Επαναβεβαίωσε τα ψηφίσματα 550 και 789, κάλεσε την Τουρκία να αναιρέσει το Σ.Α. του ΟΗΕ

Την επαναβεβαίωση των ψηφισμάτων 550 και 789 εξέφρασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την προσφυγή της Κύπρου, αναφορικά με τις νέες τουρκικές προκλήσεις και το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου από την Τουρκία. 

Μετά από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αασφαλείας το βράδυ της Παρασκευής, ο Πρόεδρος του σώματος Βασίλι Νεμπνένζια εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις εξελίξεις, καλώντας μάλιστα την Τουρκία να αναιρέσει την απόφαση της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απαράδεκτες θεωρεί ο Γκουτέρες τις ενέργειες για την Αμμόχωστο

Η δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας:

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως καθορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων του 550(1984) και του 789(1992). Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να γίνονται οποιεσδήποτε ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα.
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία σε σχέση με την ανακοίνωση στην Άγκυρα στις 6 Οκτωβρίου για άνοιγμα της ακτογραμμής των Βαρωσίων και καλεί σε αναίρεση αυτών των ενεργειών και για την αποφυγή οποιονδήποτε μονομερών ενεργειών που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί.
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογραμμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του.
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του σε μία διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση, σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, και βασισμένη σε μία δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τις πλευρές στην Κύπρο και τις Εγγυήτριες Δυνάμεις να εμπλακούν εποικοδομητικά σε διάλογο και με την μορφή του επείγοντος, μετά την ‘εκλογική’ διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει την υποστήριξη στον Γενικό Γραμματέα και την πρόθεσή του να συγκαλέσει μία συνάντηση, όπως συμφωνήθηκε από τον Τουρκοκύπριο και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη στη συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα τον Νοέμβριο του 2019.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει δεσμευμένο στο θέμα. 
 
 

Δειτε Επισης

Οι Κοινότητες με λιγότερο από 20 εκλογείς
Πιάστηκαν στα χέρια με τον συγκάτοικο του και τον μαχαίρωσε
Υποβάλλονται υποψηφιότητες για Κοινοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Αμμοχώστου
Δρ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης: Η σύγκρουση των Θεσμών
Εικόνες χάους στις ΗΠΑ από τους ανεμοστρόβιλους-Νεκροί, τραυματίες και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα (pics)
Υποβάλλονται υποψηφιότητες σε έξι σημεία για Κοινοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Λάρνακας
Παραμόνευαν οι δράστες, ενημερώθηκε από πριν η Αστυνομία-Εκτεθειμένη από τις εξελίξεις, νέο βίντεο ντοκουμέντο
Ολοκληρώνεται την Πέμπτη η λειτουργεία της ψηφιακής πλατφόρμας υποβολής στοιχειών στρατευσίμων
Ένοχοι έξι από τους 21 κατηγορούμενους για τη φωτιά στο Μάτι-Έντονες αντιδράσεις από συγγενείς θυμάτων
Σε 11 σημεία υποβάλλονται υποψηφιότητες για Κοινοτικά Συμβούλια στην Πάφο