Καταδίκες και πολιτικές αναλύσεις πάνω από τη λαβωμένη παραλία της Αμμοχώστου

Τη δική τους θέση αναφορικά με το μείζον ζήτημα του ανοίγματος μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου από τους Τούρκους εξέφρασαν οι πολιτικές δυνάμεις, στον απόηχο του χθεσινού show Ερντογάν-Τατάρ και της κοινής δήλωσης του Εθνικού Συμβουλίου.
 
Αν και οι προσεγγίσεις για τη διαχείριση, οι ερμηνείες για το πώς φτάσαμε ως εδώ, καθώς και οι εισηγήσεις για το τι πρέπει να κάνουμε διαφέρουν τόσο ως προς την ουσία όσο και ως προς τον τόνο, κοινή συνισταμένη των κομμάτων είναι η έντονη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών και η απαίτηση για τερματισμό τους.
 
Δεν χαρίζουμε τη μισή Κύπρο
«Οι καταδίκες στις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, είναι δεδομένες. Η νέα κρίση πρέπει να είναι η αφορμή για να χτίσουμε την ενότητά μας.  Ν’  αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να επικεντρωθούμε στον πραγματικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. 
 
Απέναντι στο νέο κόλπο του Ερντογάν για να τορπιλίσει την επανέναρξη των συνομιλιών, είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι, είπε. «Δεν χαρίζουμε ούτε τη μισή Κύπρο, ούτε την ΑΟΖ μας, ούτε την Αμμόχωστο μας. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε πίσω τη χώρα μας μέσω του μοναδικού δρόμου που υπάρχει: Άμεσος και ουσιαστικός διάλογος στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και με βάση τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.
 
Η Κύπρος θα χαθεί αν δεν επανενωθεί
«Η ενέργεια της Τουρκίας και του κ. Τατάρ να επεκτείνουν το παραλιακό μέτωπο στην περιφραγμένη πόλη των Βαρωσίων είναι παράνομη και καταδικαστέα. Παραβιάζει τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και ως τέτοια θα πρέπει να καταγγελθεί στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλα διεθνή φόρα», ανέφερε από πλευράς του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
 
Στόχος, υπέδειξε, θα πρέπει να είναι ο τερματισμός των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και η αναίρεση των νέων τετελεσμένων που επιχειρούνται σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η καταγγελία από μόνη της δεν είναι αρκετή για να επιλύσει το πρόβλημα. Χρειάζεται να συνοδεύεται και από μέτρα που θα το επιλύουν. Τα μέτρα αυτά πρέπει να αποφασιστούν με τη λογική και όχι το συναίσθημα και στη βάση του διαχρονικού στόχου που έχουμε.
 
«Ο στόχος της Τουρκίας είναι σε πρώτη φάση η οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και σε βάθος χρόνου η ολοκληρωτική της κατάληψη», δήλωσε ο κ. Κυπριανού. Όλες οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει, στοχεύουν στην εξυπηρέτηση αυτού του στόχου, πρόσθεσε.
 
«Ο δικός μας στόχος είναι η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Η παρεμπόδιση της υλοποίησης του στόχου της Τουρκίας. Οι ενέργειες στις οποίες θα προβούμε πρέπει να εξυπηρετούν αυτό το στόχο», τόνισε.
 
Η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου δείχνει το δρόμο. Η καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας πρέπει να συνοδεύεται από την ανάληψη πρωτοβουλιών για τερματισμό των Τουρκικών προκλήσεων, αποκλιμάκωση της έντασης και έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Τ»ο πλαίσιο είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η αφετηρία είναι το σημείο στο οποίο μείναμε στο Κραν Μοντανά. Στη βάση του πλαισίου Γκουτιέρες, του κοινού ανακοινωθέντος του Φλεβάρη του 2014 και των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν μέχρι τώρα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς επιμένουμε σε ενωμένο κράτος, με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, ένα κράτος στο οποίο δεν θα υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα από τον οποιοδήποτε τρίτο και το οποίο θα αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε περαιτέρω.
 
Ο Άντρος Κυπριανού άσκησε κριτική στη διαχείριση που έγινε από πλευράς Κυβέρνησης. «Θα μπορούσαμε να ασκήσουμε κριτική για πολλά θέματα στην Κυβέρνηση σε ότι αφορά το Κυπριακό και ιδιαίτερα στο θέμα της Αμμοχώστου. Δεν είναι τώρα η ώρα. Τώρα είναι η ώρα να εργαστούμε όλοι μαζί για να ανατρέψουμε τα νέα τετελεσμένα που μεθοδεύει η Τουρκία. Δεν μπορούμε όμως παρά να επισημάνουμε ότι η Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα υποτιμήσαν τους κινδύνους. Όταν τον Ιούνιο του 2019 έγιναν σχετικές δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους, ο ΥΠΕΞ τις χαρακτήρισε «επικοινωνιακά τεχνάσματα». Το κυβερνών κόμμα στις 31 Αυγούστου 2020 δήλωνε ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο τουρκικών κινήσεων στην Αμμόχωστο. Αυτή η προσέγγιση δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, είπε.
 
Πρόσθεσε ότι, με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να επισημάνουμε κάποια ζητήματα τα οποία πρέπει να μας καθοδηγούν σε όλες μας τις ενέργειες:
  1. Όταν το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι συνομιλίες σε αποτελμάτωση η Τουρκία προχωρεί σε δημιουργία νέων τετελεσμένων. Αυτό είναι ιστορικά επιβεβαιωμένο, φτάνει κάποιος να ανατρέξει στην ιστορία του Κυπριακού και θα το διαπιστώσει. Χρειάζεται λοιπόν να αναλαμβάνουμε συνεχείς πρωτοβουλίες για να μην είμαστε σε αποτελμάτωση.
  2. Όταν η Τουρκία προβαίνει σε δημόσιες εξαγγελίες και απειλές είναι θέμα χρόνου να τις υλοποιήσει. Απλώς ψάχνει την κατάλληλη ευκαιρία.
  3. Δεν είναι όλοι οι Τουρκοκύπριοι το ίδιο. Οι χτεσινές αντιδράσεις των κκ Ακκιντζί, Ερχιουρμάν και άλλων, αυτό αποδεικνύουν. Όσες διαφορές και αν έχουμε θα πρέπει να επιδιώξουμε τη συνεργασία μαζί τους για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της κοινής μας πατρίδας.

 
«Οι εξελίξεις είναι αρνητικές. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αυτή τη στιγμή απαιτείται η συλλογική σοφία, η επικράτηση της λογικής και η κοινή δράση. Στόχος μας πρέπει να είναι η αποτροπή των νέων τετελεσμένων, ο τερματισμός της τουρκικής επιθετικότητας, η αποκλιμάκωση της έντασης και η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.
Η Κύπρος θα χαθεί αν δεν επανενωθεί. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Το χρωστούμε στα παιδιά, τα εγγόνια και τους εαυτούς μας», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Σπείραμε κατευνασμό, θερίζουμε θρασύτητα
«Με το άνοιγμα της Αμμοχώστου θερίζουμε ουσιαστικά ότι σπείραμε. Σπείραμε κατευνασμό της Τουρκίας και θερίζουμε την θρασύτητα της», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου.
 
Η Τουρκία προχωρεί χωρίς κόστος μετά που την έχουμε απενοχοποιήσει στην υλοποίηση των στόχων της οι οποίοι δεν είναι τίποτα άλλο από την τουρκοποίηση της Κύπρου με βάση τους δικούς της όρους, είπε.
 
Επιβάλλεται, υπέδειξε, μία νέα διεκδικητική πολιτική και καταγγελία στο Συμβούλιο του ΟΗΕ. «Από την άλλη πρέπει επιτέλους να υιοθετήσουμε και να εφαρμόσουμε μέτρα κατά της Τουρκίας. Η ΕΔΕΚ είχε προτείνει εδώ και τέσσερα χρόνια κάποια μέτρα πολύ σοβαρά και πολύ αποδοτικά. Καιρός είναι να εισακουστούμε», υπενθύμισε.

Γελοιοποίηση ΕΕ και ΟΗΕ
«Το παράνομο άνοιγμα της παραλίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου γελοιοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Γ.Γ. ΟΗΕ και δηλώνει ξεκάθαρα πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει κατάφορα κάθε απόφαση ή συμφωνία», ανέφερε στη δική του ανακοίνωση το Κίνημα Αλληλεγγύη.
 
Στη ψεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου εγκρίναμε ομόφωνα ένα ψήφισμα καταδικάζοντας τη νέα επεκτατική κίνηση της Τουρκίας στην περιοχή της Αμμοχώστου. Ταυτόχρονα εκφράσαμε τη βούληση της κυπριακής Πολιτείας να προχωρήσει σε διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε.
 
«Η προσπάθεια όλων μας ήταν να είναι ομόφωνη η απόφαση. Επιπρόσθετα το ψήφισμα που θα εγκρινόταν να καταδεικνύει το γεγονός ότι η Τουρκία, τέσσερεις μόλις μέρες μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ - αντί να σεβαστεί το γεγονός ότι δεν της επιβλήθηκαν κυρώσεις - να προβαίνει σε νέα τετελεσμένα», σημείωσε περαιτέρω.
 
Η Αλληλεγγύη ξεκαθαρίζει ωστόσο, όσον αφορά στον στόχο της τελικής λύσης, ότι δεν μπορεί να έχει ως βάση την ΔΔΟ, αλλά να διασφαλίζει το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τις Αρχές και Αξίες της ΕΕ. Όλα τούτα δεν διασφαλίζονται με λύση ΔΔΟ, τόνισε.
 
«Εισάγοντας τους πιο πάνω όρους πιστεύουμε, ότι αν κατοχυρωθούν για τον λαό μας, θα είναι αρκετοί για τη λύση», κατέληξε η ανακοίνωση.


Ενόσω τρέφουμε αυταπάτες θα κάνουμε λάθη
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Συμμαχία Πολιτών, αναφέροντας ότι οι Τούρκοι δείχνουν ξανά το πραγματικό τους πρόσωπο και τις αληθινές τους προθέσεις, μόλις λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την οποία αντί κυρώσεις επί της Τουρκίας αποφασίστηκε η επιβράβευση του Ερντογάν με «θετική ατζέντα», καθώς και λίγες βδομάδες πριν την πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο ΓΓ ΟΗΕ για μια νέα προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.
 
«Η Τουρκία δεν αυτοσχεδιάζει αλλά ενεργεί με συγκεκριμένη στρατηγική και στόχους. Σαλαμοποιεί το ζήτημα της Αμμοχώστου, δοκιμάζοντας την ανοχή της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε.
 
«Παράλληλα, σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης μ’ αυτά τα δεδομένα και με δεδηλωμένη τη θέση της Τουρκίας, απλά θα μας φέρει στο δίλημμα μεταξύ μιας λύσης τουρκικών προδιαγραφών και ενός νέου αδιεξόδου, που θα νομιμοποιήσει την Τουρκία να θέσει στο τραπέζι αυτό που ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, τη λύση Συνομοσπονδίας ή των δύο κρατών», τόνισε η Συμμαχία.
 
Ενώ όλοι ομοφωνούμε ότι η Τουρκία υλοποιεί τις διακηρύξεις της, κάποιοι επιμένουν να πάμε στην πενταμερή τρέφοντας την ψευδαίσθηση πως δεν θα κάνει αυτό που διακήρυξε ήδη! Ενόσω τρέφουμε αυταπάτες θα κάνουμε λάθη που διευκολύνουν τον Ερντογαν στους σχεδιασμούς του, καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Νέα εισβολή της Τουρκίας
Η Δημοκρατική Παράταξη καταδικάζει «με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να προχωρήσει στο άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου» και αναφέρει ότι «συνιστά ουσιαστικά νέα εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο».
 
Σε ανακοίνωσή της προσθέτει ότι «η χλιαρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και ειδικότερα των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ μας απογοητεύει για πολλοστή φορά, ενώ και οι δύο, πρέπει επιτέλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, δεδομένου ότι με την ανοχή και την αδιαφορία τους επιτρέπουν στην Τουρκία να προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες και να παραβιάζει κατά το δοκούν την διεθνή νομιμότητα».
 
Αναφέρει, τέλος, ότι «οι ώρες είναι κρίσιμες, βρισκόμαστε ενώπιον σοβαρών εξελίξεων και οι στιγμές επιβάλλουν να συμπεριφερθούμε όλοι με εθνική σύνεση και ομοψυχία».
 
Απάντηση στη θωπεία
Παρέμβαση έκανε και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, λέγοντας ότι η «νέα θρασύτατη πρόκληση ανοίγματος του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου αποτελεί απάντηση στη θωπεία που επιδαψίλευσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς την αδικοπραγούσα Τουρκία».
 
Πρόσθεσε ότι «αντί επιβολής κυρώσεων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε να πιστώσει την Τουρκία με αγαθές προθέσεις, να της παράσχει πίστωση χρόνου και να επενδύσει σε αυταπάτες» αν και άμεσο καθήκον του είναι να συνέλθει έκτακτα και να επιβάλει χωρίς άλλη καθυστέρηση αυστηρές κυρώσεις που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία.
 
«Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να απαιτήσουν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επανορθώσει την ασύγγνωστη παράλειψη της και να προχωρήσει αμελλητί σε διαφύλαξη της αξιοπιστίας της ΕΕ», κατέληξε.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα