Αναστροφή του ανοίγματος στο Βαρώσι ζητούν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ-«Λυπηρή» η νέα Navtex

Την αναστροφή του ανοίγματος των Βαρωσίων ζήτησαν σήμερα οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων νωρίτερα στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το άνοιγμα των Βαρωσίων και τη νέα τουρκική Navtex, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι οι 27 διεξήγαγαν συζήτηση και άκουσαν τους συναδέλφους τους από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως δήλωσε: «το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη» και οι Υπουργοί πιστεύουν ότι «αυξάνει τις εντάσεις και πρέπει να αναστραφεί».

Ο Ύπατος εκπρόσωπος τόνισε ότι μετά το πέρας και του 2ου γύρου των εκλογών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα «πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο». Σημείωσε μάλιστα την ετοιμότητα της ΕΕ να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις υπό τα ΗΕ.

Επιπλέον ο Ζοzέπ Μπορέλ ανακοίνωσε σε σχέση με τη Navtex που παραβιάζει τις οικονομικές ζώνες Ελλάδας και Κύπρου ότι κατά τους Υπουργούς είναι “λυπηρή” και «θα οδηγήσει σε αύξηση των εντάσεων και όχι σε αποκλιμάκωση», σύμφωνα με τα όσα ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δήλωσε δε ότι οι 27 θα συνεχίσουν να καλούν προς αποκλιμάκωση. 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει τοποθετηθεί σε σχέση με την Τουρκία, και θα επανέλθει στο ζήτημα ξανά αυτή την εβδομάδα. Υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ανακοινώσει πως θα εξετάσει το αν και κατά πόσο υπάρχει αποκλιμάκωση στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου με στόχο να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ