Ψηφίζουν ομόφωνα παραίτηση Συλλούρη κι αυτός... αναλαμβάνει χρέη Προέδρου

Όλο και πιο στενός γίνεται ο κλοιός γύρω από τον Δημήτρη Συλλούρη, με όλα τα κόμματα, ακόμα και εκείνο με το οποίο εξελέγη βουλευτής, να ζητούν την παραίτηση του από τη θέση του Προέδρου της Βουλής μετά τις αποκαλύψεις του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, με τον ίδιο πάντως να δείχνει πως θα επιμένει στην απόφαση του να μην παραιτηθεί, αλλά να απέχει από τα καθήκοντα του από την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών. 
 
Μετά το Κίνημα Οικολόγων, τη Συμμαχία Πολιτών, που από την πρώτη στιγμή ζήτησαν παραίτηση του Δημήτρη Συλλούρη, χθες και σήμερα ακολούθησαν και τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ ο ίδιος απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα με την οποία μεταξύ άλλων σημειώνει πως δεν θα φέρει ένσταση εάν ο Γενικός Εισαγγελέας προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για άρση της ασυλίας του. Η συγκεκριμένη επιστολή δεν μεταβάλλει καθοιονδήποτε τρόπο τα δεδομένα, αφού τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την άρση της ασυλίας του θα την έχει το Ανώτατο Δικαστήριο, εάν και εφόσον ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέσει σχετική αίτηση. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν παραιτείται αλλά παραχωρεί την βουλευτική του ασυλία για έρευνες ο Συλλούρης
 
Σε μια άλλη εξέλιξη η Βουλή σήμερα έζησε ιστορικές στιγμές με τους βουλευτές να αρνούνται να παρακαθισουν σε συνεδρία της υποεπιτροπής θεσμών με θέμα τον κώδικα δεοντολογίας του σώματος. Ο προεδρεύων της υποεπιτροπής, Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του τόνισε πως είναι η πρώτη απεργία βουλευτών, στην ιστορία και η αποχή τους είναι μία ένδειξη διαμαρτυρίας, καλώντας τον Πρόεδρο της Βουλής να παραιτηθεί άμεσα. Ο πρόεδρος των Οικολόγων δήλωσε στον REPORTER πως η εισήγηση του είναι εάν δεν παραιτηθεί μέχρι τη Δευτέρα να επεκταθεί η αποχή των βουλευτών σε όλες τις επιτροπές. Αύριο δεν θα συνεδριάσει ούτε η ad hoc επιτροπή για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.
 
Όπως ανέφερε, εξάλλου ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ως η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θεσμών και αξιών, θέλουν να στείλουν το δικό τους πολιτικό μήνυμα ότι στο χώρο της πολιτικής υπάρχουν και έντιμοι άνθρωποι και αποφασισμένοι να θεσπίσουν σωστές νομοθεσίες, σωστούς κώδικες δεοντολογίας , σωστό πόθεν έσχες, που σήμερα είναι κοινωνική απαίτηση της κυπριακής κοινωνίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απεργούν οι βουλευτές, ακυρώνονται συνεδρίες-Πιέζουν Συλλούρη για παραίτηση
 
Εξάλλου επιστολή προς τον Δημήτρη Συλλούρη, απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ζητώντας από μέρους του ΑΚΕΛ την άμεση παραίτηση του, για να διευκολυνθεί η ομαλή λειτουργία των θεσμών.
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, απέστειλε επιστολή στον Γενικό Διευθυντή της Βουλής στην οποία τονίζει, ότι οι δηλώσεις και οι ενέργειες του Προέδρου της βουλής, όπως προβλήθηκαν από τον Al Jazeera, πλήγωσαν το θεσμό του Κοινοβουλίου και την εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως η απόφασή του ν’ απέχει από τα καθήκοντά του, διαπιστώνεται προβληματική λειτουργία στα καθήκοντα του Νομοθετικού Σώματος.
 
Ως εκ τούτου ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών στην επιστολή που απέστειλε ζητά όπως ανακληθεί η επιλογή του κυρίου Συλλούρη από τη θέση του Προέδρου της Βουλής, για να προχωρήσει το Κοινοβούλιο σε εκλογή νέου Προέδρου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλαγή ρότας ΔΗΣΥ για Συλλούρη-«Μονόδρομος η οικειοθελής αποχώρηση»
 
Διευκρινίσεις αναφορικά τη σχέση του Δημήτρη Συλλούρη με το Κίνημα Αλληλεγγύη, εξέδωσε η Ελένη Θεοχάρους. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ο Δημήτρης Συλλούρης αποχώρησε από την Αλληλεγγύη ευθύς ως ανέλαβε την Προεδρία της Βουλής και εκδηλώνοντας πρόθεση να είναι υπερκομματικός πρόεδρος.
 
«Η Αλληλεγγύη υπέστη μαζί με όλο τον λαό συγκλονισμό και καταισχύνη με όσα μετέδωσε το αραβικό δίκτυο Al Jazeera. Ζήτησε από την Εισαγγελία και την Αστυνομία τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμωρία όλων των ενόχων, ενώ όπως τονίζεται, στη χθεσινή ανακοίνωσή της ζήτησε από τον κύριο Συλλούρη να παραιτηθεί ικανοποιώντας το περί δικαίου αίσθημα του λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ες γην ενάλιαν Κύπρον ου… κουμπάρος μ’ εθέσπισεν
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής που συνεδριάζει σήμερα και αύριο με τον δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξιωματούχο, τον Δημήτρη Συλλούρη να αναλαμβάνει χρέη προεδρεύοντα της Δημοκρατίας. 
 
Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, υπέδειξε πως αποτελεί παράδοξο που θέτει στο προσκήνιο θέμα ηθικής τάξης. «Πώς μπορεί ένας κρατικός αξιωματούχος να απολογείται δημόσια ότι η συμπεριφορά του δεν ήταν η κατάλληλη και να δέχεται να ασκεί τα καθήκοντα ακόμα ψηλότερης θέσης, αυτής του Προέδρου, κάτι που είναι εξαιρετικά παράλογο. Το απέχω από τα καθήκοντα μου είναι πρωτόγνωρο και άγνωστο στο δίκαιο. Από τη στιγμή που παραμένεις στη θέση οφείλεις να ασκείς τα καθήκοντα σου. Εγείρεται και θέμα νόμιμης αντικατάστασης του», σημείωσε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Δειτε Επισης

Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ
Πολύ διαδεδομένη η διαφθορά στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ερωτηθέντες σε έρευνα
Πρόταση ΕΛΑΜ για μείωση προθεσμίας για προσφυγές κατά αποφάσεων Υπ. Ασύλου
Βλέπει γενναιόδωρα ωφελήματα σε προσωπικό του Ινστιτούτου Κύπρου η Ελεγκτική Υπηρεσία
Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν
Ξεδίπλωσαν το πλάνο της πρόσβασης στις υπηρεσίες του κράτους Ιωάννου, Βαφεάδης και Παναγιώτου στη Βουλή
Τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου στα θέματα ωκεανών εξήρε η ΓΓ της Κοινοπολιτείας
Νέες καταγγελίες για μετακινήσεις ψηφοφόρων-«Υπέδειξαν ως διαμονή δημαρχείο, κολυμβητήριο και αποθήκες»