Οι διάλογοι που αποκάλυψε το Al Jazeera και καίνε τον Συλλούρη για τα διαβατήρια

Έτοιμος να παρέχει «πλήρη στήριξη» στον ενδιαφερόμενο επενδυτή με εγκληματικό παρελθόν, εξασφαλίζοντας του είτε κυπριακό είτε άλλης χώρας-μέλους διαβατήριο, φτάνει τα χρήματα που θα δώσει να έρθουν στην Κύπρο, παρουσιάζεται ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, στο ντοκιμαντέρ του Al Jazeera.

Υπενθυμίζεται ότι για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου, undercover ρεπόρτερ ήρθαν στην Κύπρο παριστάνοντας τους εκπροσώπους ενός φανταστικού πελάτη, με εγκληματικό παρελθόν, ο οποίος έχει διαφύγει από την Κίνα.
 
Στο ντοκιμαντέρ, διάρκειας μιας ώρας, οι ξένοι ρεπόρτερ παρουσίασαν στις επαφές  που είχαν στην Κύπρο τον πελάτη τους ως έναν πλούσιο επιχειρηματία που καταδικάστηκε ερήμην σε επτά χρόνια φυλάκιση, για υπόθεση δωροδοκίας και ξεπλύματος και ο οποίος επιθυμεί να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο. Με τη χρήση κρυφών καμερών κατέγραφαν τις συνομιλίες τους με εδώ παράγοντες, ανάμεσα τους και ο Πρόεδρος της Βουλής. 

Το κομμάτι που αφορά τον Δημήτρη Συλλούρη εκτυλίσσεται στο πλαίσιο γεύματος στο σπίτι του Executive Chairman της Giovani Group και βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χριστάκη Τζιοβάνη, παρουσία και του Aντώνη Αντωνίου, εκτελεστικoύ διευθυντή του Ομίλου Giovani.

«Είμαι στο Κοινοβούλιο για 28 χρόνια και τώρα είμαι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου», φαίνεται να λέει ο Δημήτρης Συλλούρης, μιλώντας στους εκπροσώπους του Κινέζου επιχειρηματία, που στην πραγματικότητα είναι οι δημοσιογράφοι του al Jazeera. Οι ρεπόρτερ του διεθνούς δικτύου, περιγράφουν το εγκληματικό ιστορικό του φανταστικού επενδυτή και ρωτούν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής για το πως μπορούν να τον «καθαρίσουν». Συγκεκριμένα ρωτούν κατά πόσον θα ήταν δυνατόν να εξασφαλίσει κυπριακό και συνεπώς ευρωπαϊκό διαβατήριο ο ίδιος και η οικογένεια του, νοουμένου ότι θα κάνει μια «αξιοπρεπή» επένδυση στην Κύπρο.

Ο Δημήτρης Συλλούρης απαντά πως υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα αλλά εξαρτάται από το μέγεθος της υπόθεσης (διαφθοράς) στην οποία είναι εμπλεκόμενος και σε ποιες χώρες είναι σε black list, αν για παράδειγμα η κινεζική κυβέρνηση προώθησε την υπόθεση του στην Europol ή όχι. Οι δημοσιογράφοι απαντούν ότι η υπόθεση δεν έχει βγει εκτός Κίνας.

Ο Δημήτρης Συλλούρης, φαίνεται να λέει πως αν υπάρχει πρόβλημα να γίνει πολιτογράφηση στην Κύπρο, «μπορούμε να πάμε σε άλλη χώρα με τις γνωριμίες που έχω με προέδρους άλλων κοινοβουλίων, καθώς δεν τον ενδιαφέρει (τον ενδιαφερόμενο) αν δεν είναι το κυπριακό διαβατήριο που θα αποκτήσει, από τη στιγμή που θα λάβει ένα διαβατήριο χώρας μέλους της ΕΕ».

Οπότε, προσθέτει ο Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου, «μπορώ να κάνω κάτι για άλλη χώρα, ξέρω όλους τους Προέδρους Κοινοβουλίων, δεν μιλώ για τη Σουηδία ή τη Δανία, όμως ξέρω της Μάλτας, της Λετονίας, της Σλοβενίας. Όμως θα πρέπει να είμαι ξεκάθαρος, πρέπει να στείλει τα χρήματα εδώ».

Σε αυτό το σημείο, Συλλούρης, Τζιοβάνης και Αντωνίου οδηγούν τον δημοσιογράφο σε ιδιωτικό δωμάτιο για περαιτέρω συζήτηση της υπόθεσης.

Εκεί, ο Δημήτρης Συλλούρης, πίνοντας το κρασί του, φαίνεται να λέει στον «εκπρόσωπο» του επενδυτή «ας έλθει στην Κύπρο, να τον φιλοξενήσουμε για δύο μέρες, θα τον συναντήσω και θα του δώσω όποια βοήθεια χρειαστεί και στο μεταξύ θα ελέγξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες γι' αυτόν και μετά θα κάνουμε το απαραίτητο πλάνο που θα ακολουθηθεί».

«Αν υπάρξει πρόβλημα, δεν θα σταματήσουμε, δεν θα εγκαταλείψουμε (την προσπάθεια)», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Συλλούρης, αναφέροντας στο σημείο αυτό ότι θα μιλήσει για τη συγκεκριμένη υπόθεση με τον Κύπρο Κυπριανού (Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΣ) ανεπίσημα. «Θα καλέσω τον  υπουργό να έρθει στο γραφείο μου. Θα τον ρωτήσω την άποψη του για την υπόθεση. Αν μου πει να γίνει έρευνα, θα του πω ναι αλλά χωρίς το όνομα,  μόνο με τις πληροφορίες. Αν μου πει ότι δεν γίνεται, θα του πω κατά πόσον μπορεί να γίνει μέσω της συζύγου του ενδιαφερόμενου και αυτή να τον φέρει ως σύζυγο της» αναφέρει ο Δημήτρης Συλλούρης κλείνοντας το μάτι στο συνομιλητή του. Διαβεβαιώνει μάλιστα τον ρεπόρτερ πως θα υπάρξει λύση, λέγοντας χαρακτηριστικά "πλήρης υποστήριξη".

Όπως φαίνεται να λέει ο Δημήτρης Συλλούρης, "μπορείτε να πείτε (στον πελάτη σας) ότι χωρίς να γίνει οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα μου ή οποιουδήποτε άλλου, θα έχει πλήρη στήριξη από την Κύπρο, σε οποιοδήποτε επίπεδο, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, σε όλα". Ο Πρόεδρος της Βουλής εμφανίζεται σε άλλο σημείο, να λέει ότι όλα αυτά πρέπει να μείνουν εμπιστευτικά γιατί "πρέπει επίσης να προστατεύσω το όνομα μου".
 
Σημειώνεται πως πριν τη συνάντηση στο σπίτι του επιχειρηματία και βουλευτή του ΑΚΕΛ, ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζης, εκμυστηρεύεται στους φερόμενους επενδυτές πως ο Δημήτρης Συλλούρης, πριν γίνει βουλευτής ήταν υπάλληλος του Χριστάκη Τζιοβάνη. Τους καλεί μάλιστα, να μην αναφέρουν κάτι για αυτό το θέμα, όταν συναντηθούν στο σπίτι του βουλευτή. 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ