Μηνύματα από τον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας για την 60η επέτειο ανεξαρτησίας της Κύπρου

Μηνύματα για την 60η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνέλεξε από τη βρετανική Κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την κοινοβουλευτική επιτροπή για την Κύπρο η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο δικό της μήνυμα εκ μέρους της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου η Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά Γουέντι Μόρτον σημειώνει ότι οι δύο χώρες «μοιράζονται έναν ιδιαίτερο και μοναδικό δεσμό που πηγάζει από την κοινή μας ιστορία, τους στενούς δεσμούς σε επίπεδο λαών και τις κοινές αξίες, περιλαμβανομένων ως μελών της Κοινοπολιτείας».

Η κα Μόρτον συνεχίζει λέγοντας ότι είναι υπερήφανη να πει ότι σήμερα, επί τη ευκαιρία της 60ής επετείου ανεξαρτησίας, οι δεσμοί αυτοί δεν ήταν ποτέ πιο δυνατοί. 

«Τον τελευταίο χρόνο έχουμε δει ακόμα στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας, ιδίως σε απάντηση στη συνεχιζόμενη πανδημία και με τον διακανονισμό επί της μη στρατιωτικής ανάπτυξης των Περιοχών Κυρίαρχων Βάσεων. Η συνεχιζόμενη διμερής συνεργασία μας σε τομείς της εκπαίδευσης και του τουρισμού, εμπορίου και επενδύσεων και άμυνας και ασφάλειας είναι μεγάλου οφέλους για τις δύο μας χώρες και για τους λαούς του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ελπίζουμε να εμβαθύνουμε τη διμερή μας συνεργασία περαιτέρω στα επόμενα χρόνια», αναφέρει στη δήλωσή της η κα Μόρτον, εκφράζοντας τέλος τα συγχαρητήριά της για την ημέρα και τις ευχές της προς την κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου.

Το μήνυμα εκ μέρους του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν στείλει η σκιώδης Υφυπουργός Ευρώπης Κάθριν Γουέστ και ο σκιώδης Υφυπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού Φάμπιαν Χάμιλτον.

Εκ μέρους του κόμματος στέλνουν τις εγκάρδιες ευχές τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, στους κατοίκους της και στη διασπορά για την 60ή επέτειο ανεξαρτησίας.

Προσθέτουν ότι το Εργατικό Κόμμα «ως μακροχρόνιος φίλος και υποστηρικτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναγνωρίζει και τιμά τα επιτεύγματά της τα τελευταία 60 χρόνια, περιλαμβανομένων των στενών συμπράξεων σε επίπεδο λαών, εμπορίου και ασφάλειας».

Το μήνυμα του Εργατικού Κόμματος προσθέτει ότι «ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων μετά από την ανεξαρτησία, είναι ένας σταθερός και προβλέψιμος σύμμαχος του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα κατά τα λοιπά ταραγμένο μέρος του κόσμου.

«Επίσης σεβόμαστε πλήρως τις ιδιαίτερες ιστορικές και εκ συνθηκών υποχρεώσεις που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου, σε αυτή την επέτειο, θα θέλαμε να επαναλάβουμε τη σταθερή δέσμευσή μας στην επανένωση του νησιού ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Ενώ η τρέχουσα πανδημία της COVID μας εμποδίζει να γιορτάσουμε από κοντά, προσδοκούμε να το κάνουμε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» προστίθεται.

Εκ μέρους των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ο ηγέτης τους σερ Έντουαρντ Ντέιβι εύχεται χαρούμενη επέτειο στην Κυπριακή Δημοκρατία και στο λαό της.

«Οι λαοί των δύο χωρών μας έχουν σπουδαίους δεσμούς, περιλαμβανομένων των εκατοντάδων χιλιάδων Κυπρίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης των χιλιάδων Βρετανών πολιτών που ζουν στην Κύπρο», αναφέρει ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Χαιρετίζει στη συνέχεια τη διαρκή ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων τα τελευταία 60 χρόνια και εύχεται αυτό να συνεχιστεί. 

«Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παραμένουν στο πλευρό όλου του κυπριακού λαού, στην αποστολή τους να εξασφαλίσουν μία πραγματικά ανεξάρτητη, ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο, πάντα σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου», καταλήγει ο σερ Έντουαρντ.
 
Το προεδρείο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο δηλώνει ότι συμμετέχει με την Κυπριακή Δημοκρατία, το λαό της και την κυπριακή κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο στον εορτασμό της ιστορικής 60ής επετείου ανεξαρτησίας.

Στη δήλωση προστίθεται ότι χαιρετίζονται επίσης οι ισχυρές και με διάρκεια σχέσεις που έχουν χτιστεί τα τελευταία 60 χρόνια από διαδοχικούς προέδρους, κυβερνήσεις και βουλευτές.

Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες πάντα απολάμβαναν έναν ισχυρό και στενό δεσμό φιλίας και συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως και μεταξύ των δύο λαών.

«Τα τελευταία 60 χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επίσης αποδείξει ότι είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και ένα κρίσιμο κομμάτι της υποδομής ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ανατολική Μεσόγειο. 
 
«Σε αυτή την επέτειο θυμόμαστε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπάρξει πραγματικά ελεύθερη και ενωμένη για το ένα τέταρτο της ύπαρξής της. Ως εκ τούτου παραμένουμε δεσμευμένοι στην υποστήριξη προσπαθειών για επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και επίσης καταδικάζουμε σθεναρά οποιεσδήποτε ενέργειες επιδιώκουν να υπονομεύσουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας» αναφέρεται.

Η δήλωση φέρει την υπογραφή του Προέδρου της επιτροπής σερ Ρότζερ Γκέιλ, των Αντιπροέδρων Πάμπου Χαραλάμπους, Κριστίν Τζαρντίν, Κάρολαϊν Νόουκς και του Γραμματέα Τζακ Ντρόουμι.
 

Δειτε Επισης

Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού