Οι ψευδαισθήσεις, οι πρώτες φωνές και η ευκαιρία για το μαχαίρι στο κόκκαλο

Κάτι περισσότερο από 400 χιλιάδες θεατές παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera με τις αποκαλύψεις αναφορικά με την εμπλοκή του πρώην προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, και του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάνη, στην προσπάθεια εξασφάλισης κυπριακού διαβατηρίου, μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, σε Κινέζο εκατομμυριούχο καταδικασθέντα για υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος. 
 
Συλλούρης και Τζιοβάνης τελικά παραιτήθηκαν, το πρόγραμμα καταργήθηκε και η σκόνη άρχισε σιγά σιγά να κάθεται μετά από τον σάλο που δημιουργήθηκε. Αυτό που μένει όμως είναι η εντύπωση στα μάτια των πολιτών, πως η διαφθορά και η διαπλοκή στην Κύπρο, ομοιάζει με τη Λερναία Ύδρα και ουδείς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να μετρήσει πόσα κεφάλια διαθέτει. 
 
Με αφορμή αυτή την ιστορία, δημιουργήθηκε για τον τόπο και μια μεγάλη ευκαιρία. Πράγματα που στο παρελθόν περνούσαν στα ψηλά και αποτελούσαν «πολυτέλεια» στις προσπάθειες για καταπολέμηση της διαφθοράς, υπό τα νέα δεδομένα, μάλλον μοιάζουν πιο αναγκαία από ποτέ. Οι προαναγγελθείσες, μάλιστα, νέες αποκαλύψεις που ενδεχομένως να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερο θόρυβο, ίσως να καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την αλλαγή πλεύσης σε σημαντικούς θεσμούς της δημόσιας ζωής.
 
Η ωμή πραγματικότητα
Άλλωστε η ανεπανόρθωτη βλάβη που δημιουργήθηκε στην υπόληψη του θεσμού της Βουλής, δεν μπορεί να επουλωθεί με δύο παραιτήσεις και μπόλικες δηλώσεις από τα κόμματα που την απαρτίζουν. Επίσης, είναι αστείο να θεωρεί κανείς πως οι πλείστοι από τους άλλους 54 βουλευτές, δεν ήξεραν, δεν γνώριζαν, δεν ξανάκουσαν και δεν συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που περιγράφονται στο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera. 
 
Τρέφει αυταπάτες όποιος νομίζει πως ο Χριστάκης Τζιοβάνης, ήταν ο μοναδικός «solution man» της παρούσας Βουλής. Ζει με ψευδαισθήσεις αυτός που πιστεύει πως μόνο ο Τζιοβάνης τηλεφωνούσε σε δημόσιους υπαλλήλους για να μεταφέρουν τον φάκελο μιας υπόθεσης «from the bottom to the top». Ζει σε άλλη χώρα όποιος νομίζει πως ο Δημήτρης Συλλούρης είναι ο μοναδικός υψηλόβαθμος κρατικός, εκλεγμένος ή μη, αξιωματούχος, που παρακάθισε σε γεύμα με εκπροσώπους αμφιβόλου ποιότητας επενδυτών, μοιράζοντας υποσχέσεις για διευκολύνσεις. Όσο πιο νωρίς συνειδητοποιήσουμε αυτά τα απλά ως κοινωνία, τόσο πιο σύντομα θα πιεστούν οι καταστάσεις, ώστε να υπάρξει μια πραγματική αλλαγή που θα βάλει έστω την κατάσταση σε μια υποφερτή σειρά. 
 
Το παράδειγμα
Η πίεση που περιγράφεται πιο πάνω εκφράσθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πρώτες 48 ώρες μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera. Τα κόμματα βιάστηκαν να τοποθετηθούν και να καθορίσουν το πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης που θα ακολουθούσε. Διαβάσαμε ανακοινώσεις που λίγο πολύ έλεγαν πως για όλα φταίει το κακό Κατάρ, τα συμφέροντα του οποίου εξυπηρετεί ο Al Jazeera που είναι ο καλύτερος φίλος των Τούρκων. Διαβάσαμε πως θα πρέπει να μας προβληματίσει το ντοκιμαντέρ και να το μελετήσουμε, ενώ διαβάσαμε την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα του τόπου, που έλεγε πως ότι έχει να πει, το είπε η εταιρεία του βουλευτή του κόμματος που εμπλέκεται στο βίντεο. Στο ίδιο μήκος κύματος και τα πλείστα μέσα ενημέρωσης, που αρχικά προέβαλαν την είδηση χωρίς καλά καλά να αντιληφθούν το μέγεθος της διαφθοράς και της διαπλοκής. 
 
Την πραγματική διάσταση των όσων καταγράφηκαν στο ντοκιμαντέρ, την έδωσαν πρώτοι οι πολίτες, με οργισμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλοι οι υπόλοιποι ακολούθησαν αργοπορημένα. Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και τώρα. Οι πολίτες είναι οι μόνοι που μπορούν μέσω της πίεσης που θα ασκήσουν στους εκλεγμένους εκπροσώπους τους για ριζικές και οριζόντιες αλλαγές με άμεση ισχύ. 
 
Το πρώτο βήμα
Ήδη υπήρξαν φωνές που ζητούν την άμεση διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών, επτά μήνες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία. «Ο κόσμος ζητά κάθαρση και θέλει να ακουστεί αναφορικά με τις επιλογές του και τα άτομα που τον αντιπροσωπεύουν. Πρέπει όλα μας να συζητήσουμε το ενδεχόμενο της ενεργοποίησης του άρθρου 67 του συντάγματος για διάλυση της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων Βουλευτικών Εκλογών καθώς και την παραίτηση της Κυβέρνησης» ήταν τα λόγια της», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η ανεξάρτητη βουλευτής, Άννα Θεολόγου. Η πρόταση Θεολόγου πήρε χθες σάρκα και οστά με την κοινή επιστολή Άννας Θεολόγου και Γιώργου Περδίκη, με την οποία ζητούν από τον Διευθυντή της Βουλής όπως προωθηθεί στην προσεχή συνεδρία της Ολομέλειας,  σχέδιο απόφασης για ενεργοποίηση του άρθρου 67 του Συντάγματος περί διάλυσης της Βουλής των Αντιπροσώπων. Μάλιστα η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων, πέραν της διάλυσης της Βουλής, ζητά ομόφωνα και την παραίτηση της Κυβέρνησης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούν παραίτηση της Κυβέρνησης και διάλυση της Βουλής οι Οικολόγοι
 
Μια άλλη παρόμοια πρόταση, ήταν αυτή για την οριζόντια ψηφοφορία, που η καταψήφιση της από την Βουλή συνοδεύτηκε από έντονο παρασκήνιο, πριν από περίπου ένα χρόνο, όμως τώρα επανέρχεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Τον περασμένο Νοέμβριο η βουλή καταψήφισε τρεις προτάσεις Νόμου για την οριζόντια ψηφοφορία που είχαν κατατεθεί από Δημοκρατικό Συναγερμό, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων με το ΑΚΕΛ και το ΕΛΑΜ να σημειώνουν πως έχουν διαφορετική φιλοσοφία και το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, να εκφράζουν φόβους πως μια τέτοια εξέλιξη θα δίνει τη δυνατότητα στα μεγάλα κόμματα να αποφασίζουν ποιοι βουλευτές από τα μικρότερα κόμματα θα εισέρχονται στη Βουλή. Σε ότι αφορά τη στάση του ΑΚΕΛ απέναντι στην οριζόντια, υπήρξαν αναφορές τις τελευταίες ημέρες, που έφερναν ως παράδειγμα, το γεγονός ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Χριστάκης Τζιοβάνης κατάφερε να επικρατήσει στις βουλευτικές του 2016 της υποψηφιότητας του Τουμάζου Τσιελεπή. 
 
Η ψήφιση της οριζόντια ψηφοφορίας σε βουλευτικές, ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές θα δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να ψηφίσουν με βάση τη λογική για τους ικανότερους από πέραν του ενός κομματικού συνδυασμού. Μάλιστα, σε έρευνα που έγινε στην Κύπρο ποσοστό 80% τάσσεται υπέρ της εφαρμογής της οριζόντιας ψηφοφορίας. Ήδη πέντε ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία εφαρμόζουν διάφορα μοντέλα οριζόντιας ψηφοφορίας. Ιδού λοιπόν 
 
Ο ρόλος των άλλων θεσμών
Μια άλλη σημαντική πτυχή της δημόσιας συζήτησης για το το μέλλει γενέσθαι μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera, είναι και ο ρόλος των ανεξάρτητων θεσμών και ειδικότερα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία διεξήγαγε μια σειρά από έρευνες πριν από τις αποκαλύψεις του τηλεοπτικού δικτύου, οι οποίος όμως σκόνταψαν στην άρνηση του Υπουργείου Εσωτερικών να δώσει τους φακέλους μιας σειράς πολιτογραφήσεων. 
 
Το στίγμα του ρόλου των θεσμών, αλλά και των ανθρώπων που τους υπηρετούν, έδωσε καλύτερα από τον καθένα ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης. «Είπα πολλές φορές πως είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του κόσμου. Οι σοβαρότεροι παράγοντες που διαιωνίζουν τη διαφθορά είναι η απάθεια και η αδιαφορία των πολιτών και των οργανωμένων τους συνόλων».  
 
Κανένας θεσμός, ανεξάρτητος ή μη, δεν μπορεί να κάνει θαύματα και να πολεμήσει μόνος τη διαφθορά και την διαπλοκή, είπε ο Κώστας Κληρίδης, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τους πολίτες να ζητήσουν και να απαιτήσουν εκείνες τις αλλαγές που θα βάλουν επιτέλους σε τροχία διαφάνειας και αξιοκρατίας τα σαθρά εκ τις ιδρύσεως του κυπριακού κράτους θεμέλια... 

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι