Δεν τους άρεσαν οι δηλώσεις Δένδια και βγάζουν το Oruc Reis

Η Τουρκία βγάζει ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο το ερευνητικό  πλοίο Oruc Reis. Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε περιοχή νότια του Καστελόριζου, έως τις 22 Οκτωβρίου. Η Navtex βγήκε στις 23:33 το βράδυ της Κυριακής και είναι 7,5 μίλια από το Καστελόριζο.

Η περιοχή που δεσμεύεται ξεκινά από μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της «κλείνει» μόλις νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη – είναι οι δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα.

Άλλα δύο πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ειδοποίηση.

 

Η απάντηση της Ελλάδας
Το πρωί της Δευτέρας η Ελλάδα απάντησε με αντίNavtex. Συγκεκριμένα ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε ναυτική αναγγελλία τονίζοντας κατά πρώτον πως η τουρκική Navtex FA06-1262/20 εκδόθηκε από σταθμό (σ.σ. της Αττάλειας) που δεν έχει την αρμοδιότητα για την περιοχή του Καστελλόριζου. Αρμοδιότητα εκεί έχει η Ελληνική Υπηρεσία, σημειώνεται.

Ακόμη ο σταθμός του Ηρακλείου διαμηνύει ότι η τουρκική Navtex αναφέρεται σε παράνομη και μη εγκεκριμένη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και επισημαίνεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου είναι ο αρμόδιος για την έκδοση ναυτικών αγγελιών σ’ αυτή την θαλάσσια περιοχή. Καλούνται δε όλοι οι ναυτικοί να αγνοήσουν την τουρκική αναγγελία.

Τουρκία: Αβάσιμες οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια

Εξάλλου αβάσιμες  χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, απορρίπτει όλες τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια σχετικά με τις διερευνητικές, τα Βαρώσια και τον διάλογο με την Τουρκία, επιρρίπτοντας την ευθύνη για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα. 

Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Οι ισχυρισμοί και οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σχετικά με τη χώρα μας στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα (11 Οκτωβρίου) στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος είναι αβάσιμες. 

Οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν το 2016 κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας. Ο ισχυρισμός ότι αυτό συνέβη εξαιτίας της Τουρκίας έχει ως στόχο να παραπλανήσει την κοινή γνώμη. Ομοίως, κι ο ισχυρισμός ότι συζητήθηκε μόνο ένα ζήτημα στις διερευνητικές συνομιλίες δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια. Ο σκοπός αυτών των διαπραγματεύσεων είναι η επίλυση όλων των αλληλένδετων θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών.

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον