Αλλοπρόσαλλοι και προκλητικοί-Έκαναν χαρτοπόλεμο διάλογο και αποκλιμάκωση

Νέα τροπή που ανατρέπει όλο το καλό κλίμα που πήγε να δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα, δίνει η νέα τουρκική ναυτική οδηγία που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Υπενθυμίζεται πως οι νέες τουρκικές προκλήσεις έρχονται μόλις λίγα 24ωρα μετά από την τουρκική ναυτική οδηγία για τις νέες έρευνες του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για την οποία όμως δεν υπήρξε ανάλογη αντίδραση, ούτε από την Αθήνα, ούτε από κάποιο άλλο ευρωπαϊκό θεσμό. 
 
Μετά από την ελληνοτουρκική κρίση που κράτησε από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, με αφορμή τις προηγούμενες παράνομες Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, φαίνεται πως επικράτησε η σύνεση μετά και από την πυροσβεστική παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ. 
 
Τελικά, η Τουρκία φαίνεται ότι χρησιμοποιεί το διάλογο μόνο όπως και όποτε τη συμφέρει και αυτό που επιθυμεί, είναι να προκαλεί και να δημιουργεί συνεχώς νέα τετελεσμένα, χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες. 

Η νέα πρόκληση
Υπενθυμίζεται ότι οι νέες έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε περιοχή νότια του Καστελόριζου, έως τις 22 Οκτωβρίου. Η Navtex βγήκε στις 23:33 το βράδυ της Κυριακής και είναι 7,5 μίλια από το Καστελόριζο.

Η περιοχή που δεσμεύεται ξεκινά από μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της «κλείνει» μόλις νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη – είναι οι δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα.

Άλλα δύο πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ειδοποίηση.

Το Barbaros
Παράλληλα από την προηγούμενη εβδομάδα η Τουρκία έριξε λάδι στη φωτιά, δημοσιεύοντας νέα Navtex για έρευνες του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Βέβαια για εκείνη τη Navtex οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν χλιαρές. 
 
Η οδηγία του Barbaros θα έχει ισχύ μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και αφορά έρευνες εντός των οικοπέδων έξι και επτά της ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν έλαβε απόφαση για κυρώσεις κατά της Άγκυρας και παρέπεμψε σε αποφάσεις τον Δεκέμβριο. Παραμένει άγνωστο αν μετά από αυτές τις εξελίξεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν ξανά το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων νωρίτερα και ειδικότερα στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος αυτής της εβδομάδας. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετά το Barbaros στην Κύπρο, εισβάλλει ξανά το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
 
Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ
Το ελληνικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του να κάνει λόγο για μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή, ενώ επισημαίνεται στην ανακοίνωση με την κίνηση της Τουρκίας «καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της» καθώς και το οτι «δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο» .

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Και προσθέτει: «Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις».
 
Το ελληνικό ΥΠΕΞ, καλεί την Τουρκία  να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της, να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

«Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Εξάλλου το πρωί της Δευτέρας η Ελλάδα απάντησε με αντίNavtex. Συγκεκριμένα ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε ναυτική αναγγελλία τονίζοντας κατά πρώτον πως η τουρκική Navtex FA06-1262/20 εκδόθηκε από σταθμό (σ.σ. της Αττάλειας) που δεν έχει την αρμοδιότητα για την περιοχή του Καστελλόριζου. Αρμοδιότητα εκεί έχει η Ελληνική Υπηρεσία, σημειώνεται.

Ακόμη ο σταθμός του Ηρακλείου διαμηνύει ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και επισημαίνεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου είναι ο αρμόδιος για την έκδοση ναυτικών αγγελιών σ’ αυτή την θαλάσσια περιοχή. Καλούνται δε όλοι οι ναυτικοί να αγνοήσουν την τουρκική αναγγελία.

Τουρκία: Αβάσιμες οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια
Σε μια άλλη εξέλιξη που μάλλον σχετίζεται με τις νέες τουρκικές προκλήσεις, αβάσιμες  χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, απορρίπτει όλες τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια σχετικά με τις διερευνητικές, τα Βαρώσια και τον διάλογο με την Τουρκία, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν τους άρεσαν οι δηλώσεις Δένδια και βγάζουν το Oruc Reis

Η ανακοίνωση αναφέρει, πως «οι ισχυρισμοί και οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σχετικά με τη χώρα μας στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα (11 Οκτωβρίου) στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος είναι αβάσιμες». 

«Οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν το 2016 κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας. Ο ισχυρισμός ότι αυτό συνέβη εξαιτίας της Τουρκίας έχει ως στόχο να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Ομοίως, κι ο ισχυρισμός ότι συζητήθηκε μόνο ένα ζήτημα στις διερευνητικές συνομιλίες δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια. Ο σκοπός αυτών των διαπραγματεύσεων είναι η επίλυση όλων των αλληλένδετων θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεύτερος γύρος στα κατεχόμενα μεταξύ Τατάρ, Ακιντζί και… Ερντογάν

Ενημερώνουν τους ομολόγους τους Δένδιας-Χριστοδουλίδης
Σε μια άλλη εξέλιξη συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβουλίο Εξωτερικών Υποθέσεων όπου Νίκος Χριστοδουλίδης και Νίκος Δένδιας θα ενημερώσουν τους ομολόγους τους για το θέμα ανοίγματος μέρους της παραλίας του Βαρωσιού, ενώ ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα ενημερώσει για το Oruc Reis.
 
Της συνόδου, που ξεκινά στις 09:00 τοπική ώρα, θα προεδρεύσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, και όπως αναμένεται ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τη νέα επιχείρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να θέσει το ζήτημα του “ανοίγματος” στα κατεχόμενα, τμήματος της παραλίας Βαρωσίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημερώνουν τους ομολόγους τους για Βαρώσι και Oruc Reis Χριστοδουλίδης και Δένδιας

Δειτε Επισης

Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας