Μπαίνει στη Βουλή ο Τουμάζος Τσιελεπής-Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του Τζιοβάνη

Η ραγδαίες εξελίξεις μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera στέλνουν στη Βουλή τον Τουμάζο Τσιελεπή, μετά την παραίτηση του Χριστάκη Τζιοβάνη από τη θέση του, στον απόηχο του σάλου που προκλήθηκε. 

Υπενθυμίζεται ότι στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το ΑΚΕΛ εξέλεξε τρεις βουλευτές, την Σκεύη Κουκουμά, τον Νίκο Κέττηρο και τον Χριστάκη Τζιοβάνη. Μετά την απομάκρυνση Τζιοβάνη ο πρώτος επιλαχών, είναι ο κ. Τσιελεπής ο οποίος είχε εξασφαλίσει 5324 ψήφους. 

Ο Τουμάζος Τσιελεπής γεννημένος στο Πραστειό Αμμοχώστου, αποτελεί έναν εκ των βαθυτέρων γνωστών του Κυπριακού αφού έχει διατελέσει για χρόνια μέλος της διαπραγματευικής ομάδας καθώς και επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. 

Ο Τουμάζος Τσιελεπής γεννήθηκε το 1956 και είναι νυμφευμένος με την Ελένη Αντωνίου και έχουν δύο παιδιά.

Από το 1976 μέχρι το 1981 σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου. Συνέχισε με μεταπτυχιακή ειδίκευση στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και το 1985 έγινε κάτοχος του τίτλου PhD ενδιατρίβοντας στο ζήτημα του συσχετισμού των αρχών της αυτοδιάθεσης των λαών και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Από το 1987 μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2008 εργαζόταν στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, της οποίας είναι μέλος.

Συμμετείχε σε συνεδρίες ad-hoc υποεπιτροπών του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς και σε συνεδρίες του σώματος με την ιδιότητα του νομικού συμβούλου του Δημήτρη Χριστόφια, κυρίως κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο εξωτερικό. Ήταν μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό κατά την περίοδο των συνομιλιών του 2003-2004. Από το 2008 μέχρι το 2013 είχε διοριστεί από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ειδικός σύμβουλός του, μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη Διακυβέρνηση και τον Διαμοιρασμό Εξουσιών και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας.

Από τον Μάρτιο του 2013 ανέλαβε ως επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και από το 2015 είναι μέλος της Κεντρικής Γραμματείας και του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος. Ήταν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και είχε συμβουλευτικό ρόλο στην ομάδα νομικών που πλαισιώνουν τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Έτσι θα λειτουργεί ο ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο όταν ολοκληρωθεί η προβλήτα στη Γάζα
Χρίστο Τσίγκη για την δημαρχία Στροβόλου στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος διαδραματίζει για την ΕΕ σημαντικό ρόλο
Στο Λουξεμβούργο η Υπ. Γεωργίας για το Συμβούλιο ΕΕ-Συζητείται η απλούστευση Κοινής Αγροτικής Πολιτικής
Αναλύει στους ομολόγους του την πολιτική της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ-Αύξηση κατά 66%
Στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ΕΕ η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων