Η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας στο επίκεντρο συνάντησης Πετρίδη-Cooper

Ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος με έμφαση στην περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ, υπογραμμίστηκαν στη συνάντηση του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη με τον Αμερικανό βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικό - στρατιωτικές υποθέσεις Clarke Cooper.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό και φιλικό κλίμα.

Υπογραμμίσθηκε η αναβαθμισμένη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας και συζητήθηκαν τρόποι για περαιτέρω προώθηση των εν λόγω σχέσεων. Συζητήθηκαν επίσης οι έκνομες και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, οι οποίες αποσταθεροποιούν γενικότερα την περιοχή.
 
Ο κ. Πετρίδης χαιρέτισε την απόφαση της αμερικάνικης Κυβέρνησης για προσωρινή άρση του εμπάργκο πώλησης «μη - φονικών όπλων» (non-lethal weapons) προς την Κυπριακή Δημοκρατία και υπογράμμισε τη σημασία της, λέγοντας πως είναι μία απόφαση που εντάσσεται πλήρως στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που καθορίστηκαν με την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων το 2018.
 
Επιπλέον, καλωσόρισε την πρόσφατη αμερικανική απόφαση για παροχή Διεθνούς Στρατιωτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (International Military Education and Training - IMET) στην Εθνική Φρουρά, η οποία θα συμβάλει ουσιαστικά στην επαγγελματική κατάρτιση των μελών των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Προς υλοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας, ήδη έχει σταλεί πρόσκληση από τις ΗΠΑ για συμμετοχή προσωπικού της Εθνικής Φρουράς σε εκπαιδεύσεις για το 2021.
 
Περαιτέρω, ο κ. Πετρίδης πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις, που δύναται να υλοποιηθούν στο μέλλον, για αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτάθηκε η κατάρτιση προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, που να περιλαμβάνει τακτικές κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες ή ασκήσεις έρευνας και διάσωσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών των δύο χωρών σε ετήσια βάση.
 
Ακόμη, συζητήθηκε η θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού, για μόνιμο δομημένο διάλογο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, με σκοπό την πραγματοποίηση συναντήσεων υψηλού επιπέδου σε ετήσια βάση.
 
Τέλος ο κ. Cooper, συνοδευόμενος από τον κ. Πετρίδη μετέβηκε στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου έτυχε ενημέρωσης για τις δυνατότητες του Κέντρου σε  θέματα έρευνας και διάσωσης και υποστήριξης ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην περιοχή. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Κ. Κόμπος: Εξαιρετικά ανήσυχη για κατάσταση στη Γάζα η Κύπρος
«Στο δρόμο προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει και πάλι μπροστά της την Κύπρο»
Έδωσαν τα χέρια Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι για την απασχόληση αλλοδαπών
Υπ. Ενέργειας: Μετά τη λειτουργία του Great Sea Interconnector η όποια επιβάρυνση
Οι αντιδράσεις κομμάτων για την κρίση στο μέτωπο Ελεγκτή και Εισαγγελίας-Καλεί ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλία το ΑΚΕΛ
Σύγκρουση συμφέροντος για λειτουργό της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου-Ζητά έρευνα από ΥΣ η Ελεγκτική