Εξανεμίζουν και τις τελευταίες ελπίδες για λύση οι Τούρκοι-«Δύο κράτη και τέρμα»

Δύο κράτη και τέρμα, ήταν το σχόλιο του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, αναφορικά με το Κυπριακό μετά και την πρωτοβουλια που αναμένεται να αναλάβει εντός του επόμενου διαστήματος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. 

Ο Φουάτ Οκτάι ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η λύση στην οποία προσανατολίζεται πλέον η Τουρκία στην Κύπρο είναι τα δύο ξεχωριστά κράτη, χωρίς καμία κουβέντα πλέον για ομοσπονδία. «Σχετικά με το θέμα της ομοσπονδίας, εμείς κάναμε τα πάντα σχεδόν επί 50 χρόνια. Αλλά δεν πέτυχε. Έτσι, δεν θέλουμε να προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο λύσης. Είδαμε ότι η λύση της ομοσπονδίας δεν προχωράει.

Δεν θέλουμε να χάσουμε άλλα πενήντα χρόνια με το θέμα της ομοσπονδίας. Από τώρα και στο εξής μιλάμε για δυο χωριστά κράτη με βάση την ισότιμη κυριαρχία», τόνισε, εξαίροντας για άλλη μια φορά τις αδελφικές σχέσεις με το ψευδοκράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάει στην Άγκυρα να πάρει γραμμή και μετά συναντά τον Αναστασιάδη ο Τατάρ

«Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι ένα κράτος που αναγνωρίζεται από την Τουρκία. Ο Τουρκοκύπριος είναι γνήσιος αδελφός μας. Ναι μεν δυο ξεχωριστά κράτη, αλλά γνήσια αδέλφια μας. Για παράδειγμα, όχι μακρινός συγγενής», είπε και αναφερόμενος στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, δήλωσε ότι έδειξαν μία καλή πρόθεση όλα αυτά τα χρόνια, που ωστόσο δεν αναγνωρίστηκε.

«Σκεπτόμενοι ότι θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί, δεν συστήσαμε ένα κράτος. Μετά από αυτό τέθηκε το θέμα για ομοσπονδία και μετά τέθηκε η σύσταση μιας ανεξάρτητης δομής. Και κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας, τα Βαρώσια παρέμειναν κλειστά για την πιθανότητα να βρεθεί μια λύση. Ήταν μια κίνηση καλής θέλησης.

Και μετά φτάσαμε στο σχέδιο Ανάν, στο οποίο είπαν ‘ναι’. Επί χρόνια και χρόνια, ‘ομοσπονδία, ομοσπονδία, ομοσπονδία, αλλά εκείνοι (οι Ε/Κ) δεν αποδέχονταν την ισότητα των Τ/Κ. Είναι μια δομή που δεν αποδέχεται τα δικαιώματα και την ισότητα των Τ/Κ και δεν δέχεται να μοιραστεί τις πηγές πλούτου του νησιού. Επομένως, με τις άδειες που έχουν παραχωρηθεί στην κρατική εταιρεία πετρελαίων μας την ΤΡΑΟ, από την αναγνωρισμένη από εμάς ΤΔΒΚ, θα συνεχιστούν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις».

«Θα κάνουμε έρευνες όπου θέλουμε»
«Δεν θα πάρουμε άδεια από κανέναν για τις έρευνες, θα κάνουμε όπου θέλουμε, ακόμη και νότια της Κρήτης», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι σε συνέντευξή του στο κανάλι CNN Türk.

«Η απόφασή μας για την ανατολική Μεσόγειο είναι η εξής. Συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Έχουμε μία υφαλοκρηπίδα. Δεν αναφερόμαστε στην ΑΟΖ. Έχουμε χωρικά ύδατα κι έχουμε και υφαλοκρηπίδα. Εμείς λέμε ότι στη δική μας περιοχή θα κάνουμε τις έρευνες. Όπως το κάνουμε και στη Μαύρη Θάλασσα, το ίδιο θα κάνουμε κι εδώ. Αυτό που κάνουμε είναι εντός της υφαλοκρηπίδας μας. Δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να πάρουμε από κανέναν καμία άδεια. Δεν έχουμε ανάγκη. Κι αναφερόμαστε στις εξωτερικές παρεμβάσεις που γίνονται για το πού θα κάνουμε έρευνες. Εμείς αυτή τη στιγμή μπορούμε να κάνουμε όπου θέλουμε έρευνες», ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, δείχνοντας μάλιστα και σχετικό χάρτη, που περιλαμβάνει ακόμη και την περιοχή νότια της Κρήτης.

«Στο πλαίσιο των συνομιλιών με την Ελλάδα αποσύραμε τα πλοία μας, αλλά τα επαναφέραμε. Εμείς θα συνεχίσουμε αυτές τις έρευνες, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής της περιοχής. Πριν ήμασταν σε αυτό εδώ το σημείο. Εντός θα είναι και οι περιοχές, ακριβώς νότια της Κρήτης, που περιλαμβάνει η συμφωνία ΑΟΖ που υπογράψαμε με τη Λιβύη», υποστήριξε.

Ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία δεν παρεμβαίνει σε κανέναν, έτσι δεν επιτρέπει και σε κανέναν να παρεμβαίνει στις δικές υποθέσεις. «Έχετε ακούσει να λέμε σε κανέναν: ‘Γιατί κάνεις έρευνες εδώ; Κάνουμε νόμιμα τη δουλειά μας στη δική μας γη, στη δική μας γαλάζια πατρίδα. Ακριβώς όπως εμείς δεν παρεμβαίνουμε σε κανέναν, δεν επιτρέπουμε και σε κανέναν να παρεμβαίνει σε μας», είπε.

«Θα συνεχίσουμε τις έρευνες στο Καστελόριζο, άσχετα με την Ελλάδα»
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε επίσης ότι δεν πρόκειται να λάβουν υπόψη τις αιτιάσεις της Ελλάδας για το Καστελόριζο και θα συνεχίσουν κι εκεί τις έρευνες, μη αναγνωρίζοντας κανένα δικαίωμα υφαλοκρηπίδας στο νησί. «Αν δηλαδή η Ελλάδα συνεχίσει τις αιτιάσεις της για το Καστελόριζο και συνεχίσει την κρίση, εμείς δεν θα το λάβουμε υπόψη μας και θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Είτε είναι η Ελλάδα, είτε είναι όποιος άλλος θέλει, η Τουρκία δεν πρόκειται να παραχωρήσει ούτε μια σπιθαμή γης, ούτε μια σταγόνα νερού, ούτε μια σταγόνα νερού, σε κανέναν. Κανένα από τα δικαιώματα που ανήκουν στις μελλοντικές μας γενεές. Σε  κανέναν! Κι ας είναι όποιο θέλει το τίμημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Αρμενία συμπεριφέρεται όπως η Ελλάδα
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος αναφερόμενος στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ συνέκρινε την Αρμενία με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι αντί να επιδιώκουν την εσωτερική ανάπτυξη των χωρών τους, εκδηλώνουν έχθρα απέναντι στην Τουρκία για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.

«Υπάρχει μία Αρμενία που, αντί να επιδιώκει την ανάπτυξη στο εσωτερικό της, προσπαθεί να καλύψει τα προβλήματά της στην εγχώρια πολιτική της σκηνή εκδηλώνοντας μία έχθρα απέναντι στην Τουρκία και έναν φόβο κατά των Τούρκων, όπως κάνει εδώ και καιρό η Ελλάδα», είπε, δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να συνδράμει στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν.

«Αν υπάρξει κάποια μη αναμενόμενη εξέλιξη εκ μέρους της Αρμενίας και υπάρξει μία τέτοια πρόσκληση (από το Αζερμπαϊτζάν για στρατιωτική συνδρομή), η Τουρκία δεν θα διστάσει. Ο πρόεδρός μας δεν πρόκειται να διστάσει».

Δειτε Επισης

Καταχωρείται τελικά τη Δευτέρα η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή
Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο