Εισβάλλουν στην παραλία της Αμμοχώστου οι Αττίλες-Ανακοίνωσαν άνοιγμα την Πέμπτη

Σε άλλη μια άνευ προηγουμένου πρόκληση προχώρησε σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος, έχοντας στον πλευρό του τον εκλεκτό του για τις επικείμενες παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα, ανακοίνωσε το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου. 

Συγκεκριμένα ο Ερσίν Τατάρ, που μετέβη εσπευσμένα στην Άγκυρα μετά από πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν, είχε διαβουλεύσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, αμέσως μετά από τις οποίες ανακοινώθηκε το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου της Αμμοχώστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετοιμάζουν την κίνηση ματ για το Βαρώσι-Σπεύδει στην Άγκυρα ο Τατάρ

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει επέκταση ενάμιση χιλιομέτρου στο παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης, χωρίς όμως να επηρεάζονται στα κτίρια. Η παραλία θα είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Ο Ερντογάν δήλωσε πως η «κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Βαρωσίων έληξε μετά από 46 χρόνια» και ότι η παραλία θα ανοίξει την Πέμπτη. Όπως ισχυρίστηκε περαιτέρω, «τα Βαρώσια είναι περιοχή της ‘τδβκ’». «Υποστηρίζουμε το άνοιγμα της παραλίας. Ο χώρος δεν αποτελεί ιδιωτική περιουσία», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διπλωματικός συναγερμός στη Λευκωσία για αποτροπή νέων τετελεσμένων στα Βαρώσια

«Σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις, αυτή η εξέλιξη έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν, αλλά μέχρι σήμερα οι Τ/κ και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε καμιά ανταπόκριση», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ευχήθηκε, μάλιστα, να ανοίξει αργότερα ολόκληρη η πόλη των Βαρωσίων. 

Σημειώνεται ότι η Kibris Postasi, επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες πως αυτή τη στιγμή υπάρχει κινητικότητα στο Βαρώσι και «το κουμπί για το άνοιγμα πατήθηκε». Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, σημειώνεται ότι το «υπουργικό συμβούλιο» του ψευδοκράτους δεν έχει λάβει καμία σχετική απόφαση (σσ: το «υπουργικό συμβούλιο» συνεδρίασε χθες). Ήδη στα τ/κ ΜΜΕ κυκλοφορούν και σχετικές φωτογραφίες. 

Μιλώντας στον REPORTER, ο Παύλος Ιακώβου, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος η πόλη μας», ανέφερε πως «νιώθουμε πάρα πολύ απογοητευμένοι, δεν ξέρουμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε».
 
Το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων την ερχόμενη Πέμπτη, ανακοίνωσαν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ενώ συνδέθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης με την περιοχή των Βαρωσίων όπου γίνονται οι προετοιμασίες.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία των Βαρωσίων. “Σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις, αυτή η εξέλιξη έχει σημασία. Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα ενοχληθούν αλλά μέχρι σήμερα οι Τ/κ και εμείς κάναμε υπομονή χωρίς να έχουμε κανένα αντίκρισμα”, είπε και ευχήθηκε ότι θα ανοίξει αργότερα ολόκληρη η πόλη των Βαρωσίων.
 
H ανακοίνωση για τα Βαρώσια έγινε έπειτα από την τελετή επανασύνδεσης του αγωγού νερού Τουρκίας - κατεχομένων που πραγματοποίησαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Ερσίν Τατάρ κατά την οποία εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μεταφορά και πάλι νερού στα κατεχόμενα. Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας λέγοντας ότι συνεχίζονται και ευχήθηκε ότι σύντομα θα βρεθεί φυσικό αέριο και εκεί όπως και στη Μαύρη Θάλασσα. Για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, είπε ότι “για άλλη μια φορά αγνοήθηκαν οι Τ/κ”.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος υποδέχθηκε τον Ερσίν Τατάρ στο προεδρικό μαζί με τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι. Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε γνωρίζει πολύ καλά “τι σημαίνει το άνοιγμα των Βαρωσίων για τους Κύπριους αδελφούς μας”.
 
“Το τίμημα της μη λύσης κάποιοι ζητούσαν να πληρωθεί από τους Τ/κ”, ανέφερε και υποστήριξε ότι και τα Βαρώσια έμειναν κλειστά ως μέρος αυτής της μη λύσης. “Μετά τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις το 2017 πλέον διαπιστώθηκε ότι δεν έμεινε καμιά δυνατότητα για περιεκτική λύση στην Κύπρο. Αποφασίσαμε να οικοδομήσουμε το μέλλον της Κύπρου πάνω σε συγκεκριμένα γεγονότα αντί σε όνειρα. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα Βαρώσια είναι έδαφος της ‘τδβκ’. Το δικαίωμα σχεδιασμού εδώ ανήκει επίσης στις ‘τ/κ αρχές’. Στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που έχετε ετοιμάσει στηρίζουμε πλήρως την απόφασή σας να επωφεληθεί ο ‘λαός’ σας του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων. Εγώ προσωπικά συγχαίρω αυτή τη γενναία απόφασή σας. Οι αντιρρήσεις της απέναντι πλευράς είναι ήδη μάταιες, καθώς δεν υπάρχουν ιδιωτικές περιουσίες για να υπάρξουν παράπονα. Καθώς η ‘τδβκ΄ μεγαλώνει, γίνεται πλουσιότερη και ισχυρότερη, η αλυσίδα του εμπάργκο που της επιβάλλεται θα αρχίσει να σπάει κομμάτι- κομμάτι”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι “σε αυτήν την περίοδο, κατά την οποία αυξάνονται οι επιθέσεις για την εξόντωση της 500 ετών παρουσίας Τ/κ στο νησί, αυτή η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική”.
 
Συνεχίζοντας είπε ότι γνωρίζουν ότι θα ενοχλήσει πολλά μέρη. «Αλλά ορισμένοι πρέπει να γνωρίζουν ότι μέχρι τώρα ήταν οι Τούρκοι στην Κύπρο οι οποίοι ήταν πάντα υπομονετικοί. Εμείς ήμασταν υπομονετικοί. Και δυστυχώς, δεν είχε αντίκρισμα η υπομονή μας», πρόσθεσε.
 
« Όταν αναφερόμαστε στο σχέδιο Ανάν, συμμετείχαμε στο σχέδιο. Φυσικά, ο Ανάν δεν υπάρχει πια. Όμως όσοι είναι ζωντανοί δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην κληρονομιά του. Δεν τήρησαν τις υποσχέσεις που έγιναν. Εκείνη την εποχή, ο Γερμανός, που ήταν μαζί μας, ήταν ο Χάιντεν. Και έδωσε ομιλίες σε συνέδρια σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας μας. Και εδώ, παρότι αναγνώρισε ότι έχουν δίκιο οι Τούρκοι στην Κύπρο, δυστυχώς τα μέλη της ΕΕ δεν είπαν ποτέ ότι οι Τ/κ πρέπει να βρίσκονται στην ΕΕ. Αντιθέτως, πάντα ανέβαλαν», ανέφερε.
 
 Αυτό το Κυπριακό, που είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς κρίσης στην περιοχή μας, περιμένει λύση από το 1963, συνέχισε. «Οι διαπραγματεύσεις, που περίμεναν λύση για περισσότερο από μισό αιώνα, δεν απέδωσαν αποτελέσματα, εξαιτίας της απροθυμίας συμμόρφωσης της ‘ε/κ πλευράς’ και της Ελλάδας. Και το ίδιο ισχύει και τώρα. Έχουν πει ‘ναι’ στην ΕΕ σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας; Όχι. Κοιτάξτε, αναμένεται να ανοίξουν πολλά κεφάλαια. Τα άνοιξαν; Όχι, δεν το έκαναν. Πάντοτε μας δυσκόλευαν. Είχα μια επικοινωνία σήμερα με την κα Μερκελ και αυτό το μήνα η ΕΕ είχε μια συνάντηση στις 1 και 2 Οκτωβρίου. Πάντα μας καθυστερούσαν για περισσότερο χρόνο”, ανέφερε. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ακόμη ότι “Τουρκία έχει δείξει σε όλο τον κόσμο ότι δεν διαχωρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των T/κ από τα δικά της. Κυρίως προτάσσουμε ότι δεν θα αποφύγουμε καμία θυσία για την ειρήνη και την ευημερία των Τ/κ και κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για αυτό”.
 
Περαιτέρω, είπε ότι γι αυτούς υπάρχουν δύο διαστάσεις του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου. «Η μία είναι η προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της. Η δεύτερη είναι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους της Κύπρου σχετικά με τους φυσικούς πόρους πλησίον του νησιού. Για εμάς, και οι δύο αυτές διαστάσεις φέρουν την ίδια σημασία. Τα πλοία μας για γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στην υφαλοκρηπίδα μας καθώς και στις αδειοδοτημένες περιοχές της τδβκ. Αλλάχ θέλοντος, θα ανακαλύψουμε φυσικό αέριο στη Μεσόγειο όπως κάναμε στη Μαύρη Θάλασσα. Και, όταν το επιτύχουμε, όλος ο κόσμος θα δει ότι η ειρήνη και η ευημερία έρχονται στην περιοχή».
 Το λέμε πάντα, πρόσθεσε, ότι «κανένα σενάριο, που αποκλείει την Τουρκία και την ‘τδβκ’ στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας. Στη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή περίοδο, οι Τ/κ πρέπει να εκπροσωπούνται, όπως τους αξίζει. Είδαμε ότι το τουρκικό έθνος της Κύπρου και πάλι παραμελήθηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ».
 
Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε περαιτέρω ότι «όσοι αναγνωρίζουν το δικαίωμα του τουρκικού έθνους της Κύπρου πίσω από κλειστές πόρτες, προσπαθούν να αποφύγουν να αναλάβουν την ευθύνη, όταν έρχεται η στιγμή να προβούν σε πράξεις. Η καλύτερη απάντηση, που μπορούμε να δώσουμε σε εκείνους, οι εγγυήσεις των οποίων είναι ξεπερασμένες, είναι ότι δεν υπάρχει χώρος στον 21ο αιώνα για τέτοια νοοτροπία”.

Η Τουρκία, συνέχισε, «δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση αυτής της αδικίας».
 
Υποστήριξε ότι «η νοοτροπία της ε/κ πλευράς δεν έχει αλλάξει από το 2004. Το μόνο πρόβλημα τους είναι να μετατρέψουν τους Τ/κ σε μειονότητα στο ψευδές κράτος, που ίδρυσαν, κατισχύοντας τα δικαιώματα των Τ/κ. Οι Τ/κ δεν θα δώσουν ποτέ τη συγκατάθεσή τους σε αυτό. Το τουρκικό έθνος δεν θα αφήσει ποτέ τους Τ/κ μόνους σε αυτόν τον αγώνα για ίση κυριαρχία”, ανέφερε.
 
Το πρώτο βήμα για άνοιγμα Βαρωσίων, είπε ο Τατάρ
Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η πόλη των Βαρωσίων είχε αφεθεί στη μοίρα της μετά την «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως αποκάλεσε την τουρκική εισβολή.
 
“Παρότι τη δεκαετία του 90 είχε έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν υπήρξε αποτέλεσμα λόγω του ε/κ τομέα. Μια από τις υποσχέσεις που δώσαμε το 2019 στον ‘λαό μας ήταν το άνοιγμα της κλειστής πόλης των Βαρωσίων. Φέραμε τις εργασίες μας μέχρι ενός σημείου και κάνουμε το πρώτο απτό βήμα», πρόσθεσε.
 
Συνεχίζοντας, ο Τατάρ είπε ότι «ξεκινούμε τις εργασίες μας για να προσφέρουμε προς όφελος του ‘λαού’ μας την παραλία και την ‘οδό δημοκρατίας’ μαζί με τις περιοχή της ακτής η οποία είναι δικό μας έδαφος και ανήκει στο δημόσιο. Την Πέμπτη το πρωί θα αρχίσει ο ‘λαός’ μας να επωφελείται των Βαρωσίων. Βλέπουμε το θέμα των Βαρωσίων ως μια εθνική υπόθεση πάνω από κάθε είδους πολιτικό ανταγωνισμό».
 
 Η επιτροπή ακινήτων συνεχίζει τις δραστηριότητές της για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κατόχων οικιών και χώρων εργασιών πριν το 1974, είπε.
Ασφαλώς και λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «περνάμε σε μια νέα φάση στο ζήτημα των Βαρωσίων. Εύχομαι αυτό το μη ανατρέψιμο βήμα που κάναμε για τα Βαρώσια να είναι επωφελές για την τδβκ,  όλους τους πολίτες μας και ολόκληρο το νησί”, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

Είπε στη συνέχεια ότι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους μέχρι τέλους. “Θέλω να δηλώσω ότι αυτό το καταφέραμε με τη στήριξη της Τουρκίας. Ως τδβκ βλέπουμε τα επιτεύγματα της Τουρκίας ως επιτεύγματα δικά μας. Τις διαφωνίες στο νησί δεν τις βλέπουμε ως ένα πρόβλημα μεταξύ των ‘δυο λαών’. Αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε ένα εμπορικό σταυροδρόμι όπου υπάρχουν πολλές πηγές φυσικού αερίου. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας μέχρι τέλους”, ανέφερε. 

Η συγκεκριμένη πληροφορία φαίνεται να έφτασε στη Λευκωσία από τις αρχές της εβδομάδας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών να επιδίδονται σε σαφάρι επαφών και διαβουλεύσεων με ξένους ηγέτες αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ήδη προς την κατεύθυνση της Άγκυρας έχουν γίνει πολλά διαβήματα, τα οποία αναμένεται να ενταθούν μετά την ανακοίνωση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη