Τα έξι σημεία του Ερντογάν που εξανεμίζουν κάθε ελπίδα διαλόγου

Είναι να διερωτάται κανείς τι άλλο χρειάζεται να πράξει ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του για να πιστή και ο πιο άπιστος Ευρωπαίος αξιωματούχος πως η Τουρκία δεν έχει σκοπό να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω σε ότι αφορά την ανατολική Μεσόγειο και πως χρησιμοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας που διατηρεί με αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως παιχνίδι, κάποτε παίζοντας και κάποτε «εμπαίζοντας».

Είναι άξιο απορίας επίσης, μέχρι που θα το τραβήξει ο Ταγίπ Ερντογάν που μένει εκτεθειμένος στα μάτια του κάθε απλού παρατηρητή, δηλώνοντας τη μια μέρα ότι είναι θιασώτης του διαλόγου και της πιστής τήρησης του διεθνούς δικαίου και στέλνοντας την επομένη τα ερευνητικά σκάφη του που συνοδεύονται από κανονιοφόρους σε ξένες για τους ίδιους θάλασσες, είτε στην Κύπρο είτε στην Ελλάδα. 
 
Είναι την ίδια ώρα απογοητευτικό για όσους διατηρούν άσβεστη την ελπίδα ότι θα μπορέσει να υπάρξει μέσα από τη νέα προσπάθεια που θα αναλάβει τον επόμενο μήνα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, όταν η Τουρκία «φωνάζει» παντοιοτρόπως πως δεν αντέχει και δεν μπορεί να ανεχθεί να μην κάνει κουμάντο στην Κύπρο. 
 
Μέσα σε διάστημα πέντε ημερών, η Τουρκία:
α) κάλεσε αιφνιδιαστικά στην Άγκυρα τον εγκάθετο της με αφορμή τον αγωγό νερού που ενώνει τα τουρκικά παράλια με τις ακτές της Κερύνειας, ο οποίος αν και ανενεργός για σχεδόν ένα χρόνο, όλος τυχαίος επιδιορθώθηκε λίγες ημέρες πριν τις παράνομες «εκλογές».
β) Αιφνιδιαστικά ανακοίνωσε μαζί με τον Τατάρ το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου του Βαρωσιού με τον Ερντογάν να τονίζει ότι αυτές οι περιουσίες ανήκουν στην ΤΔΒΚ, όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. 
γ) Έστειλε πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της για να παρακολουθούν τις παράνομες εκλογές, οι οποίοι τελικά ενεπλάκησαν στηρίζοντας τον Τατάρ, με τους ανθυποψηφίους του να καταγγέλλουν τις παρεμβάσεις. Πέραν του Ακιντζί ο οποίος τοποθετήθηκε δημόσια, παρόμοιες καταγγελίες έκανε και ο Οζερσάι, ενώ ακόμα και ο Αρικλί, ένας εκ των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ και ηγέτης του κόμματος των εποίκων, κατήγγειλε ότι με τουρκική παρέμβαση, μετακινήθηκαν ψηφοφόροι από τη βάση του κόμματος του προς την υποψηφιότητα Τατάρ. 
δ) Ενώ αρχικά απέσυρε το Yavuz από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, λίγες ημέρες αργότερα εξέδωσε νέα παράνομη Navtex για νέες έρευνες του Barbaros εντός των οικοπέδων έξι και επτά της κυπριακής ΑΟΖ, την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία, έλαβε σχετικές δεσμεύσεις από την Άγκελα Μέρκελ πως θα κάνει ότι είναι δυνατό για να αποχωρήσουν τα τουρκικά πλοία από την κυπριακή ΑΟΖ, ειδικά ενόψει των εξελίξεων στο Κυπριακό. 
ε) Κι ενώ ήταν σε εξέλιξη και στα τελικά της στάδια η προσπάθεια για επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, εξέδωσε και νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Καστελορίζου και της Ρόδου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 
στ) Τα έβαλε και με το Σ.Α. του ΟΗΕ για την επιβεβαίωση των ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο, που ζήτησε την ανάκληση των αποφάσεων της Τουρκίας για το Βαρώσι.«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει υπόψη τα γεγονότα στο νησί και όχι την προπαγάνδα των Ελληνοκυπρίων», είπε κουνώντας το δάκτυλο στον ΟΗΕ ο Μελβούτ Τσαβούσογλου.
 
Μοναδικός δρόμος οι κυρώσεις
Και μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δηλώνει πως οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν είναι ο αυτοσκοπός, ωστόσο με τα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται μοιάζουν να είναι η μόνη σοβαρή απάντηση που έχει να δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις έκνομες τουρκικές ενέργειες. Η Λευκωσία επεδίωξε με κάθε τρόπο να χαμηλώσει τους τόνους, να αποδεχθεί τις συστάσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της και τις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό και την ανάγκη για αποκλιμάκωση με κάθε κόστος, ώστε να υπάρξει πρόοδος και να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση σε ότι αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Ενώ όλα έδειχναν ιδανικά ώστε μετά τις διερευνητικές επαφές να επαναρχίσει ο ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Άγκυρας και Αθηνών η νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τορπίλισε εν ριπή τις διπλωματικές προσπάθειες εβδομάδων, με αφορμή, άκουσον άκουσον μια συνέντευξη του Νίκου Δένδια, στην όποια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, είπε τα αυτονόητα. Την ώρα μάλιστα που Τούρκοι αξιωματούχοι βγάζουν τη γλώσσα τους περίπατο με κάθε ευκαιρία, κάνοντας λόγω για νέα οθωμανική αυτοκρατορία και γαλάζιες πατρίδες. 
 
Εκτεθειμένο το Βερολίνο
Πέραν από την Τουρκία, αν είναι κάποιος που μένει εκτεθειμένος από την παρούσα κατάσταση, είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και κατ΄επέκταση η μεγαλύτερη χώρα της η οποία με κάθε ευκαιρία, εμφανιζόταν διστακτική έως αρνητική απέναντι στο ενδεχόμενο λήψης κυρώσεων κατά της Άγκυρας. 
 
Άλλωστε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απεκάλυψε πως η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Σαρλ Μισέλ του συνέστησαν τη μη λήψη κυρώσεων με το βασικό επιχείρημα  πως από τη στιγμή που πέτυχαν την αποκλιμάκωση με την Ελλάδα, ζήτησαν να τους δινόταν η ευκαιρία να προσπαθήσουν και στην περίπτωση της Κύπρου.  

«Κάποιοι έθεταν το ερώτημα, τι σας ενοχλεί εάν μας επιτρέψετε ανάλογες πρωτοβουλίες που πήραμε για την Ελλάδα να πράξουμε το αυτό και για την Κύπρο;. Τι σας ενοχλεί αν αυτό που ζητάτε σήμερα να γίνει σε δύο μήνες», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  

Ο Πρόεδρος συναίνεση δραττόμενος και την ευκαιρία πως τον Δεκέμβριο πέραν των κυρώσεων κατά εταιριών και προσώπων που εμπλέκονται στις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, θα εξεταστούν και τομεακές κυρώσεις. Ωστόσο οι εξελίξεις όχι μόνο δεν δικαίωσαν, αλλά μάλλον άδειασαν την Γερμανίδα Καγκελάριο, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας, επισκέπτεται σήμερα την Κύπρο. 

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό χθες το απόγευμα ο Χάικο Μάας δεν θα επισκεφθεί τελικά την Άγκυρα, ένα εκ των σταθμών της περιοδείας του σε χώρες της περιοχής, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν η ακύρωση του ταξιδιού του, οφείλεται στις τουρκικές προκλήσεις, που μάλλον δημιούργησαν πρόβλημα και στο γραφείο της Καγκελαρίου. 

Δειτε Επισης

Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης
Θέλει ανταλλαγή των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ στις ελεύθερες περιοχές ο Τατάρ
Υπουργική Σύνοδος για τους Ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Για ανάγκη αποκλιμάκωσης κατάστασης στη Μ. Ανατολή συζήτησαν ΠτΒ και Πρέσβειρα ΗΠΑ
Δικαιώνει την Κυβέρνηση για αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου η Κομισιόν-«Προβλέπεται για εννέα μήνες»