Τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης-Κέρφιου μετά τις 10:30 στα μαγαζιά της Λεμεσού

Την επέκταση των μέτρων για τις συναθροίσεις σε όλες τις επαρχίες και την επιβολή μίνι lockdown στη  Λεμεσό, αποφάσισε η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η διασπορά του κορωνοϊού, αφού τις τελευταίες ημέρες οι αριθμοί των κρουσμάτων που καταγράφονται δείχνουν ότι η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει ειδικά σε κάποιες περιοχές. 

Κατά την κρίσιμη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Νίκο Αναστασιάδη στην παρουσία των επιδημιολόγων που κλήθηκαν να δώσουν εισηγήσεις και προτάσεις για αναχαίτηση του β κύματος της πανδημίας και της ραγδαίας επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών της χώρας μας, αποφασίστηκαν τα παρακάτω μέτρα για όλες τις επαρχίες. 

  • Επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και σε δημόσιους χώρους συναθροίσεων, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.
  • Ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε εκκλησίες, τεμένη και άλλους θρησκευτικούς χώρους, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα, τηρουμένων των πρωτοκόλλων που ισχύουν για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας.
  • Κεκλεισμένων των θυρών αγώνες. 
  • Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης στις Επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας, ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού. Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης στις Επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 300 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 100 άτομα, ο αριθμός των ατόμων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 75. Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η κράτηση πέραν των 10 ατόμων ανά τραπέζι.
  • Επιτρέπεται η λειτουργία κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων, με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, τηρουμένων σε κάθε περίπτωση των κατευθυντήριων γραμμών και των πρωτοκόλλων.
  • Απαγορεύεται το cocktailpartyκαι τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις. Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 350 άτομα.
  • Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (φούρνοι, υπεραγορές, μινι-μάρκετ, κτλ) και τα φαρμακεία μεταξύ των ωρών 8 π.μ. και 9 π.μ. εξυπηρετούν μόνο άτομα που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών και τα φαρμακεία μεταξύ των ωρών 8-9 π.μ. εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με αναπηρίες και όχι τις ευπαθείς ομάδες όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Επίσης αποφασίστηκε η επαναφορά μέτρου στις υπεραγορές για εξυπηρέτηση ευάλωτων ομάδων σε όλες τις επαρχίες. 

Τα πιο πάνω μέτρα, που ρυθμίζονται με Διάταγμα του Υπουργού Υγείας που θα εκδοθεί εντός της ημέρας, τίθενται σε ισχύ από αύριο, 18 Οκτωβρίου 2020, και για περίοδο δύο εβδομάδων, ήτοι μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2020

Μίνι lockdown στη Λεμεσό 

Σε σχέση με τη Λεμεσό η Κυβέρνηση έλαβε επιπρόσθετα μέτρα και επιβάλλει mini lockdown από αύριο μέχρι τις 26 Οκτωβρίου. Τα επιπρόσθετα μέτρα για την επαρχία είναι τα εξής:

  • Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, σνακ-μπαρ, κοκ) μέχρι τις 10.30 μ.μ..
  • Συστήνεται αυστηρά ο περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών μετά τις 11.30 μ.μ..

Η Κυβέρνηση με τη σύσταση για περιορισμό της κυκλοφορίας μετά τις 11:30 το βράδυ έκανε επίκληση στο αίσθημα ευθύνης των κατοίκων της Λεμεσού, που καλούνται να  βγαίνουν από τα σπίια τους μόνο εάν παρίσταται απόλυτη ανάγκη. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, το 70% των περιστατικών της covid-19, τις τελευταίες ημέρες προέρχονται από τη Λεμεσό. Ήταν δε ξεκάθαρος ως προς το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που ο κόσμος της Λεμεσού δεν συμμορφωθεί, λέγοντας πως σε τέτοια περίπτωση η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα πρέπει να καθοριστεί με διάταγμα. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία ότι ο κόσμος θα πειθαρχίσει και θα τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. 

Τα μέτρα για την πόλη και την επαρχία Λεμεσού, που θα ρυθμιστούν με Διάταγμα του Υπουργού Υγείας που θα εκδοθεί εντός της ημέρας, θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, 18 Οκτωβρίου 2020, και θα έχουν διάρκεια μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2020.

Ο Υπουργός Υγείας απηύθυνε ξανά δραματική έκκληση για τήρηση των μέτρων, τονίζοντας για άλλη μια φορά πως η κατάσταση είναι κρίσιμη.

Στην σύσκεψη με τους επιδημιολόγους παρόντες ήταν εκτός από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, οι υπουργοί Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Παιδείας και Μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι παγκύπρια ισχύει το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ χθες το Υπουργείο Υγείας, έδωσε συστάσεις σε μια σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν στις επιχειρήσεις, για αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»