Πρόεδρος: Η Άγκυρα στηρίζει τον εγκάθετό της και εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της

Την ξεκάθαρη θέση πως ότι συνέβη στην Αμμόχωστο υπήρξε, αποτέλεσμα των προσπαθειών του Ταγίπ Ερντογάν να στηρίξει τον Ερσίν Τατάρ στις παράνομες εκλογές του ψευδοκράτους που όμως παράλληλα εξυπηρετεί και τους τουρκικούς σχεδιασμούς των τελευταίων δύο ετών, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεύτερος γύρος στα κατεχόμενα μεταξύ Τατάρ, Ακιντζί και… Ερντογάν
 
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας, υπάρχει έκδηλο πως αυτό έγινε για να υποστηριχθεί ο εκλεκτός ή ο εγκάθετος της Άγκυρας, ο Τατάρ, αλλά ταυτόχρονα κανένας δεν επιτρέπεται να θεωρήσει πως αυτός πραγματικά είναι ο λόγος, γιατί εδώ και δύο χρόνια με επισκέψεις, του Τσαβούσογλου, του Τούρκου υπουργού Άμυνας, του Οκτάι, είναι κάτι που υποδηλοί προθέσεις.
 
«Εξάλλου», πρόσθεσε, «και στην ομιλία του προχθές ο Ερντογάν, είχε αναφέρει ότι είναι κομμάτι του εδάφους του ψευδοκράτους. Συνεπώς δεν μπορεί κανένας να παραγνωρίσει προθέσεις. Θα πρέπει να δούμε πως είναι δυνατό να αντιδράσουμε και η αντίδραση δεν είναι μόνο εάν θα επιτύχεις κάποιες κυρώσεις, αλλά εάν μέσα από τον διάλογο και δεδομένου ότι οι εδαφικές αναπροσαρμογές, είναι ένα εκ των έξι σημείων Γκουτέρες, αν αυτό δίνει το δικαίωμα για να υπάρξει λύση».
 
«Είναι ένα από τα στοιχεία που πρέπει να δοθεί απάντηση και η απάντηση δεν είναι άλλη από την διεκδίκηση επιστροφής εδαφών ώστε να ικανοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό η επιθυμία των ιδιοκτητών, των περιοχών που είναι υπό κατοχή να επιστρέψουν στις πατρογωνικές εστίες. Μειώνεται την ίδια ώρα το θέμα των αποζημιώσεων και ικανοποιείται  το αίσθημα της δίκαιης λύσεως. Εν πάση περιπτώσει πιστεύω ότι αν υπάρχει καλή θέληση από πλευράς Τουρκίας, τότε γίνεται η ευτυχεστέρα των επιλογών», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
 
Αναφερόμενος στον Ταγίπ Ερνοτγάν και την προσπάθεια του να αλλάξει το status quo στην Κύπρο, σημείωσε πως «το θέμα είναι μέχρι ποιου βαθμού η αυθαιρεσία θα του επιτρέψει να κάνει ελιγμούς. Δεσμεύεται σε αποφάσεις, έχει διαφανεί, ότι προκειμένου να εξάξει την εσωτερική κρίση, είτε αυτή οφείλεται στην οικονομία το θέμα είναι μέχρι ποιου βαθμού η αυθαιρεσία θα του επιτρέψει. Όμως προσπαθεί να καλλιεργεί ένα εθνικισμό μιλώντας για τη γαλάζια πατρίδα και μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία που όσο προβαίνει σε ενέργειες ή σε δηλώσεις τόσο πιο δύσκολο είναι για τον ίδιο να υπαναχωρήσει».
 
Σε ότι αφορά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην οποία καλεί τις πλευρές να επανέλθουν στον διάλογο, ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς.  «Είμαστε πανέτοιμοι. Για να βάλουμε μια σωστή ιεράρχηση των όσων με ρωτάτε. Πρώτον η πρόσκληση του ΣΑ για άμεσες συνομιλίες οφείλεται στο γεγονός ότι ευθύς μετά τις εκλογές ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα προσπαθήσει, όπως μου είπε, για να προετοιμαστεί το έδαφος για το συντομότερο δυνατό πραγματοποίησης μιας άτυπους συναντήσεως προκειμένου να συμφωνηθούν οι διαδικασίες και η τακτική που θα ακολουθηθεί. 
 
«Θα θυμάστε ότι πέρυσι στο Βερολίνο, μαζί με τον κ. Ακιντζί επαναλάβαμε συναντιλήψεις που επιτύχαμε ως προς το ποια θα είναι η βάση λύσης μέσα από τον διάλογο. Και είχαμε συμφωνήσει ότι είναι το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014 μεταξύ εμού και του κ. Έρογλου, οι συμφωνηθήσες συκλήσεις μέχρι σήμερα και τα έξι σημεία του Γενικού Γραμματέα όπως κατατέθησαν στο Κρανς Μοντανά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 
 
«Ο λόγος που δεν συνήλθε μέχρι σήμερα η πενταμερής είναι οι αξιώσεις της Τουρκίας να αποδεχθούν πριν καν τις συνομιλίες την πολιτική ισότητα.  Είμαστε πανέτοιμοι να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», επανέλαβε. 
 
Αναφερόμενος στις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας αρχικά διευκρίνισε πως πρώτα πρώτα, «τόσο οι σχέσεις μας όσο και οι πολιτικές που ακολουθούμε είναι σε απόλυτη συνεννόηση και αρμονία. Την ώρα που απειλήτο μια πολεμική σύγκουση, θα είχε και την Κύπρο ως μέρος εκείνος που θα πλήρωνε το τίμημα λόγω ελλείψεως αποτρεπτικής ισχύος». 
 
«Η Ελλάδα τι θα προλάμβανε να υπερασπίσει», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος. «Τα νησιά, την κυρίως Ελλάδα ή την Κύπρο. Αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα δημιουργεί μια δυναμική. Όταν νιώθεις αδύνατος κάπου θέλεις να αισθανθείς ότι κάποιοι σε στηρίζουν. Αυτή είναι μια πικρία γενικότερα στα λαϊκά στρώματα όχι εναντίον της Ελλάδας. Η πικρία οφείλεται ότι ισχυρά κράτη της Ευρώπης δείχνουν ανοχή που εκλαμβάνεται ως τέτοια και από πλευράς της Τουρκίας», σημείωσε. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε αδιέξοδο

Δειτε Επισης

Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ