Ομόφωνη δήλωση καταδίκης από το Εθνικό-Καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί

Κοινό ανακοινωθέν καταδίκης των τουρκικών ενεργειών για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του το απόγευμα της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τη δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Όπως ανέφερε, το Εθνικό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, που παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. και ειδικά τα ψηφίσματα 550 του 1984 και 789 του 1992 και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε εξέλιξη η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου-Η Αμμόχωστος σε πρώτο πλάνο

Συγκεκριμένα το ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρει ότι το Εθνικό Συμβούλιο:  
1. Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις σημερινές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και ειδικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ 550 (1984) και 789 (1992) και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα πιο πάνω ψηφίσματα.

2. Επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει σε ένα γόνιμο διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού, μακριά από απειλές και τετελεσμένα, στη βάση του πλαισίου όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, μέλος της οποία είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H πρώτη αντίδραση Γκουτέρες για τις εξαγγελίες-«Αποφύγετε μονομερείς ενέργειες»

Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου είναι ομόφωνη αλλά το ΕΛΑΜ διαφωνεί με τη δεύτερη παράγραφο. Το ΕΛΑΜ κατέθεσε σειρά προτάσεων για να αντιδράσει πιο έντονα η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Βουλευτή του κόμματος, Λίνο Παπαγιάννη.
 
Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίας του σώματος, ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι συμφωνούν στην καταδίκη της Τουρκίας για την ανακοίνωση που αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, κατέθεσαν τις προτάσεις που ευελπιστεί να εισακουστούν για να μην χαθεί η Αμμόχωστος. «Αν χάσουμε την Αμμόχωστο, τότε θα χάσουμε τη μισή Κύπρο οριστικά», είπε.
 
Ερωτηθείς ποιο είναι το πιο δραστικό μέτρο που εισηγήθηκαν, είπε ότι σε πρώτη φάση η εισήγησή τους αφορά την ανάκληση ταυτοτήτων και διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους ψευδοαξιωματούχους, όπως είπε. «Στη συνέχεια, κλιμάκωση των μέτρων, αν δούμε ότι οι Τούρκοι δεν θα υποχωρήσουν», πρόσθεσε.

Εξάλλου, «ακρως απαράδεκτη», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την απόφαση της τουρκικής πλευράς για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου εκφράζει τη θέση όλων για καταδίκη των όσων η Τουρκία έχει αποφασίσει σήμερα, κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Θεωρείται μια άκρως απαράδεκτη κατάσταση», σημείωσε.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατηγορηματική καταδίκη από την Αθήνα-Θα ενισχύσει τις προσπάθειες της Λευκωσίας

Στη συνεδρία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γεάδης Γεάδη.

«Όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη»
Εξερχόμενος της συνεδρίας, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού καταδίκασε την απαράδεκτη ενέργεια της Τουρκίας, τονίζοντας ότι επιβάλλεται όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για να αναιρεθεί. Αποτελεί το πρώτο βήμα για άλλες ενέργειες που θα ακολουθήσουν, πρόσθεσε.
 
«Εμείς θεωρούμε ότι μόνο με την επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου μπορούν να τερματιστούν οι τουρκικές ενέργειες». Εχει άποψη, πρόσθεσε, για όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, όμως «δεν είναι η ώρα ν’ ασκηθεί κριτική στην Κυβέρνηση. Είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται και θα έχουμε χρόνο στη συνέχεια, εάν καταφέρουμε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, να δούμε πώς θα προχωρήσουμε για τη λύση του Κυπριακού».
 
Ερωτηθείς εάν με αυτά τα δεδομένα θεωρεί ότι η Κυβέρνηση πρέπει να πάει σε διαπραγματεύσεις, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την ΕΕ, που θα επιτρέψουν να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Εννοεί, εξήγησε, αποκλιμάκωση της έντασης, τερματισμό των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας «και τότε ναι, μπορούν να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις».
 
Στην ερώτηση πώς μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή αποκλιμάκωση, καθώς η Τουρκία «το μόνο που κάνει είναι να κλιμακώνει την ένταση», ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Η ΕΕ που πριν τέσσερις μέρες πήρε σχετικές αποφάσεις, πρέπει να στείλει ισχυρά μηνύματα προς την Τουρκία, πρόσθεσε, και το ΣΑ του ΟΗΕ, εκτός από την δήλωση του ΓΓ, να πάρει σαφέστατη τοποθέτηση με σκληρή γλώσσα. Και οι χώρες που μπορούν να μιλήσουν με τον κ. Ερντογάν, συνέχισε, να το κάνουν για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
 
«Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται εμείς να αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες. Να πείσουμε δηλαδή ότι είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις».
 
Στην ερώτηση αν υπήρχε ομογνωμία στο Εθνικό Συμβούλιο για το ποιες θα είναι οι κινήσεις από δω και πέρα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «δεν θέλω να λέω ψέματα, όχι. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις».
 
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το ΑΚΕΛ συμφωνεί με την καταγγελία της Τουρκίας στο ΣΑ του ΟΗΕ και την ΕΕ, επαναλαμβάνοντας τη θέση για ανάληψη σοβαρής πρωτοβουλίας για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικού διαλόγου.

Κατέθεσε πρόταση το ΕΛΑΜ
Σειρά προτάσεων για να αντιδράσει πιο έντονα η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τις σημερινές ανακοινώσεις για το Βαρώσι κατέθεσε το ΕΛΑΜ στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον Βουλευτή του κόμματος, Λίνο Παπαγιάννη.
 
Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίας του σώματος, ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι συμφωνούν στην καταδίκη της Τουρκίας για την ανακοίνωση που αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, κατέθεσαν τις προτάσεις που ευελπιστεί να εισακουστούν για να μην χαθεί η Αμμόχωστος. «Αν χάσουμε την Αμμόχωστο, τότε θα χάσουμε τη μισή Κύπρο οριστικά», είπε.
 
Ερωτηθείς ποιο είναι το πιο δραστικό μέτρο που εισηγήθηκαν, ο κ. Παπαγιάννης είπε ότι σε πρώτη φάση η εισήγησή τους αφορά την ανάκληση ταυτοτήτων και διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους ψευδοαξιωματούχους, όπως είπε. «Στη συνέχεια, κλιμάκωση των μέτρων, αν δούμε ότι οι Τούρκοι δεν θα υποχωρήσουν», πρόσθεσε.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
 

Δειτε Επισης

Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»