Θετικός για πρόωρες εκλογές ο Αβέρωφ-Πρώτα παραίτηση Προέδρου, απαντά το ΑΚΕΛ

Θετικός είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην πρόταση για πραγματοποίηση πρόωρων βουλευτικών εκλογών, δήλωσε στη Βουλή ο πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου. Το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, ωστόσο, αμφισβήτησαν τις προθέσεις του και ζήτησαν πρώτα να παραιτηθεί και να αναλάβει τις δικές του ευθύνες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
 
«Ο τόπος μας βρίσκεται προ σοβαρών προβλημάτων και πολλών εθνικών κινδύνων. Η Βουλή την περασμένη εβδομάδα έστειλε ένα μικρό αλλά σημαντικό μήνυμα στην κοινωνία, σε μια προσπάθεια όλων μας μέσα και από αυτοκριτική, να προσπαθούμε σταδιακά να ξαναφέρουμε την αξιοπιστία και στο σύστημα και στη Βουλή», δήλωσε.
 
Όπως είπε, «προσπαθούμε σταδιακά να ξαναφέρουμε την αξιοπιστία και στο σύστημα και στη Βουλή. Ξεπεράσαμε κομματικούς τρόπους σκέψεων και εμείς, ως ΔΗΣΥ, στηρίξαμε βουλευτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ για Πρόεδρο της Βουλής, σε ένα κλίμα ευρύτατης συναίνεσης».  
 
Τόνισε ότι «η θέση μας για το θέμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών είναι θετική. Δεν θα θέλαμε, όμως, σε αυτά που βιώνει ο τόπος να κάνουμε ακόμα ένα θέμα στην κονίστρα της κομματικής αντιπαλότητας». Γι’ αυτό και, αν υπάρχει ευρύτατη συναίνεση, ο Δημοκρατικός Συναγερμός τοποθετείται θετικά, παίρνοντας και το μήνυμα της κοινωνίας αλλά και με ένα πραγματισμό ότι η Βουλή ανεξάρτητα πότε θα αυτοδιαλυθεί, είναι σχεδόν παράλυτη, πρόσθεσε. 
 
Εξήγησε ότι είναι εκεί σημαντικά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που αφορούν όχι μόνο θέματα που έχουν να κάνουν με την κάθαρση, όπως νομοσχέδια για τη δημιουργία ανεξάρτητων σωμάτων κατά της διαφθοράς, υπάρχουν μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια για την τοπική αυτοδιοίκηση, μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια για τη δημόσια υπηρεσία. «Πολιτικά ομιλούντες είναι όλα σταλλωμένα και δεν βλέπω ότι αυτά τα σημαντικά ζητήματα, με αυτό το κλίμα παρά τη θέληση μας να προχωρήσουν, υπάρχει το πολιτικό έδαφος και κλίμα. Συνοψίζοντας, μακάρι να επικρατήσει ευρύτατη συναίνεση και επαναλαμβάνω ας μην κάνουμε ακόμα ένα θέμα, να διχάσουμε τη Βουλή και την κοινωνία και εύχομαι να βρεθεί μια συνισταμένη με μια ευρύτατη συναίνεση», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.
 
Η πρόταση Περδίκη-Θεολόγου
Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων και η ανεξάρτητη βουλεύτρια Άννα Θεολόγου καταθέτουν αύριο από κοινού το σχέδιο απόφασης για αυτοδιάλυση της Βουλής, παραίτηση της Κυβέρνησης και διεξαγωγή εκλογών στις 29 Νοεμβρίου, με αφορμή την εμπλοκή ενός μέλους και του τέως Προέδρου Σώματος στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων. 
 
Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, είπε πως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η πρόταση τους, η οποία θα κατατεθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής. Όπως εξήγησε «με αυτό τον τρόπο μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, ώστε να μπορέσει να εξετάσει και τους προϋπολογισμούς και ενδεχομένως απορρίπτοντας τους, να οδηγήσει την κυβέρνηση και σε πρόωρες προεδρικές εκλογές».

«Αυτή είναι και η τοποθέτηση μας. Εμείς ζητούμε να γίνουν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές γι’ αυτό και καταθέτουμε και σχετικό ψήφισμα στην αυριανή Ολομέλεια της Βουλής, με το οποίο ψήφισμα η Βουλή θα ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης. Να αναλάβει η κυβέρνηση την ευθύνη γι’ αυτό το διεθνές ρεζίλεμα», είπε ο κ. Περδίκης.

Ερωτηθείς αν υπήρξε προηγούμενο αυτοδιάλυσης της Βουλής, ο κ. Περδίκης είπε πως υπήρξε το 1985, εξηγώντας πως «επειδή τα δύο μεγάλα κόμματα ήθελαν ουσιαστικά να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε πρόωρες προεδρικές εκλογές -το θέμα τότε ήταν η διαχείριση του Κυπριακού- με την πλειοψηφία ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, είχαμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές».

«Το αποτέλεσμα, όμως, των τότε πρόωρων βουλευτικών εκλογών ήταν ένα θρίαμβος για την τότε κυβέρνηση. Δηλαδή, το κόμμα του Σπύρου Κυπριανού, αντί να υποστεί πανωλεθρία, όπως υπολόγιζαν τα δύο μεγάλα κόμματα, κατήγαγε μια θριαμβευτική νίκη. Που ήταν ένα μήνυμα ότι ο λαός υποστήριζε ουσιαστικά την πορεία, που ακολουθούσε ο συγκεκριμένος Πρόεδρος», ανέφερε.

Όπως είπε, «εάν ο λαός μέσα από τη διαδικασία των βουλευτικών εκλογών επαναλάβει το ίδιο, δηλαδή δώσει στήριξη στα κόμματα, που στηρίζουν την κυβέρνηση, νομίζω θα αποτύχει και η προσπάθεια για την παραίτηση της κυβέρνησης».
 
Όταν παραιτηθεί ο Πρόεδρος
Αντιδρώντας στη δήλωση Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι η θέση του κόμματος «σχετικά με την πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής είναι ξεκάθαρη. Να παραιτηθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του».
 
Εξηγώντας την προσέγγιση αυτή, είπε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έχουν την κύρια και καθοριστική ευθύνη για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων που στήθηκε στην Κύπρο. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έχουν την κύρια και καθοριστική ευθύνη, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθισε την Κύπρο στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
 
«Όταν ο Πρόεδρος αναλάβει τις ευθύνες του και παραιτηθεί, τότε να μιλήσουμε και για τη Βουλή και τις ευθύνες της», τόνισε.
 
Διέξοδος για συγκάλυψη
Στην ίδια γραμμή με τον κ. Στεφάνου κινήθηκε και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. «Ελπίζουμε να αντιλαμβάνονται οι εισηγητές της πρότασης για την αυτοδιάλυση της Βουλής, πως με αυτήν, δίνουν την τέλεια δικαιολογία και διέξοδο στην Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, να αποφύγει τον έλεγχο της Βουλής και να συνεχίσει την συγκάλυψη και απόκρυψη της διαπλοκής και της διαφθοράς που η ίδια συντηρούσε με το πρόγραμμα των «χρυσών διαβατηρίων», δήλωσε.
 
Ως ΔΗΚΟ δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί υποβάλλεται από κάποιους αίτημα να παραιτηθεί η Βουλή, χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση η παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης που εξάπλωσαν τη διαφθορά, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
«Ελπίζω να αντιλαμβάνονται οι εισηγητές της πρότασης πως έτσι, εξαφανίζουν το μοναδικό εμπόδιο που έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, στη συγκάλυψη της διαπλοκής. Εξάλλου, αυτό επιβεβαιώνεται από τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού», πρόσθεσε.
 
«Είναι προφανής η αγωνία του για να μην δοθούν οι φάκελοι των διαβατηρίων στον Γενικό Ελεγκτή. Τονίζουμε, πως αντίθετα με το τι ισχυρίζεται ο ίδιος δεν είναι η Βουλή που έχει «παραλύσει», αλλά ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία, μπροστά στο θράσος και τη διαφθορά που εκπέμπει η Κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού», κατήγγειλε.
 
Ο Νίκολας Παπαδόπουλος κάλεσε όσα κόμματα θέλουν να πατάξουν την διαπλοκή στον τόπο μας, να συμπαραταχθούν μαζί μας στην απαίτηση να δοθεί πλήρης πρόσβαση στον Γενικό Ελεγκτή, για όλους τους φακέλους των πολιτογραφήσεων. «Τότε μόνο θα λάμψει η αλήθεια», σημείωσε.
 
«Ας συμφωνήσουμε, πως δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τους προϋπολογισμούς της Κυβέρνησης της διαφθοράς, ενόσω συνεχίζεται η συγκάλυψη της διαπλοκής», κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
 
Ναι, αλλά μετά τους προϋπολογισμούς
Πολύ λακωνική ήταν η τοποθέτηση της ΕΔΕΚ. «Αν η πλειοψηφία της Βουλής συναινεί και εγκρίνει τις πρόωρες εκλογές από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν υπάρχει ένσταση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
 
Εξήγησε ότι η θέση του κόμματος είναι η ενδεχόμενη αυτοδιάλυση να γίνει αφότου ολοκληρωθεί η ψήφιση των προϋπολογισμών.
 
Επιδιώκουν να επανεκλέξουν τους ίδιους
Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλληλεγγύη, σε ανακοίνωση αναφέρει πως αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της ανανέωσης της Βουλής των Αντιπροσώπων και της αναστήλωσης του τρωθέντος γοήτρου της. Σε διαφορετικές εποχές θα υποστήριζε την άμεση προσφυγή στις κάλπες.
 
«Επισημαίνουμε όμως ότι όσοι υποστηρίζουν σήμερα πρόωρες εκλογές, εκείνο που επιδιώκουν είναι να επανεκλέξουν τους ίδιους τους ανθρώπους, τους δικούς τους ανθρώπους, και έτσι δεν θα επέλθει καμία ανανέωση, ενώ ταυτόχρονα το κράτος παραπαίει ευρισκόμενο στη δίνη του πολέμου, στην κορύφωση του κορωνοϊού, οι πολίτες ζουν στην απόλυτη φτώχεια και την απογοήτευση από  τη διαφθορά», υποδεικνύει το Κίνημα.
 
Στο μεταξύ, σημειώνει, μέχρι σήμερα δεν δόθηκε ευκαιρία στις Αρχές, στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Γενικό Ελεγκτή να διερευνήσουν τα ζήτημα της διαφθοράς. Επιπρόσθετα ο προϋπολογισμός δεν θα μπορέσει να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα και είναι πολύ πιθανό να αναβληθούν και να ξανα-αναβληθούν, όπως οι δήθεν «εκλογές» στα κατεχόμενα.
 
«Θεωρούμε ότι είναι εκ του πονηρού οι προθέσεις για πρόωρες εκλογές και όπως είπαμε δεν θα οδηγήσουν σε ανανέωση της Βουλής αλλά σε επανεκλογή των ιδίων ανθρώπων, που είναι αυτοί που δεν κατάφεραν να δώσουν στη δημοσιότητα τις λίστες των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, με τα πρόσωπα που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης, και να καταπολεμήσουν διαφθορά», τόνισε η Αλληλεγγύη.
 
Συνεπώς αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και με τον λαό και με την τρέχουσα πολιτική ηθική, μπορούμε να προχωρήσουμε σε εκλογές νωρίτερα από τον Μάη το 2021, αλλά όχι τώρα, καταλήγει η ανακοίνωση.
 

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια