Η κίνηση για την Αμμόχωστο, οι παράνομες «εκλογές» και το Κυπριακό στο βάθος

Η έκτη Οκτωβρίου του 2020 αποτελεί σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού. Μετά από χρόνια απειλών, η Τουρκία έκανε ένα προκλητικό βήμα για τη δημιουργία τετελεσμένων και στην Αμμόχωστο. Ανακοίνωσε το μερικό άνοιγμα του παραλιακού μετώπου την Πέμπτη, λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πρόκειται για μία έκταση ενάμιση χιλιομέτρου, που ξεκινά από την περιοχή της Δερύνειας με κατεύθυνση την περίκλειστη πόλη.
 
Η φωνή στη Λευκωσία ήταν κοινή. Ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε σύσσωμος τις ενέργειες της Τουρκίας και την κάλεσε να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα. Το Εθνικό Συμβούλιο που συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης επανέλαβε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ομόφωνη δήλωση καταδίκης από το Εθνικό-Καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί
                                                           
Την ίδια στιγμή, στη Νέα Υόρκη η Κυπριακή Δημοκρατία προσέφευγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ζήτησε να ασχοληθεί με την πρόθεση των Τούρκων να προχωρήσουν στο άνοιγμα των Βαρωσίων, στη βάση του άρθρου 35 της Χάρτας του ΟΗΕ.
 
Στο άρθρο 35 υπάρχουν τέσσερα δυνατά σενάρια. Η υιοθέτηση ψηφίσματος, η προεδρική δήλωση, η κοινή δήλωση και η τοποθέτηση στον Τύπο. Δεδομένου ότι ήδη υπάρχουν δυνατά ψηφίσματα για την Αμμόχωστο, που αποτελούν αυτή τη στιγμή κάποια από τα καλύτερα μας όπλα, η Λευκωσία δεν επιδιώκει την έκδοση νέου ψηφίσματος, αν και θα επιθυμούσε την επαναβεβαίωσή τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατατέθηκε η προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη
 
Ο κ. Μαυρογιάννης προέβη και σε καταγγελία στο πλαίσιο συζήτησης που συμμετείχε, καλώντας την Τουρκία να ανακαλέσει τις ενέργειες της και να επιτρέψει την επιστροφή των μονίμων κατοίκων της πόλης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
 
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Ο Αντόνιο Γκουντέρες σε δήλωσή του εξέφρασε ανησυχία για την τουρκική ανακοίνωση. Υπενθύμισε ότι η θέση των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H πρώτη αντίδραση Γκουτέρες για τις εξαγγελίες-«Αποφύγετε μονομερείς ενέργειες»
 
Τόνισε, ταυτόχρονα, την ανάγκη αποφυγής μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και να υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο ή τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών. Κάλεσε, παράλληλα, όλα τα μέρη, να ξεκινήσουν διάλογο και επανέλαβε την ετοιμότητά του να τα φέρει μαζί.
 
Έντονη αντίδραση υπήρξε από την Αθήνα, η οποία καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τουρκική απόφαση, προαναγγέλλοντας την πρόθεσή της να ενισχύσει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γίνεται κατανοητό ότι η ανησυχία της Αθήνας, πέραν της ουσίας της τουρκικής κίνησης, αφορά και την εξέλιξη των διερευνητικών επαφών που πρόκειται να ξεκινήσει με την Άγκυρα, τις οποίες αναπόφευκτα επηρεάζει η τουρκική «βόμβα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατηγορηματική καταδίκη από την Αθήνα-Θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Λευκωσίας
 
Από πλευράς Ε.Ε., ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε έντονη ανησυχία, λέγοντας ότι οι τουρκικές ανακοινώσεις θα προκαλέσουν μεγαλύτερες εντάσεις και ενδέχεται να περιπλέξουν τις προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού. «Αυτό που είναι επείγον τώρα είναι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και όχι η δημιουργία μεγαλύτερων διχασμών», πρόσθεσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βαθιά ανησυχία των Βρυξελλών για το Βαρώσι... Παραπέμπουν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής
 
Σε διπλωματικό πυρετό
Των χθεσινών ανακοινώσεων είχε προηγηθεί ένας διπλωματικός μαραθώνιος από τη Λευκωσία, ο οποίος δυστυχώς δεν κατάφερε να αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς, που είχαν συγκεκριμένες σκοπιμότητες ως προς το timing, λόγω των παράνομων «εκλογών». Ως εκ τούτου, αυτό στο οποίο επικεντρώνεται η προσοχή τώρα, είναι στη διαχείριση της κατάστασης, με αποφασιστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διπλωματικός συναγερμός στη Λευκωσία για αποτροπή νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια
 
Οι Τούρκοι, πάντως, φαίνεται πως προβάλλουν ως επιχείρημα στους διαμεσολαβητές πως δεν άλλαξαν το status quo της περίκλειστης πόλης, αφού η απόφασή τους στην παρούσα φάση επηρεάζει μόνο το παραλιακό μέτωπο.
 
Ο διπλωματικός πυρετός της Λευκωσίας ξεκίνησε εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα, από τότε που πληροφορήθηκε για την πρόθεση των Τούρκων να προβούν σε κίνηση σχετική με την Αμμόχωστο. Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών είχαν πολλαπλές επικοινωνίες, με την προσοχή να στρέφεται προς τα Η.Ε. Ο Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του, με τον ΓΓ να δείχνει κατανόηση, αντιλαμβανόμενος ότι η Άγκυρα προσπαθεί εκ νέου να τινάξει στον αέρα την προσπάθειά του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει σε Σ. Ασφαλείας και Ε.Ε. την απόφαση των Τούρκων η Κυβέρνηση
 
Αρκετές επαφές υπήρξαν και με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να εμφανίζονται αρκετά θορυβημένες και να κάνουν τα δικά τους διαβήματα προς την κατεύθυνση της Άγκυρας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε χθες τηλεφωνικά και με τον Σεργκέι Λαβρόφ, γνωρίζοντας πόσο σημαντική είναι η προσέγγιση της Μόσχας, η οποία προεδρεύει αυτή την περίοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ρωσία, βεβαίως, διαχρονικά τηρεί στάση αρχών στο Κυπριακό, αλλά η αναθέρμανση των σχέσεών της με την Τουρκία θα μπορούσε να καταστήσει τον ρόλο της πρωταγωνιστικό στη διαδικασία.
 
Όπως ήταν αναμενόμενο και παρά την ψυχρολουσία των προηγούμενων εικοσιτετράωρων, η Λευκωσία επενδύει πολλά και στην επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμβαση προς την κατεύθυνση του Ερντογάν έκανε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία ηγείται της διπλωματικής προσπάθειας για διάλογο με την Τουρκία.
 
Τατάρ και στο βάθος συνομιλίες
Η ανάλυση που γίνεται σε πολιτικό επίπεδο είναι πως η κίνηση είχε σαφή στόχο να δώσει ώθηση στην υποψηφιότητα Τατάρ. Παρά το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα βρεθεί απέναντι από τον Ακιντζί στον δεύτερο γύρο των παράνομων «εκλογών» και θα κόψει πρώτος το νήμα, η ανάγκη του χθεσινού show από τον Ερντογάν, καταδεικνύει πως οι προβλέψεις της Άγκυρας διαφέρουν.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργή, φωνές και καταγγελίες στα κατεχόμενα για τη φιέστα Ερντογάν-Τατάρ
 
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η ψευδοκυβέρνηση στην ουσία δεν ήταν ενήμερη, ενώ φαίνεται πως ούτε στην Άγκυρα γνώριζαν όλοι ότι επρόκειτο να υπάρξει μια τέτοια ανακοίνωση, μέχρι μερικές ώρες πριν από τη διάσκεψη Τύπου. Ο Τατάρ προϊδέασε για «έκπληξη», ωστόσο φαίνεται πως κάθε άλλο παρά πανηγυρικό ήταν το κλίμα στα κατεχόμενα, καθώς, ακόμη κι αυτοί που έσπρωχναν για εποικισμό της περίκλειστης πόλης, θεωρούν την κίνηση αυτή άτοπη και προκλητικά μικροπολιτική.
 
Το πλέον σαφές παράδειγμα είναι αυτό του Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος είναι «αναπληρωτής πρωθυπουργός», «υπουργός εξωτερικών» και «υποψήφιος πρόεδρος» στα κατεχόμενα, αλλά κυρίως ένα από τα μυαλά πίσω από τις ενέργειες που γίνονται για την Αμμόχωστο τους τελευταίους μήνες. Αφού κατηγόρησε Ερντογάν και Τατάρ ότι αυτό που ανακοινώθηκε «δεν είναι άνοιγμα του Βαρωσιού αλλά δηλώσεις για το Βαρώσι», εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον Τατάρ. Λίγες ώρες αργότερα, το κόμμα του έλαβε την απόφαση να αποχωρήσει από τον «κυβερνητικό συνασπισμό» των κατεχομένων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα βρόντηξε κι έφυγε από τη ψευδοκυβέρνηση ο Οζερσάι
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε λόγο για φιέστα, λέγοντας πως «αποτελεί ντροπή και μαύρη κηλίδα», με στόχο να δώσουν πλεονέκτημα σε έναν υποψήφιο, ενώ ο υποψήφιος του Ρεμπουμπλικανικού κόμματος Τουφάρ Ερχιουμάν υπέδειξε με νόημα πως «το μόνο λιμάνι που θα καταφύγουμε είναι η θέληση του ‘λαού’ μας». Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι «αντί ο Τατάρ να φροντίσει για το συμφέρον του ‘λαού’, έχει γίνει γελοίος στα μάτια του».  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σ. Ντεντκάς: Γελοίος ο Τατάρ-Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και στα κατεχόμενα
 
Παρά την ξεκάθαρη στόχευση, ακόμη κι αν δεν καταφέρει η Άγκυρα να αναδείξει τον Τατάρ, καθίσταται σαφές πως η κίνηση ματ της έχει δύο επίπεδα, καθώς έχει θέσει τη νέα προσπάθεια για επιστροφή στις συνομιλίες εν αμφιβόλω με μία ξεκάθαρη ενέργεια υπόσκαψής της.
 
Άλλωστε, από την ημέρα που ο ΓΓ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δώσει νέα ώθηση στη διαδικασία μετά τις παράνομες «εκλογές», τόσο η Άγκυρα όσο και οι εκπρόσωποι της γραμμής της στα κατεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου του Τατάρ, φροντίζουν να δίνουν το μήνυμα πως αυτό που επιδιώκεται είναι η πλήρης απομάκρυνση από το μοντέλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και η επιστροφή στο τραπέζι να περιλαμβάνει τη συζήτηση άλλων μορφών λύσης. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, και πάλι αντίκειται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και, ως εκ τούτου, οι διπλωματικές προσπάθειες της Λευκωσίας κινούνται και προς αυτήν την κατεύθυνση.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

Στα 6,6 εκ. οι δαπάνες των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου-Ποια τα χρονοδιαγράμματα
Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Στηρίζει τον πρόεδρο του στις Ευρωεκλογές το Κόμμα για τα Ζώα
Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού