Το Κυπριακό συζήτησαν Μητσοτάκης-Τζόνσον

Την «ξεκάθαρη» θέση ότι μια λύση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον όλων, εξέφρασε σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε πρωινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων η έκβαση των "εκλογών" στα κατεχόμενα.

Ο κ. Τζόνσον φέρεται να τόνισε, επίσης, την ανάγκη για διάλογο ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Βρετανός ηγέτης «χαιρέτισε τη δημόσια δέσμευση της Ελλάδας να επιλύσει τις διαφορές με την Τουρκία δια της διπλωματίας», ενώ «επιβεβαίωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται με αμφότερες τις πλευρές για να αποκλιμακωθεί η ένταση», προσθέτει η σχετική ανακοίνωση.

Συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες των δύο χωρών για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία για τη διασφάλιση μίας βιώσιμης παγκόσμιας ανάκαμψης, μεταξύ άλλων μέσω της ανάπτυξης εμβολίου.

Ο κ. Τζόνσον ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό και για τις εξελίξεις στο Brexit, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ «έχει επί της ουσίας τερματίσει τις διαπραγματεύσεις (για μια μελλοντική εμπορική σχέση) δηλώνοντας ότι δεν θέλει να αλλάξει τη διαπραγματευτική της θέση». Ο Βρετανός Πρωθυπουργός φέρεται να επανέλαβε προς τον κ. Μητσοτάκη τη δημόσια θέση του ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν εφόσον υπάρξει «θεμελιώδης αλλαγή» στη στάση των Βρυξελλών.

Τέλος, οι δύο Πρωθυπουργοί εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για την ενδυνάμωση της διμερούς σχέσης, ιδίως ενόψει της επετείου των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση κατά της τουρκοκρατίας.
 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»