Ψάχνει το νέο του πρόεδρο το κόμμα Εθνικής Ενότητας μετά την «εκλογή» Τατάρ

Εντός των επόμενων 15 ημερών το κόμμα Εθνικής Ενότητας θα προχωρήσει σε εκλογικό συνέδριο για την ανάδειξη νέου προέδρου μετά την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην «προεδρία» του ψευδοκράτους.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην απόφαση αυτή κατέληξε το πρωί το ανώτατο κομματικό όργανο του ΚΕΕ.  Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί αύριο που θα συνεδριάσει και η κομματική βουλή του ΚΕΕ. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του κόμματος και δημοσιεύματα, πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής του εκλογικού συνεδρίου είναι η 1η Νοεμβρίου. Το «σύνταγμα» στα κατεχόμενα προβλέπει ότι ο «πρόεδρος» του ψευδοκράτος πρέπει να είναι ανεξάρτητος και άρα πρέπει να μην είναι πρόεδρος κόμματος.
 
Ο Ερσίν Τατάρ θα πρέπει να παραιτηθεί και από το κομματικό του αξίωμα και από τη «βουλή» και από «αναπληρωτής πρωθυπουργός». Το πρωί μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή της ιστοσελίδας Χαμπέρ Κίπρις δήλωσε ότι θα ορκιστεί «πρόεδρος» την Παρασκευή και θα ορίσει έναν «υπουργό» ως «αναπληρωτή πρωθυπουργό», αφού το Κόμμα του Λαού έχει παραιτηθεί - μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου του ΚΕΕ στον οποίο θα δώσει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης»
 
Η Κίπρις ποστασί γράφει ότι ο «υπουργός παιδείας» και «βουλευτής» του ΚΕΕ, Ναζίμ Τσαβούσογλου σε διαδικτυακή εκπομπή της ιστοσελίδας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία του ΚΕΕ.
 
Ωστόσο τα βλέμματα στρέφονται τώρα και στον σχηματισμό «κυβέρνησης» καθώς θεωρείται δύσκολο να προκύψει άλλο σχήμα από την παρούσα «βουλή» εκτός από τη συνεργασία ΚΕΕ με τα κόμματα Αναγέννησης και Δημοκρατικό που στήριξαν την υποψηφιότητα Τατάρ (25 «βουλευτές).  Ωστόσο δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των 26 εδρών που χρειάζεται για να λαμβάνονται αποφάσεις και οι εκτιμήσεις στον τ/κ Τύπο είναι ότι θα δημιουργηθεί μια «μεταβατική κυβέρνηση μειοψηφίας» μέχρι την προκήρυξη των «εκλογών».
 
Στα σενάρια για την «κυβέρνηση» αναφέρεται σήμερα η Γενί Ντουζέν και σύμφωνα με το ΓΤΠ γράφει ότι το σενάριο συνεργασίας ΚΕΕ, ΚΑ, ΔΚ και Κόμμα του Λαού έχει την πλειοψηφία 34 εδρών στη «βουλή» αλλά δεν θεωρείται πιθανό, αφού το Κόμμα του Λαού έχει ήδη παραιτηθεί από την «κυβέρνηση».
 
Στο μεταξύ, η «πρόεδρος» του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», Ναρίν Φερντί Σεφίκ δήλωσε πως βάσει του νέου «νόμου» και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να γίνουν «πρόωρες γενικές εκλογές» και πως η επόμενη κανονική διαδικασία είναι οι «εκλογές» του Ιουνίου (τοπικές). Από τις 18 Ιανουαρίου, πρόσθεσε, ζήτησε  να μην διεξαχθούν «γενικές εκλογές» με αυτόν τον «νόμο», προσθέτοντας ότι σε συνθήκες πανδημίας αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον