Κάνουν πως δεν βλέπουν οι Βρυξέλλες-Εκτός ατζέντας των 27 οι νέες προκλήσεις

Σε ένα πολύ διαφορετικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε σχέση με αυτό που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Με τα δεδομένα, σε ότι αφορά τις προκλήσεις της Τουρκίας να μεταβάλλονται συνεχώς, οι 27 ηγέτες θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, χωρίς όμως να έχουν στην ατζέντα που ετοιμάστηκε από τον Σαρλ Μισέλ το θέμα είτε των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, είτε των τουρκικών μεθοδεύσεων στο Βαρώσι. 
 
Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δεν αναμένεται να εμποδίσει τόσο τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσουν το θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως στους ομολόγους τους, αφού τα δεδομένα αντιστράφηκαν πλήρως σε σχέση με αυτά που είχαν ενώπιον τους οι 27 στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου λήφθηκε η απόφαση το θέμα των τουρκικών προκλήσεων να εξετασθεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. 
 
Από τότε, από τις αρχές του Οκτώβρη δηλαδή όταν ξανασυναντήθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι Τουρκία προέβη σε μια σειρά ενεργειών που επανέφερε το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο στο κόκκινο. Προηγήθηκε η αποχώρηση του Yavuz από την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ακολούθως εκδόθηκε νέα Navtex για έρευνες του Barbaros εντός των οικοπέδων έξι και επτά. Το Barbaros βρίσκεται περίπου εδώ και δέκα μέρες εντός των συγκεκριμένων οικοπέδων, όπου διεξάγει παράνομες έρευνες. 
 
Ακολούθως, η Τουρκία, ανέβασε την ένταση στο ζενίθ, εκδίδοντας νέα Navtex, αυτή τη φορά για νέες έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τον Ταγίπ Ερντογάν στην Γερμναίδα Καγκελάριο και παρά το θετικό κλίμα στις διερευνητικές επαφές που είχαν ως στόχο την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, η Τουρκία επέλεξε και πάλι τον δρόμο της έντασης και της κλιμάκωσης. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφασισμένος για κλιμάκωση ο Ερντογάν-«Θα απαντήσουμε σε Ε/κ και Ελλάδα όπως τους αξίζουν»
 
Το γεγονός αυτό έφερε την έντονη δυσφορία του Βερολίνου, που εκφράστηκε σε διπλωματική γλώσσα κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Χάικο Μαας, του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, σε Αθήνα και Λευκωσία. Έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι στο πρόγραμμα του Μάας ήταν και η επίσκεψη στην Άγκυρα, η οποία όμως, χωρίς να γίνουν γνωστοί οι ακριβείς λόγοι, τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. 
 
Ένα άλλο γεγονός που καταδεικνύει την κατανόηση που επήλθε, έστω και καθυστερημένα από τους εταίρους, που δεν μεταφράζεται όμως σε έμπρακτη στήριξη, ήταν το επεισόδιο ανάμεσα στον Μελβούτ Τσαβούσογλου και την Σουηδή υπουργό Εξωτερικών, η οποία αφού αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Κύπρο καθώς και στην ανάγκη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από τη Συρία, δέχθηκε την αήθη επίθεση από τον Μελβούτ Τσαβούσογλου μπροστά στις κάμερες. 
 
Έντονη επίσης ήταν και η θέση της Ουάσιγκτον για τις νέες πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας. «Εξαναγκασμός, απειλές, εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα αμβλύνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την εσκεμμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορταγκους.
 
Στην ανακοίνωση των ΗΠΑ, απάντησε το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο αναφέρει ότι αποτελεί σοβαρή ασυνέπεια η άσκηση κριτικής από μέρους των ΗΠΑ για τις δραστηριότητες που συνεχίζει το Oruc Reis στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, ενώ έχουν ήδη δηλώσει πως «ο Χάρτης της Σεβίλλης που εκπροσωπεί τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις του διδύμου Ελλάδας- Ε/κ για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχει καμία νομική βαρύτητα».

«Αυτή η ασυνέπεια παρατηρείται επίσης και στις δηλώσεις κάποιων χωρών της ΕΕ», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. Υποστηρίζει ότι «η πλευρά που αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο και την Ελλάδα δεν είναι η Τουρκία, είναι η Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου και η Ελλάδα. Στην πραγματικότητα οι δραστηριότητες τις Ελλάδας που έχουν κλιμακώσει την ένταση στις 12 Σεπτεμβρίου έχουν κοινοποιηθεί από το υπουργείο μας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Ερντογάν τρίβει στα μούτρα της Ε.Ε. την αποκλιμάκωση-Επανέρχεται η συζήτηση για κυρώσεις
 
Η Σύνοδος Κορυφής
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι 27 αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου μη έχοντας στην ατζέντα το ζήτημα όλων των πιο πάνω τουρκικών ενεργειών που δείχνουν αποθράσυνση και αποφασιστικότητα από την Άγκυρα για να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα. 
 
Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, μάλιστα διαμηνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής. Η Ελλάδα έχει ζητήσει να τεθεί το ζήτημα στη διήμερη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ωστόσο η Γερμανία δεν αναμένει από την Ε.Ε. να αλλάξει τη στάση της σχετικά με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας μόλις δύο εβδομάδες μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.
 
Μάλιστα κοινοτικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις με ομοφωνία, συνεπώς «θα δούμε πως θα εξελιχθεί η συζήτηση» και αν αυτή θα συμπεριλαμβάνει την Τουρκία. Ο ίδιος νωρίτερα τοποθέτησε ενδεχόμενη συζήτηση για την Τουρκία στο τέλος της δεύτερης ημέρας της Συνόδου (Παρασκευή 16/10) μετά το πέρας της κανονικής ατζέντας.

«Αναμένω μια αντιπροσωπεία να θέσει το θέμα, αλλά δεν ξέρω τι θα κάνουν οι άλλες. Είχαμε μια αναλυτική συζήτηση για την Τουρκία στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κατά γενική ομολογία υπάρχει η αίσθηση ότι αυτό που συμβαίνει είναι άδικο, αλλά πρέπει να διεξαχθεί η συνεδρίαση για να δούμε ποια θα είναι η απάντηση», τόνισε. «Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση με την Τουρκία», δήλωσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στον αέρα η συζήτηση για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής-«Μια χώρα θα ζητήσει συμπεράσματα»

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ