Πώς η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε αδιέξοδο

Σε πρόσφατη ανάλυση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του CNN γίνεται λόγος σχετικά με το γιατί η μαχητική πολιτική του Ερντογάν πρόκειται να οδηγήσει τον ίδιο και την Τουρκία σε αδιέξοδο. Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην απόφαση του Ερντογάν προ δεκαετίας να πάψει να επιδιώκει την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να εστιάσει στην προβολή της τοπικής ισχύος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν, σύμφωνα με την αναλύτρια του CNN Tamara Qiblawi, επικεντρώθηκε στην επέκταση της επιρροή της Τουρκίας στις, πρώην υποτελείς στην Οθωμανική αυτοκρατορία, χώρες της Ανατολής, με στόχο να γίνει η Τουρκία ξανά μια παγκοσμίως υπολογίσιμη δύναμη.

Αυτή η αλλαγή πλεύσης του Ερντογάν έτυχε  λαϊκής αποδοχής και του επέτρεψε να μεγιστοποιήσει το εύρος των δυνάμεών του ως Πρoέδρου.

Παράλληλα, οι σύμμαχοί του σε Αίγυπτο και Συρία αποκόμισαν τεράστιο πολιτικό κέρδος κατά τα πρώτα χρόνια των γεγονότων της Αραβικής Άνοιξης και το όνειρο του Ερντογάν περί νεο-Οθωμανικού κράτους άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά.

Ωστόσο, μια δεκαετία αργότερα, οι σύμμαχοι του Ερντογάν στην περιοχή, κατά βάση δηλαδή ομάδες συνδεόμενες με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, έχουν εξασθενήσει σημαντικά.

Με την εξαίρεση τοπικών και περιορισμένων προπυργίων υποστήριξης της πολιτικής του Ερντογάν στο Κατάρ, την Σομαλία και στην κυβέρνηση της Τρίπολης στην διχασμένη από τον πόλεμο Λιβύη, η επίδειξη ισχύος από μεριάς του Τούρκου ηγέτη αντιμετωπίζεται πλέον με σκεπτικισμό από πολλούς τοπικούς ηγέτες.

«Το σλόγκαν του Ερντογάν αφορούσε την ανάδειξη της Τουρκίας  μέσω της επικυριαρχίας της σε, στην πλειοψηφία τους μουσουλμανικά κράτη στην Μέση Ανατολή. Όμως τώρα, με την εξαίρεση του Κατάρ, της Σομαλίας και της μισής κυβέρνησης της Λιβύης, δεν έχει καλές σχέσεις με κανένα γειτονικό μουσουλμανικό κράτος», λέει ο διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος για την Τουρκία στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή, Soner Cagaptay.

Οι τοπικές δυνάμεις που εναντιώνονται στον Ερντογάν φαίνεται να έχουν πλέον κοινό σκοπό με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν εντατικοποιήσει την στρατηγική τους συνεργασία πάνω σε διάφορα ζητήματα, με σημαντικότερο τις εξορύξεις αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, παραμερίζοντας την Τουρκία.

Η Γαλλία, η οποία αντιτέθηκε στην εκστρατεία της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών στην Συρία και την υποστήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση της Τρίπολης στην Λιβύη, έχει επίσης υποστηρίξει την πρωτοβουλία για τις εξορύξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (τα οποία κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει την, ορισμένες φορές βίαιη, καταστολή ομάδων που έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας) έχουν δώσει επίσης την σιωπηρή συγκατάθεσή τους στο προαναφερθέν εγχείρημα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ, η οποία επί σειρά ετών διατηρούσε καλές διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση Ερντογάν, προσφάτως φαίνεται να έχει επίσης αλλάξει στρατόπεδο, με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo να δηλώνει «θορυβημένος» σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην αν. Μεσόγειο και τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν τον περασμένο μήνα την άρση του εμπάργκο για τα όπλα που είχαν με την Κύπρο.

«Όλα αυτά δεν συνέβησαν εν μία νυκτί. Είναι το αποτέλεσμα της συγκρουσιακής, αποφασιστικής και επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας», λέει ο Sinan Ulgen, αναλυτής του Ινστιτούτου Carnegie Europe.

«Θεωρώ επίσης ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μα κυρίως οι ΗΠΑ έχουν χειριστεί λάθος τις σχέσεις με την Τουρκία. Όπως και να’χει, αυτό είναι το αποτέλεσμα και τώρα η κατάσταση έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, αλλά πήρε 10 χρόνια για να γίνει αυτό», συμπληρώνει.

Ως «αποκορύφωμα» ορίζει ο Ulgen την εμπλοκή της Τουρκίας στην στρατιωτική εκστρατεία του Αζερμπαϊτζάν για την ανακατάληψη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με την οποία ο Ερντογάν αγνόησε την έκκληση της διεθνούς κοινότητας για παύση πυρών, ενισχύοντας μια κατάσταση η οποία έχει ήδη κοστίσει εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές.

Την «αχίλλειο πτέρνα» του Ερντογάν αποτελεί, ωστόσο, η οικονομία.

Κατά την πρώτη δεκαετία διακυβέρνησής του η οικονομία της Τουρκίας βρισκόταν σε άνοδο, με εκατομμύρια Τούρκους να βγαίνουν από τη φτώχεια, την τουρκική αγορά να επεκτείνεται, ενώ πτώση σημειώθηκε ακόμη και στα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας.

Όμως, τα τελευταία χρόνια, η τουρκική λίρα έχει υποστεί κατά καιρούς κατακόρυφη πτώση, ενώ το κυβερνητικό χρέος και ο πληθωρισμός έχουν ανέβει σημαντικά.

Ιδιαίτερα λόγω και της κρίσης στην οικονομία που έχει επιφέρει διεθνώς η πανδημία του Covid-19, η Τουρκία απομονώνεται όλο και περισσότερο, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά.

«Η οικονομία είναι αγκάθι για τον Ερντογάν και την Τουρκία, τόσο όσον προς την εσωτερική, όσο και ως προς την εξωτερική πολιτική», λέει ο Cagaptay. «Η οικονομική πτώση όχι μόνο καθορίζει το αν και κατά πόσο θα μπορέσει ο Ερντογάν να συνεχίσει την επίδειξη ισχύος του, αλλά αν η Τουρκία περάσει σε μεγάλη κρίση δεν θα έχει τον προϋπολογισμό για να υποστηρίξει όλα αυτά τα μέτωπα και τις μάχες».

Μια οικονομική κρίση θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει την Τουρκία στην αναζήτηση οικονομικής βοήθειας από το ΔΝΤ και μια τέτοια συμφωνία θα σήμαινε την συμμόρφωση της χώρας με συγκεκριμένους όρους όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της.

Η Τουρκία, ούσα μη δημοφιλής διεθνώς, θα χάσει την ευκαιρία να επωφεληθεί ακόμη και στο ελάχιστο από τις εξορύξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτό είναι το βασικό δίλημμα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής στην Τουρκία, δεν έχει να κάνει δηλαδή με καθαυτούς τους πιθανούς περιορισμούς στην επιθετικότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, αλλά με το τι συνέπειες αυτή επιφέρει στις προοπτικές της στην οικονομία», καταλήγει ο Ulgen.

Πηγή: CNN

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ