Σε ανυποληψία το πολιτικό σύστημα-Η στάση Συλλούρη και το τσαλαπάτημα του θεσμού

Σε πλήρη ανυποληψία στις συνειδήσεις των πολιτών, βυθίζουν το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, οι νέες αποκαλύψεις του Al Jazeera σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό που φαίνεται να είχε στηθεί, ώστε να προμηθεύει κάθε λογής άτομα-ακόμη και με εγκληματικό παρελθόν-, διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι του ανάλογου αντιτίμου. 
 
Η εμπλοκή ενός βουλευτή, καθώς και του ίδιου του προέδρου της Βουλής, που με τη σειρά τους εμπλέκουν γενικούς διευθυντές Υπουργείων και πρώην υπουργούς, καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και πόσο βαθιές είναι οι ρίζες του, ενώ την ίδια ώρα, όπως και ο εκπρόσωπος της κτηματομεσιτικής εταιρείας που διαδραματίζει ρόλο μεσάζοντα ανάμεσα στους εκπροσώπους του υποτιθέμενου καταδικασμένου σε φυλάκιση επενδυτή και την εταιρεία του βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη, σκιαγραφούν την εικόνα ενός μηχανισμού βασισμένου σε... στέρεες πολιτικές καρέκλες με 100% επιτυχία.
 
Κι αν είναι ακόμα κάτι που κατέδειξε το ντοκιμαντέρ, είναι πως η διαπλοκή και η διαφθορά στην Κύπρο, δεν αφορά μόνο το θέμα των πολιτογραφήσεων, αλλά ολόκληρο το φάσμα των συναλλαγών, των σχέσεων πολιτών με το κράτος ή ακόμα και τις τράπεζες. Συνεπώς η χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργικού για κατάργηση του προγράμματος, δεν αποτελεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα, απλά μετάθεσή του παρακάτω. 
 
Το μούδιασμα των πρώτων ωρών από όλους, ακολούθησαν οι ραγδαίες σε όλα τα επίπεδα εξελίξεις της Τρίτης. Αντιπροσωπευτική είναι και η αναδίπλωση των κομμάτων μέσα σε 24 ώρες απέναντι στις εξελίξεις. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, έκανε έκκληση να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις, σημειώνοντας πως '«δεν περιμέναμε τον Al Jazeera να μας κάνει υποδείξεις», το ΑΚΕΛ, ενώ σε προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις είχε σηκώσει παντιέρα, στην πρώτο του τοποθέτηση που ήταν μια λιτή ανακοίνωση, χωρίς καν να αναφερθεί στο ζήτημα του βουλευτή του, παρέπεμπε στην εκδοχή του. 
 
Το ΔΗΚΟ απεύθυνε κάλεσμα στους αρμόδιους να διερευνήσουν τις αποκαλύψεις, ενώ μετά από 24 ώρες, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής. Η ΕΔΕΚ ενώ αρχικά επανάφερε το το ζήτημα ότι το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Άγκυρας, 24 ώρες μετά ζήτησε την «πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών και την ανάληψη πολιτικών ευθυνών εκεί και όπου προκύπτουν». Από την άλλη πλευρά η Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι ήταν τα μόνα κόμματα που ζήτησαν εξ αρχής την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαιτούν παραιτήσεις-Έδωσαν το σύνθημα οι πολίτες, ακολούθησαν τα κόμματα
 
Το ΑΚΕΛ και ο Τζιοβάνης
Στην πιο δύσκολη θέση, αναμφίβολα βρέθηκε το ΑΚΕΛ. Η ενεργή εμπλοκή του βουλευτή του, ο οποίος στο ντοκιμαντέρ εμφανίζεται ως ο πυρήνας του μηχανισμού εξασφάλισης διαβατηρίων, έβαλε σε μπελάδες την Εζεκία Παπαϊωάννου που πριν από το ντοκιμαντέρ του Al Jazeera είχε έντονες θέσεις, κατακεραυνώνοντας με κάθε ευκαιρία την Κυβέρνηση για το ξεχείλωμα του προγράμματος που επέτρεπε σε εγκληματίες να εξασφαλίσουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Από νωρίς, διαφάνηκε πως η επιλογή της παραίτησης του Χριστάκη Τζιοβάνη θα έκανε τη ζωή όλων στην Εζεκία Παπαϊωάννου πιο εύκολη. Η παραίτηση του βουλευτή, άνοιξε τον δρόμο στο κόμμα ώστε να ανασυνταχθεί και να μιλήσει πιο ανοικτά για το όλο ζήτημα. 
 
Παράλληλα, έλυσε και τα χέρια των Αρχών στη διερεύνηση της υπόθεσης, αφού πλέον ο Χριστάκης Τζιοβάνης δεν προστατεύεται από τη βουλευτική ασυλία. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποδέχθηκε την παραίτηση Τζιοβάνη το ΑΚΕΛ και ζητά να πράξει το ίδιο ο Συλλούρης
 
Ο... αυτοπεριορισμός του Συλλούρη
Από την άλλη πλευρά, η στάση του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, μόνο πιο σύνθετα κάνει τα πράγματα. Ο κ. Συλλούρης, παρά τη λαϊκή κατακραυγή, παρά τις φωνές των κομμάτων και παρά την εξόφθαλμη συμμετοχή του σε μια ιστορία που τσαλαπατά τον δεύτερο τη τάξει θεσμό του κράτους, δεν παραιτήθηκε από τη θέση του παρά μόνο, ανακοίνωσε πως θα απέχει από τα καθήκοντά του μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών των Αρχών. 
 
Και εδώ τίθενται μια σειρά από ερωτήματα:
Πρώτον, πώς θα λειτουργεί η Βουλή από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της θα απουσιάζει την ώρα που έχει να διεκπεραιώσει μια σειρά σημαντικών νομοθετικών εκκρεμοτήτων που θα βρεθούν ενώπιον της το επόμενο διάστημα;
Δεύτερο, από τη στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσουν οι έρευνες των Αρχών, για πόσο διάστημα ο κ. Συλλούρης θα βρίσκεται σε αποχή από τα καθήκοντά του, ειδικά στην Κύπρο που γνωρίζουμε πόσο διαρκούν οι έρευνες; 
Τρίτο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα αναχωρεί για τις Βρυξέλλες για να συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής. Καθήκοντα προεδρεύοντα της Δημοκρατίας θα εκτελεί ο κ. Συλλούρης, ο οποίος την ίδια ώρα θα τυγχάνει διερεύνησης από την Αστυνομία και τα όσα λέει στο βίντεο θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ανακριτών, δημιουργώντας μια μάλλον άνευ προηγουμένου κατάσταση που ενδεχομένως να βάζει πίεση και στις Αρχές. 
Τέταρτο, αφού όπως δήλωσε ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ερευνών, ο ίδιος έχει λάβει τις αποφάσεις του, γιατί δεν τις ανακοινώνει από τώρα, ώστε να διευκολυνθούν οι ανακριτές που διερευνούν την υπόθεση και η ίδια η Βουλή η οποία και ως θεσμός αλλά και ως σώμα ταλαιπωρείται; 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στενεύει ο κλοιός για Συλλούρη και επίκεινται αλλαγές στη Βουλή
 
Υπενθυμίζεται ότι, αυτό που προκύπτει από το βίντεο, είναι πως ο πρόεδρος της Βουλής δεσμεύεται να βοηθήσει με κάθε τρόπο έναν άνθρωπο που δεν ξέρει καν, με άγνωστο ποιόν, με εγκληματικό παρελθόν, για να εξασφαλίσει ένα διαβατήριο σε δύο επίπεδα. Πρώτον για να προσπελάστει ο σκόπελος του εγκληματικού παρελθόντος και δεύτερο για να προσπεράσει την κυπριακή γραφειοκρατία που καθημερινά «κατατρώει τα συκώτια» χιλιάδων πολιτών που περιμένουν υπομονετικά στα γραφεία των διάφορων τμημάτων της δημόσιας υπηρεσίας. Μάλιστα, εμφανίζεται έτοιμος να τον φέρει σε επαφή και με προέδρους κοινοβουλίων άλλων χωρών, εκμεταλλευόμενος το status του. 
 
Στο μυαλό του μέσου πολίτη, μόνο η συγκεκριμένες δηλώσεις από τον πρόεδρο της Βουλής απαιτούν ύβρη για την Δημοκρατία, την ισονομία και τη Δικαιοσύνη στον τόπο και ο δρόμος για τον πρόεδρο της Βουλής είναι μονόδρομος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε... αυτοπεριορισμό ο Συλλούρης μετά τον σάλο-Αποχή, απολογίες και αποφάσεις
 
Ακόμα και να ισχύει ο ισχυρισμός που προέβαλαν οι εμπλεκόμενοι και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, ότι δηλαδή «μυρίστηκαν» τι συνέβαινε και ήθελαν να εξασφαλίσουν πληροφορίες για το ποιος κρύβεται πίσω από τους μεσάζοντες, ο Δημήτρης Συλλούρης, θα έπρεπε με κάθε κόστος να προστατέψει το κύρος του θεσμού τον οποίο εκπροσωπούσε. Αντιθέτως με τη στάση του, όπως εμφανίζεται στο συγκεκριμένο βίντεο, τσαλαπάτησε και πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων, το όποιο κύρος είχε απομείνει στον θεσμό. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ταφόπλακα στο Επενδυτικό Πρόγραμμα έβαλε η Κυβέρνηση
 
H ευκαιρία
Οι αποκαλύψεις του Al Jazeera,  συνέλαβαν ώστε η πολιτεία να έχει ενώπιον της  μια μεγάλη ευκαιρία. Ρίχνοντας την αυλαία του επενδυτικού προγράμματος πολιτογραφήσεων, η οποία θα πέσει οριστικά όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες και τιμωρηθούν εάν και εφόσον εντοπιστούν, αυτοί που παρανόμησαν, όλοι όσοι ευαγγελίζονται την πλήρη κάθαρση και αποτίναξη της διαπλοκής και της διαφθοράς που είναι βαθιά ριζωμένη στην Κυπριακή Δημοκρατία μπορούν να αναλάβουν δράση.
 
Για να συμβεί κάτι τέτοιο όμως, θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν πως το φαγοπότι πώλησης διαβατηρίων τελείωσε και πως θα πρέπει να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία όσων παρανόμησαν. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η ίδια η πολιτεία με τους θεσμούς της, τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, την Γενική Εισαγγελία, την Αστυνομία, τα κόμματα και τους ανεξάρτητους θεσμούς να στηρίξουν την προσπάθεια. Να υπάρξει δηλαδή, όπως θα έλεγε και ο Δημήτρης Συλλούρης... full support.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η νέα αντεπίθεση Πιττάτζη, οι ισχυρισμοί του και πώς απαντά στο «Τhis is Cyprus»

Δειτε Επισης

Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές