εκ του πονηρού οι προθέσεις για πρόωρες εκλογές» και ότι δεν θα οδηγήσουν σε ανανέωση της Βουλής, αλλά σε επανεκλογή των ιδίων ανθρώπων. Εκφράζει την άποψη ότι «αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και με τον λαό και με την τρέχουσα πολιτική ηθική, μπορούμε να προχωρήσουμε σε εκλογές νωρίτερα από τον Μάη το 2021, αλλά όχι τώρα».
 
Το ΕΛΑΜ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, δήλωσε ότι αν υπάρχει ευρύτερη συναίνεση να δοθεί ο λόγος στον λαό, τότε δηλώνει σύμφωνο στην αυτοδιάλυση της Βουλής.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα