Η αποχώρηση του Yavuz, οι απειλές για το Oruc Reis και η ανάγνωση της Λευκωσίας

Ως μια επιτυχία της Γερμανίδας Καγελαριου Άγκελας Μέρκελ, μεταφράζεται η κίνηση της Άγκυρας να αποσύρει από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz το οποίο ήδη βρίσκεται έξω από το λιμάνι της Σελευκειας στα νότια παράλια της Τουρκίας. 

Τρεις μόλις ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου η Λευκωσία άναψε το πράσινο φως για κυρώσεις στη Λευκορωσία, με την Μέρκελ να δεσμεύεται πως θα ασκήσει την επιρροή της για να πείσει την τουρκική πλευρά, ώστε να αποσύρει τα γεωτρύπανά της. 

Παρόλαυτα το ερευνητικό σκάφος  Barbaros παραμένει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εντός του οικοπέδου τρία νότια της Λάρνακας, όπου διεξάγει έρευνες από τον περασμένο Ιούλιο. Η Navtex του Barbaros λήγει στις 18 Οκτωβρίου και παραμένει άγνωστο αν η συγκεκριμένη Navtex θα ανανεωθεί. 

Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη με την αποχώρηση του  Υavuz ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο χαρακτήρισε ως μια θετική, η οποία συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός θετικού κλίματος, ωστόσο αναμένονται οι επόμενες  εξελίξεις για να αξιολογήσει καλύτερα την κατάσταση.
 
Ανέφερε ωστόσο ότι ακόμη δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για μόνιμη αποχώρηση του τουρκικού πλοίου. Υπενθύμισε επίσης ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Barbaros" συνεχίζει να βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ ενώ, όπως είπε, συνεχίζονται οι απειλές αναφορικά με το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.
 
Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η Λευκωσία θα αναμένει τις εξελίξεις ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση, καθώς «τότε θα είμαστε σε καλύτερη θέση να αξιολογήσουμε τις εξελίξεις».

Πάντως στον τουρκικό Τύπο, σημερινά δημοσιεύματα φέρουν το  Oruc Reis έτοιμο για να αναλάβει νέα αποστολή στην ανατολική Μεσόγειο. Σε δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, αν και δεν δημοσιεύεται η είδηση για την αποχώρηση του Yavuz, αναφέρεται πως έγινε η συντήρηση στο Oruc Reis, έγινε αλλαγή προσωπικού και πλέον το ερευνητικό σκάφος, είναι έτοιμο να αναλάβει νέα αποστολή. 

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε νέα Navtex από πλευράς Τουρκίας. 

Μία ακόμη είδηση στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρει ότι το γεωτρητικό σκάφος Kanuni θα πλεύσει προς τον Εύξεινο πόντο όπου φαίνεται ότι η Άγκυρα θα μεταθέσει το κέντρο ενδιαφέροντος υποστηρίζοντας ότι εκεί θα βρεθούν τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα επιτρέψουν στην Τουρκία να έχει μειωμένες τιμές φυσικού αερίου.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα, όπου θα γίνει δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα έχει επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Σήμερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα βρεθεί στην Τουρκία, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι