Δεύτερος γύρος στα κατεχόμενα μεταξύ Τατάρ, Ακιντζί και… Ερντογάν

Ο Ερσίν Τατάρ και ο Μουσταφά Ακιντζί θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον δεύτερο γύρο των παράνομων «εκλογών» στα κατεχόμενα την Κυριακή, καθώς εξασφάλισαν 32,35% και 29,84% αντίστοιχα στον πρώτο γύρο.
 
Η μεταξύ τους διαφορά είναι αρκετά μικρή για να μπορούν να εξαχθούν οποιαδήποτε ασφαλή συμπεράσματα, καθώς ανέρχεται στις 2,51 ποσοστιαίες μονάδες, μια ψαλίδα που εύκολα μπορεί να διευρυνθεί ή να κλείσει, αφού, δεδομένης και της μεγάλης αποχής και του μικρού «εκλογικού σώματος», δεν αποτελεί παρά μία απόσταση 2800 ψήφων.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί έκοψε πρώτος το νήμα στα αστικά κέντρα, ενώ ο Τατάρ τα πήγε καλύτερα σε περιοχές με μεγάλες συγκεντρώσεις εποίκων, δεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προτιμήσεις που έχουν οι Τουρκοκύπριοι και οι έποικοι.
 
Ο Τατάρ, ως εκλεκτός της Άγκυρας, πήρε μεγάλη ώθηση από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα, καθώς επισκέφθηκε την Τουρκία και μαζί προανήγγειλαν το μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου. Πρόκειται για μία ενέργεια που ερμηνεύθηκε ευρέως ως «προεκλογική κίνηση ματ» στα κατεχόμενα και ενόχλησε ακόμη και πολιτικούς χώρους που τάσσονται ανοιχτά υπέρ του εποικισμού της περίκλειστης πόλης.
 
Η κίνηση στο Βαρώσι, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τον πρώτο γύρο, αποσκοπούσε ξεκάθαρα να στείλει ένα μήνυμα ισχύος από πλευράς Τατάρ (σ.σ. είναι ο λεγόμενος «πρωθυπουργός», ενώ ο Ακιντζί είναι ο λεγόμενος «πρόεδρος»), ο οποίος την οικειοποιήθηκε πλήρως, παρουσιάζοντας την ως προσωπικό του επίτευγμα. Με την ενέργειά του αυτή επέλεξε, ουσιαστικά, να διαλύσει την ψευδοκυβέρνηση, αφού φανερά ενοχλημένος, ο «εγκέφαλος» του τουρκικού ανοίγματος της Αμμοχώστου και λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων Κουτρέτ Οζερσάι, τα βρόντηξε κι έφυγε από τον «κυβερνητικό συνασπισμό» του Τατάρ.
 
Οι επόμενες ημέρες συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα πρέπει να διαλέξουν τι θα κάνουν οι χαμένοι των εκλογών. Ο Οζερσάι υπέστη μια ταπεινωτική ήττα το βράδυ της Κυριακής, καθώς εξασφάλισε μόλις το 5,74% των ψήφων, γεγονός που τον έκανε να δηλώσει πως θα αναθεωρήσει την πολιτική του πορεία. Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο αρχηγός των εποίκων στα κατεχόμενα, ο δολοφόνος Ερχάν Αρικλί, ο οποίος μετά το 5,36% που πήρε, ανέφερε πως κάνει σκέψεις παραίτησης από το κόμμα Αναγέννησης. Κατήγγειλε, πάντως, πως με παρεμβάσεις της Άγκυρας μετακινήθηκαν ψηφοφόροι από τη βάση του κόμματός του προς τον Τατάρ. Οι ψηφοφόροι και των δύο αναμένεται να μετακινηθούν προς την κατεύθυνση του Ερσίν Τατάρ, λόγω ιδεολογικής συγγένειας, αλλά δεν είναι σίγουρο τι γραμμή θα δώσουν τα κόμματά τους, δεδομένης της πικρίας που εξέφρασαν κατά του Τατάρ οι Οζερσάι και Αρικλί.
 
Και παρά το γεγονός πως ο Τατάρ προσβλέπει στη εισροή ψηφοφόρων από δύο κόμματα, ο Μουσταφά Ακιντζί προσβλέπει στην υποστήριξη του συνόλου της Αριστεράς στο πρόσωπό του. Ο υποψήφιος του CTP Τουφάν Ερχιουμάν ήρθε τρίτος, με ένα καλό ποσοστό, το οποίο αναμένεται ότι θα διοχετευθεί προς την υποψηφιότητα Ακιντζί. Το 21,67% του Ερχιουμάν είναι σχεδόν διπλάσιο από το ποσοστό που πήραν μαζί οι Οζερσάι και Αρικλί, ωστόσο στην εξίσωση μπαίνει και το 4,2% που εξασφάλισε ο Σερντάρ Ντενκτάς, καθώς και οι ψήφοι που κατέληξαν στους υπόλοιπους υποψηφίους. Ο Ντενκτάς έχει μια διαφορετική θέση από τους άλλους σε σχέση με την Τουρκία, καθώς γι’ αυτόν αποτελεί προτεραιότητα η «ανεξαρτησία» του ψευδοκράτους και ίσως να έκανε κάποιο άνοιγμα προς την κατεύθυνση του Ακιντζί.
 
Δεδομένου ότι ο Τατάρ έριξε το πιο λαμπρό του «πυροτέχνημα» πριν από τον πρώτο γύρο, είναι ένα ερώτημα εάν του έχουν απομείνει άλλα ισχυρά όπλα στη φαρέτρα, ώστε να μπορέσει να κάνει αίσθηση απέναντι στον Ακιντζί. Από την πλευρά του ο Ακιντζί, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, έστρεψε τα πυρά του προς την Άγκυρα, σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια να προσπαθήσει να συσπειρώσει τους Τουρκοκύπριους γύρω του, μέσα από μία κατάσταση πόλωσης ανάμεσα σε αυτούς και τους εποίκους.
 
Τα επόμενα εικοσιτετράωρα, συνεπώς, θα είναι γεμάτα επαφές και συνεδρίες κομματικών οργάνων, ώστε να ανακοινώσουν τις επιλογές τους και να ξεκαθαρίσουν τα στρατόπεδα.
 

Δειτε Επισης

Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου