Σάββατο 31 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ανατροπή στις Βρυξέλλες-Άλλαξε το πρόγραμμα, τώρα η συζήτηση για την Τουρκία

  01/10/2020 18:12
Ανατροπή στις Βρυξέλλες-Άλλαξε το πρόγραμμα, τώρα η συζήτηση για την Τουρκία

Ανατροπή στις Βρυξέλλες-Άλλαξε το πρόγραμμα, τώρα η συζήτηση για την Τουρκία

  01/10/2020 18:12
Πηγή του Συμβουλίου επιβεβαίωσε πριν από λίγο στον Τύπο στις Βρυξέλλες ότι η σειρά της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άλλαξε.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ πρότεινε να γίνει τώρα η συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λευκορωσία.
 
Τη στιγμή αυτή διεξάγεται ο πρώτος γύρος τοποθετήσεων με διαφορετικές εισηγήσεις από τους 27.
 

«Θα συζητήσουμε το θέμα της ανατολικής Μεσογείου και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Θέλουμε περισσότερη σταθερότητα και προβλεψιμότητα (σ.σ. συνεπή στάση) στην περιοχή. Επίσης, θα δείξουμε πλήρη αλληλεγγύη με Ελλάδα και Κύπρο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, θέλουμε να αποφασίσουμε τι μέλλον θέλουμε μεταξύ της ΕΕ και αυτού του σημείου του πλανήτη», τόνισε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ.

 «Η  Τουρκία είναι ο εταίρος μας στο ΝΑΤΟ και στην κρίση της μετανάστευσης. Γι 'αυτό χρειαζόμαστε μια εποικοδομητική σχέση με την Άγκυρα. Είναι πολύ περίπλοκα τα θέματα με την Τουρκία. Πρέπει να επιλύσουμε τη σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο με διπλωματία», τόνισε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Το Συμβούλιο θα εκφράσει και πάλι την πλήρη αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφορικά με τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, υπάρχουν δύο δυνατότητες. Είτε αυξάνουν οι εντάσεις, που δεν θέλουμε ή υπάρχει αποκλιμάκωση και προχωράμε σε εποικοδομητική σχέση, κάτι που θέλουμε», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Σε κάθε περίπτωση υπάρχει εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Εμείς θέλουμε αποκλιμάκωση, θέλουμε θετική ατζέντα, μαζί αυτά θα συζητηθεί σήμερα». 

«Αναφορικά με τον τραυματισμό Γάλλων και δημοσιογράφων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχουμε ζητήσει κατάπαυση πυρός χωρίς προϋποθέσεις. Η κατάσταση είναι σοβαρή στην περιοχή και τη χώρα, χθες μίλησα με τον Πούτιν», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατηγόρησε εμμέσως την Τουρκία ότι στέλνει τζιχαντιστές στην περιοχή. Ο ίδιος ενημέρωσε για το κοινό ανακοινωθέν Τραμπ-Πούτιν-Μακρόν. «Θα πρέπει να υπάρξει ειρηνική λύση», τόνισε. 

«Στην Ανατολική Μεσόγειο, σχετικά με την Τουρκία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η αλληλεγγύη με Κύπρο και Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη. Όταν ένα μέλος κράτος της ΕΕ δέχεται επίθεση, απειλείται, όταν τα κυριαρχικά του δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά, είναι καθήκον των Ευρωπαίων να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη. Θα επαναλάβουμε την στήριξή μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο και να βρούμε έναν τρόπο απαιτητικού διαλόγου με την Τουρκία. Οι δύο περιπτώσεις είναι εμβληματικές, η πολιτική γειτνίασης πρέπει να είναι απαιτητική αλλά και ρεαλιστική, που πρέπει να έχει η ΕΕ και με τις δύο, η οποία δεν αμφισβητεί ποτέ την κυριαρχία, την αξία και τα δικαιώματα αλλά αναζητά με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα να συνδιαλλαγεί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο», τόνισε ο Πρόεδρος Μακρόν. 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας