Οι εταίροι που άργησαν, ο τουρκικός εμπαιγμός και η Ε.Ε. που μένει εκτεθειμένη

Ολοένα και μεγαλύτερη φαίνεται πως είναι η δυσαρέσκεια των χωρών της ΕΕ, ακόμα και των ισχυρότερων, με την τουρκική προκλητικότητα. Οι προθέσεις διαφάνηκαν -έστω αχνά- στη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε χθες, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, με τους ηγέτες να καλούν την Άγκυρα να επιστρέψει στον διάλογο, ειδάλλως θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της στάσης της.

Ωστόσο, παρά τη δυσαρέσκεια, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες του Νότου με συμφέροντα και στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες… βάζουν φρένο στις κυρώσεις. Ευρωπαϊκή πηγή ωστόσο που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, σημειώνει ότι αν και αργά, παρατηρείται στροφή και αυτών των χωρών.

Ορόσημο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις θεωρείται η Σύνοδος του Δεκεμβρίου, που έχει προσδιοριστεί για τις 10 και 11 του μήνα. Μέχρι τότε, οι ισχυροί παίκτες θέλουν δείγματα καλής θέλησης από την Άγκυρα. Σε αντίθετη περίπτωση, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένων και των κυρώσεων.

Η Ελλάδα, όπως ανέφερε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένει στη θέση ότι χωρίς αποκλιμάκωση της έντασης δεν γίνεται διάλογος, ενώ ζητά και εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, όπως τα γερμανικά υποβρύχια 214, ένα μέτρο καθαρά στοχευμένο και με αντίκτυπο. Την ίδια ώρα, γίνονται κινήσεις σε κάθε επίπεδο για να καλλιεργηθεί κλίμα επιβολής κυρώσεων.

Τουρκικές προκλήσεις: Η Ελλάδα προκαλεί τα προβλήματα
Πάντως, η τουρκική πλευρά συνεχίζει απτόητη τη ρητορική της, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι προκαλεί τα προβλήματα.

«Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα ή στηρίζει αυτούς που τα προκαλούν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι.

«Οι εκφράσεις και ισχυρισμοί που εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τη χώρα μας κατά την επίσκεψή του στην Αρμενία αποτελούν απόδειξη ότι η Ελλάδα προτιμά την πολιτική της έντασης και της κλιμάκωσης αντί της καλής γειτονίας με την Τουρκία, του διαλόγου και της συνεργασίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, «αυτοί οι ισχυρισμοί δεν είναι δυνατόν να καλύψουν τις ιστορικές πραγματικότητες. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχάσει τις θηριωδίες που διέπραξε στην Ανατολή και για τις οποίες καταδικάστηκε να πληρώσει αποζημιώσεις, πρέπει να διαβάσει σωστά την ιστορία και να εγκαταλείψει την ‘μεγάλη ιδέα’ και την εχθρότητά της απέναντι στους Τούρκους».

«Κοινός παρονομαστής για την επίλυση όλων των προβλημάτων στην περιοχή μας είναι η Τουρκία, η Ελλάδα είναι εκείνη που προκαλεί τα προβλήματα ή που στηρίζει αυτούς που τα προκαλούν», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει «το τυραννικό καθεστώς Άσαντ, τον πραξικοπηματία Χαφτάρ, την Αρμενία που κατέχει το άνω Καραμπάχ, που έχει ανοίξει τις πόρτες σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εναντίον της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των PKK, PYD, FETO, που μετέτρεψε το Αιγαίο σε τάφο μεταναστών, που ακολουθεί πολιτικές επεκτατισμού στο Αιγαίο και την Μεσόγειο».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει όμηρος της Ελλάδας»
Λίγο αργότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε νέες κατηγορίες κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας πως είναι όμηρος της Ελλάδας.

Έτσι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του από το πλωτό γεωτρύπανο Fatih που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στην περιοχή του Ζογκουλντάγ στη Μαύρη Θάλασσα, ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε σε υψηλούς τόνους κατά της ΕΕ αλλά και της Ελλάδας.

«Μην επιτρέποντας τις προσπάθειες για την εκδίωξη της Τουρκίας από τον αγώνα του διαμοιρασμού των πηγών υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο ανοίξαμε την πόρτα μια νέας εποχής. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε οποιοδήποτε σχέδιο, οποιαδήποτε πρωτοβουλία, οποιαδήποτε τετελεσμένα που αγνοούν τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων», δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. 

«Επαναλαμβάνω από εδώ, ότι δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα κανενός ιδιαίτερα τα εδάφη κανενός. Προασπιζόμαστε μόνο τα δικά μας δικαιώματα (…) Προκειμένου να επιτύχουμε σε αυτόν τον αγώνα είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη δύναμή μας μαζί με όλα τα μέσα τις διπλωματίας. Ο τρόπος για να εγκαθιδρύσουμε ειρήνη, ηρεμία, και σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο είναι μέσα από το σεβασμό, την αναγνώριση και αποδοχή των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» συμπλήρωσε.

«Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε οποιαδήποτε φοβέρα και στήσιμο παιχνιδιών που καταλήγουν να μοιάζουν με κωμωδία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας.

«Το γεγονός ότι η ΕΕ έχει γίνει όμηρος της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, βλάπτει κυρίως την ίδια την ΕΕ (…) Τα διπλά μέτρα και σταθμά που έχει εφαρμόσει η ΕΕ εναντίον της χώρας μας ως σήμερα αγνοώντας όλες τις αξίες της, είχε ήδη μειώσει την αξιοπιστία της ΕΕ» είπε συνεχίζοντας την πολεμική ρητορική της χώρας του.

«Εάν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπαράθεσης η ΕΕ δεν υιοθετήσει μια δίκαιη στάση, αυτό θα είναι η επίσημη ανακοίνωση ότι ήρθε το τέλος της», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Δειτε Επισης

Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία