Εισέπραξε νέο «όχι» και ζήτησε διάλειμμα ο Μισέλ-Συνεχίζεται η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται φανερές και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών με το θέμα της Τουρκίας, αιφνιδιαστικά αντί να συζητηθεί στο δείπνο, απασχολεί την Ολομέλεια των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσίασε ένα προσχέδιο συμπερασμάτων που απορρίφθηκε άμεσα από Κύπρο και Ελλάδα. Αρχικά η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι θέλει ακόμα πολύ δουλειά το αρχικό προσχέδιο και κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση. Προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως έγινε γνωστό στο δείπνο των 27 ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η συζήτηση ξεκίνησε με τα ζητήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι ανέφερε ο Μπάρεντ Λέιτς.  Μετά το δείπνο, θα συζητηθεί το νέο προσχέδιο που έχει καταθέσει ο Σαρλ Μισέλ.

Το νέο κείμενο βασίζεται στα δύο προηγούμενα και προσθέτει την έντονη καταδίκη της ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές  γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνει ότι η ΕΕ "είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του κυπριακού", διατηρεί τη φράση για "χρήση όλων των μέσων" σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, δεσμεύει το Συμβούλιο για αποφάσεις ως το Δεκέμβρη και περιλαμβάνει την ελληνική φράση για "οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών".

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Σαρλ Μισέλ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζήτησε ολιγόλεπτο διάλειμμα αφού παρά το προχωρημένο της ώρας, δεν υπήρξε τελική κατάληξη. Μάλιστα όπως αναφέρουν ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μπλόκαρε και το νέο κείμενο συμπερασμάτων που προτείνει ο Σαρλ Μισέλ για την Τουρκία, παρά τις πιέσεις από την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θρίλερ στις Βρυξέλλες-Το προσχέδιο που απέρριψαν Κύπρος και Ελλάδα

Πού έγκειται η δυσκολία
Με όλα τα βέλη στη διαπραγματευτική τους φαρέτρα, Ελλάδα και Κύπρος προσήλθαν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής και προσβλέπουν όχι μόνο στην ενίσχυση των ερεισμάτων τους έναντι της τουρκικής παραβατικότητας, αλλά και σε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη.

H δυσκολία έγκειται, οχι τόσο για τη λίστα των κυρώσεων, όσο για τον τρόπο εφαρμογής τους, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά. Ως προς το τελικό κείμενο, πάντως, εκτιμάται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει αναφορά στα εργαλεία που έχει η Ε.Ε. στη διάθεσή της. Και αυτό ήταν εξ` αρχής το ζητούμενο από ελληνικής πλευράς.

Δεδομένη, επίσης, θεωρείται η κοινή θέση και ο συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας. Η Κύπρος, μάλιστα, κατά πληροφορίες, καταβάλει έντονες προσπάθειες για επιβολή κυρώσεων ιδίως για παράνομες εξορύξεις. Λέγαμε, από χθες, ότι μάλλον θα έχουμε μία ειδική παράγραφο για την Κύπρο. Ως προς την απουσία προσχεδίου, τώρα, αυτό δεν είναι κάτι παράξενο ούτε κάτι που υποδηλώνει κάποια δυστοκία, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι ήταν κάτι το οποίο είχε προαναγγελθεί ήδη από χθες».

Η συμβιβαστική πρόταση
Σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, η Αθήνα κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση που αναφέρει ότι η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης και ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και κοινά επωφελούς συνεργασίας με την Τουρκία, ενώ τονίζει ότι οι μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες πρέπει να τερματιστούν αμέσως.

Παράλληλα ζητά όπως η Τουρκία δεσμευθεί στον διάλογο με καλή πίστη και απέχει από μονομερείς ενέργειες που θα έρθουν σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών - κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση, ενώ προσθέτει στο κείμενο Μισέλ τη φράση «η ΕΕ καλωσορίζει τα βήματα οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία και την ανακοίνωση της επανέναρξης άμεσων διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ των δύο κρατών, μέσω διαπραγματεύσεων και προσφυγής στο διεθνές δικαστήριο».

Αναφέρει ακόμη ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει πως μονομερείς ανακοινώσεις θαλάσσιων δικαιοδοσιών όπως στο χάρτη ‘mavi vatan’  δεν συνάδουν με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες.

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ