Πέμπτη 29 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Διαπραγματεύσεις μέχρι την υστάτη για τα Συμπεράσματα για την Τουρκία

  30/09/2020 17:04
Διαπραγματεύσεις μέχρι την υστάτη για τα Συμπεράσματα για την Τουρκία

Διαπραγματεύσεις μέχρι την υστάτη για τα Συμπεράσματα για την Τουρκία

  30/09/2020 17:04
Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία να δεσμευθεί στην αποκλιμάκωση και την ειρηνική επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, αλλά και να τερματίσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ, διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις, αναμένεται να στείλει το αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες. Επιπλέον οι 27 θα στείλουν το μήνυμα ότι η Τουρκία οφείλει να διαλέξει ανάμεσα στην ένταση και μια θετική ατζέντα που περνά μέσα από την ειρηνική δέσμευση σε εποικοδομητικό διάλογο. 

Αναλυτικά, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, κατά τις προκαταρκτικές συζητήσεις των διπλωματών των κρατών μελών “κάποιοι δεν ήθελαν να καθόλου κείμενο για την Τουρκία”. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά αντέτεινε ότι “δεν γινόταν να υπάρχει κείμενο για Λευκορωσία και όχι για Τουρκία”
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι Βρυξέλλες διστάζουν, η Άγκυρα αντεπιτίθεται με αιχμή το μεταναστευτικό

Αργότερα ετέθη η ιδέα, η υπόθεση της Τουρκία να διευθετηθεί με “δήλωση του Προέδρου”, αλλά, σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, “όλοι αντιλαμβάνονται ότι αν διαχωρίσουμε δήλωση συμπερασμάτων - Μισέλ, αυτό θα δημιουργούσε ερωτηματικά”. 

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι “πάμε για συμπεράσματα”, όμως το περιεχόμενό τους “είναι ρευστό”. “Δεν έχουμε δει σχέδιο”, είπε. “Θα κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια Συνόδου”. 

Σημείωσε δε ότι γίνονται επαφές του Σαρλ Μισέλ με διάφορους κύριους παράγοντες και μετά το κείμενο θα πάει στους ηγέτες προς οριστικοποίηση. 

Σχολίασε ότι αυτή η τακτική είναι του ίδιου του Σ. Μισέλ, ο οποίος δεν ήθελε να στείλει πρώτα το κείμενο στο COREPER. 

Σε σχέση με τα αιτήματα της Ελλάδας, η διπλωματική πηγή σημείωσε “αποδραματοποιώντας τη συζήτηση”, ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από μόνο του δεν μπορεί να αποφασίσει κυρώσεις”. 

Έθεσε δε ως παράδειγμα ότι “υπήρξε απόφαση για κυρώσεις για γεωτρήσεις Κύπρο και ακόμη οι Κύπριοι προσπαθούν (να προσθέσουν ονόματα). Το Συμβούλιο μπορεί να δώσει κατευθυντήριες γραμμές”, είπε. 

“Αυτό που τελικά θα δούμε είναι λίγο -στο ίδιο κλίμα που κινήθηκε η επιστολή Μισέλ”, προέβλεψε. Κατέγραψε δε την πολιτική διπλής προσέγγισης “καρότο και μαστίγιο”

Ξεκαθάρισε ότι “για μας οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτό έχει ειπωθεί επίσης και στην Αθήνα και επιμένω και Coreper. Δεν είναι η ΕΕ, που πρέπει να επιλέξει μεταξύ διαλόγου ή κυρώσεων”. 

“Η ΕΕ ιδανικά θα ήθελε καλή, εποικοδομητική, εταιρική σχέση με Τουρκία. Από εκεί και πέρα, στην Τουρκία εναπόκειται να επιλέξει αυτό που προτιμάει. Δεν μπορεί και διάλογο και καλή εποικοδομητική σχέση και ενίσχυση της τελωνειακής ένωσης και να κάνει αυτά που κάνει. Αν συνεχίσει ... κυρώσεις”, τόνισε η διπλωματική πηγή. 

Διευκρίνισε όμως ότι “δεν υπάρχει αυτοματοποιημένη διαδικασία”. 

Σχολίασε ότι η Γερμανία δεν έχει εκδηλωθεί, όμως “κανένας δεν εμφανίζεται τόσο φίλος της Τουρκίας ώστε να είναι έτοιμος να ευλογήσει τις κινήσεις της”. 

“Κατά γενική ομολογία:  Η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό”, είπε. 

Σημείωσε όμως ότι οι τοποθετήσεις έχουν διακυμάνσεις και άλλοι είναι λίγο πιο σκληροί, άλλοι επιθυμούν αυξημένα περιθώρια διαλόγου. 

“Είναι σαφές ότι το μήνυμα που έχει πάρει η Τουρκία από όλους: Αλλάξτε συμπεριφορά, αλλιώς έτσι όπως το πάτε δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε”, σημείωσε. 

Έκανε λόγο για “κοινή θέση Ελλάδας-Κύπρου”, σημειώνοντας ότι “δεν εφησυχάζουμε που έφυγε το Ορούτς Ρέιτς, θέλουμε περισσότερες καταχωρήσεις (ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων) προς διαφύλαξη αξιοπιστίας και να πάρουν έστω ένα ελαφρύ μήνυμα ότι δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν”.

“Είμαστε στην ίδια γραμμή”, σημείωσε. 

“Τακτικά εκείνο που έχει προκύψει, (είναι) η διασύνδεση μεταξύ Λευκορωσίας και Τουρκίας”, ανέφερε. Ενημέρωσε ότι ορισμένες χώρες ζήτησαν στα συμπεράσματα να προστεθεί φράση για επέμβαση τρίτων χωρών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (και όχι για παρεμβάσεις), χωρίς να αναφέρονται Τουρκία ή Ρωσία.

Όπως εξήγησε για την πολιτική μαστίγιου και καρότου ”δεν θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για καρότα (που θέλει η Τουρκία. λεφτά μεταναστευτικό, τελωνειακή, βίζα και επαναθέρμανση σχέσεων), γιατί για κάθε θέμα υπάρχει λόγος που έχει σταματήσει. Είναι ένα θέμα πώς μπορεί να το μπουν στα συμπεράσματα, με αιρεσιμότητα και για τη βελτίωση των θέσεων”. 

Ως βελτίωση κατέγραψε ότι η ΕΕ ζητά “σταθερή συνεπής αποκλιμάκωση, τερματισμός προκλητικής συμπεριφοράς, πιο ενεργά συγκεκριμένα πράγματα”.

Όπως είπε “αν υπάρξει αποκλιμάκωση συνεπής και σταθερή και σταματήσουν και οι δηλώσεις καθημερινά θα ξεκινήσει καλόπιστος διάλογος θα συγκεντρωθούν οι 2 χώρες στα προβλήματα που έχουν”.

“Συγχρόνως, για να επιτευχθεί, ένα σαφές μήνυμα από ΕΕ ότι “εσείς επιλέξετε αντίθετη κατεύθυνση θα υπάρξουν επιπτώσεις και όχι καταχωρήσεις εναντίον προσώπων μίας εταιρείας, αλλά σε βάρος οικονομίας. Η λίστα έχει βγει, δεν χρειάζεται να είναι καταγεγραμμένη στα συμπεράσματα”, τόνισε. 

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, τα συμπεράσματα θα χαιρετίζουν τη βελτίωση με την Ελλάδα, (Όρουτς Ρέις), αλλά θα καταδικάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου ως απαράδεκτη.  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την Κύπρο θα υπάρχει ειδική παράγραφος. 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συναντηθεί αύριο στις 11.30 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και απόψε στις 7 με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Η Ε.Ε. δεν θα διστάσει
“Μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας σε βάθος”, αναμένεται κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο με αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο οποίος είπε ότι στόχος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είναι να καταγραφεί ότι η ΕΕ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Όπως είπε, “ο Πρόεδρος (Μισέλ) ήταν πολύ ενεργός για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο”, αναφέροντας τις επισκέψεις του στην περιοχή.  Όπως επεσήμανε, “ο στόχος του Προέδρου είναι να εκφραστεί η βούληση της ΕΕ για σταθερότητα στην περιοχή και η πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο”

Σημείωσε ότι η στόχος του Προέδρου είναι να καταγραφεί ότι “η ΕΕ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της”.  Δήλωσε ότι “οι 27 θα καλοσωρίζουν την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα”, αλλά “θα ζητήσουν εκ νέου “να σταματήσουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ”. 

Όπως είπε, οι 27 θα καταγράφουν ότι “αναμένουν να ξεκινήσουν σύντομα οι  συζητήσεις για την επίλυση  του Κυπριακού”. 

Σημείωσε ότι προς το παρόν “δεν υπάρχει ομοφωνία για νέες καταχωρήσεις”, στη σχετική λίστα των κυρώσεων για την Τουρκία, αλλά το τι θα συμβεί “θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση των ηγετών”.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας