Διπλωματικός συναγερμός στη Λευκωσία για αποτροπή νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια

Σε διπλωματικό μαραθώνιο αποδύθηκε η κυπριακή Κυβέρνηση τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά τις πληροφορίες, για την προσπάθεια των Τούρκων να αλλάξουν το status quo της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, δημιουργώντας νέα τετελεσμένα. Η ανακοίνωση για το άνοιγμα της παραλίας της περίκλειστης πόλης έγινε το απόγευμα της Τρίτης στην Άγκυρα, από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ. 
 
Το ζήτημα αυτό αναμένεται να μονοπωλήσει τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπου επί τάπητος θα τεθούν τα επόμενα βήματα. Αναμένεται ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ άμεσες θα είναι και οι κινήσεις προς τους εταίρους στην ΕΕ. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η αντίδραση της Λευκωσίας  αναμένεται να είναι αποφασιστική. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΕΚΤΑΚΤΟ: Εισβάλλουν στην παραλία της Αμμοχώστου οι Αττίλες-Ανακοίνωσαν το άνοιγμά της Ερντογάν και Τατάρ

Τα διαβήματα της Λευκωσίας κινήθηκαν προς κάθε κατεύθυνση, αφού επανειλημμένες επαφές υπήρξαν με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την προεδρεύουσα Γερμανία, καθώς και άλλους περιφερειακούς παίχτες. Ήδη όπως έχει ανακοινωθεί, τηλεφωνική συνομιλία υπήρξε μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών και του Ρώσου ομολόγου του. Η  θέση της Μόσχας θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς προεδρεύει αυτή την περίοδο του Σ.Α. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει σε Σ. Ασφαλείας και Ε.Ε. την απόφαση των Τούρκων η Κυβέρνηση
 
Ενοχλημένοι, όπως φαίνεται, από τις τουρκικές ενέργειες είναι σύνολο των συνομιλητών, δεδομένου ότι μια τέτοια κίνηση θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, παρά την πρόθεση του Αντόνιο Γκουτέρες να προχωρήσει σε νέα πρωτοβουλία, μετά τις παράνομες «εκλογές». Ήδη διαβήματα προς την τουρκική πλευρά φαίνεται να έχουν γίνει και από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών και από την πλευρά της Γερμανίας, αν και έντονη ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και η δραστηριοποίηση του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον.
 
Όπως εκτιμάται, οι Τούρκοι προέβησαν στην κίνηση αυτή για να δώσουν ώθηση στην υποψηφιότητα του λεγόμενου «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είναι ο εκλεκτός τους στις παράνομες «εκλογές». Εξού και η ανακοίνωση έγινε κατά τη δική του παρουσία στην Άγκυρα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τον πρώτο γύρο της «εκλογικής» διαδικασίας στα κατεχόμενα.
 
Την ίδια στιγμή, μέσα από αυτή την ενέργεια, φαίνεται ότι προσπαθούν να τορπιλίσουν εκ των προτέρων την επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που έχουν μείνει στο Κραν Μοντανά, με απώτερο στόχο να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη συζήτηση για άλλα πιθανά μοντέλα λύσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων