Οι συνομιλίες στην εποχή Τατάρ, η γραμμή Ερντογάν και η πρωτοβουλία Γκουτέρες

Με νέο διαπραγματευτή θα βρεθεί αντιμέτωπος ο Νίκος Αναστασιάδης, εάν και εφόσον επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, μετά τη νίκη του Ερσίν Τατάρ στις παράνομες «εκλογές» των κατεχομένων.
 
Η εποχή Μουσταφά Ακιντζί έχει παρέλθει και το «εκλογικό» αποτέλεσμα έκανε πράξη το απευκταίο σενάριο της Κυβέρνησης. Όχι επειδή ο Ακιντζί ήταν σε θέση να αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο την πολιτική της Άγκυρας για την Κύπρο, παρά τα κατά καιρούς ιδεολογικά του ξεσπάσματα, αλλά επειδή απέκλινε από την τουρκική γραμμή, έχοντας μία πολύ πιο συγκαταβατική στάση στο Κυπριακό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η σιωπηλή κραυγή του Ακιντζί, η ανατροπή Τατάρ και οι κάλπικες λίρες του Ταγίπ
 
Ουσιαστικά ο Ακιντζί, με όλους τους περιορισμούς που του δημιουργούσε η Άγκυρα, επεδείκνυε βούληση για λύση του Κυπριακού εντός του συμπεφωνημένου πλαισίου, μια κατάσταση πραγμάτων που ανατρέπεται με την παρουσία Τατάρ στο τραπέζι των συνομιλιών.
 
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Τατάρ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με την Άγκυρα στο Κυπριακό, γι’ αυτό, εξάλλου, και ήταν ο εκλεκτός της. Η Τουρκία ενεπλάκηκε ενεργά στον «προεκλογικό» των κατεχομένων υπέρ του Τατάρ, με αποκορύφωμα το γεγονός πως προέβη από κοινού με τον Ερντογάν σε ανακοίνωση για το μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου, παρουσιάζοντας το ως δικό του επίτευγμα.
 
Αναφορές στην τουρκική εμπλοκή έκαναν τις τελευταίες ημέρες κι άλλοι πολιτικοί στα κατεχόμενα, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί, κατά την ομιλία του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, συνεχάρη εκτός από τον Τατάρ και αυτούς που διαδραμάτισαν ρόλο στο αποτέλεσμα, φωτογραφίζοντας την Τουρκία. «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιος που δεν έχει δει το έχει γίνει. Εάν λέγαμε ότι αυτές οι εκλογές έγιναν κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα ήταν η πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά.
 
Η Τουρκία έχει, επί της ουσίας, κάνει επίδειξη ισχύος, καθώς η γεωγραφική κατανομή των ψήφων στον δεύτερο γύρο των παράνομων «εκλογών» καταδεικνύει μεγάλη προσέλευση σε περιοχές που κατοικούνται ως επί το πλείστον από εποίκους. Καταγγελίες στα social media κάνουν λόγο μέχρι και για χρηματισμό υπέρ του Τατάρ από επιτελεία καθοδηγούμενα από την Άγκυρα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είναι σαφές πως με τον Ερσίν Τατάρ συντάχθηκε και μία μερίδα Τ/κ, είτε γιατί ανήκουν στη δεξιά είτε επειδή ήταν δυσαρεστημένοι από τον Μουσταφά Ακιντζί και τις σχέσεις του με την Τουρκία.
 
Η Άγκυρα έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι θεωρεί πως, μετά το Κραν Μοντανά, ήρθε η ώρα στο τραπέζι των συνομιλιών να πέσουν κι άλλες μορφές λύσης, πέραν της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μια θέση με την οποία ευθυγραμμίζεται ο Ερσίν Τατάρ. Ο ίδιος δήλωσε, πριν από μερικές ημέρες, ότι «δεν έχει πλέον νόημα να μιλάμε στον τ/κ ‘λαό’ για πιθανή ομόσπονδη λύση», προσθέτοντας ότι «ο δρόμος μας πλέον για λύση είναι λύση στη βάση δύο κυρίαρχων κρατών». Όπως, δε, έχει κατ’ επανάληψη υποστηρίξει, η ομοσπονδιακή λύση δοκιμάστηκε για τελευταία φορά στο Κραν Μοντανά.
 
Με αυτά τα δεδομένα, αποτελεί ερώτημα τι θα συζητήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο νέος εγκάθετος της Τουρκίας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θέση της ε/κ πλευράς είναι η συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά, ενώ θεωρεί πως η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν μπορεί να αντικατασταθεί από οτιδήποτε άλλο, επειδή είναι «κλειδωμένη» από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.
 
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία και κατ’ επέκταση ο Τατάρ, δεν φαίνεται να καίγονται για λύση του Κυπριακού, αφού προτεραιότητα γι’ αυτούς φαίνεται να είναι να καταφέρει η Άγκυρα να βάλει χέρι στον φυσικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και συνεχίζονται οι παράνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τη διακηρυγμένη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν μπορεί να συνομιλήσει υπό απειλή.
 
Το πρώτο τεστ της νέας κατάστασης πραγμάτων στο Κυπριακό θα προέλθει μέσα από την προαναγγελθείσα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή, κατά την οποία θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Εκεί, Τατάρ και Τουρκία θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα διαφανούν προθέσεις. Αναμένεται να προηγηθεί ένας νέος γύρος επαφών της ειδικής του απεσταλμένης Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα καταγράψει τις θέσεις των εμπλεκομένων και ενδεχομένως να εκτιμήσει την πιθανότητα επιτυχίας ενός νέου εγχειρήματος.  
 
Παράλληλα, πάντως, με τις όποιες διαδικασίες στο Κυπριακό, αναμένεται πως ο Ερσίν Τατάρ θα βάλει μπρος διεργασίες για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων του ψευδοκράτους με την Τουρκία. «Η συνεργασία και τα έργα με την μητέρα πατρίδα Τουρκία, που θα διασφαλίσουν την περαιτέρω ενδυνάμωση και ορθοπόδησή μας, θα συνεχιστούν», υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του πριν από τις παράνομες «εκλογές»…

Δειτε Επισης

Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)