Αποδοκίμασαν τις νέες τουρκικές προκλήσεις οι 27-Ικανοποιημένος ο Πρόεδρος

Να αναστρέψει τις ενέργειές της, με στόχο μια διαρκή και σταθερή αποκλιμάκωση, κάλεσε την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκφράζει την ικανοποίησή του για την αντίδραση των εταίρων.
 
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, κατά τις εργασίες της Συνόδου, ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ για τις νέες έκνομες ενέργειες της Τουρκίας τόσο στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ, όσο και σε σχέση με τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 

 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη στην ενημέρωση κατά τη διάρκεια Παρέμβασης του, όπως επίσης έπραξε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόσθεσε.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδοκιμάζει τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ καλεί για σεβασμό των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789, σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων», σημείωσε ο κ. Κούσιος.
 
«Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αναστρέψει τις ενέργειες της, με στόχο μια διαρκή και σταθερή αποκλιμάκωση, ενώ αναφέρει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα υπό το φως και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 2 Οκτωβρίου, τα οποία επαναβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια και της σημερινής Συνόδου», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

H σχετική αναφορά για την Τουρκία στα Συμπεράσματα είναι η ακόλουθη: 

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.
 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020». 

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επέκρινε την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις μέρα με τη μέρα και θα εξετάσει εκ νέου το θέμα της Τουρκίας το Δεκέμβριο, δήλωσε, τονίζοντας ότι επιθυμεί να είναι ξεκάθαρος. 

Οπως είπε, "σχεδιάζουμε μια Σύνοδο το Δεκέμβριο και σχεδιάσαμε πράγματι να συζητήσουμε και να εξετάσουμε ξανά το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας. Για αυτό πρότεινα  να ακολουθήσουμε αυτήν την προσέγγιση. Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να εξετάσουμε ξανά την κατάσταση, να ενημερωθούμε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Κύπρου για τις εξελίξεις, είχαμε μια σύντομη συζήτηση για την κατάσταση. Αλλά φυσικά, μέρα  με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στενά, με όλους τους διαφορετικούς παράγοντες στην περιοχή και φυσικά με τα κράτη μέλη που περισσότερο εμπλέκονται στην περιοχή".

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι