«Απαραίτητο η λύση να διασφαλίζει την πλήρη κυριαρχία της πατρίδος μας»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι απαραίτητο η Τουρκία να παραμερίσει τις όποιες υπέρμετρες αξιώσεις σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς, ως επίσης να τερματίσει κάθε παραβίαση και παράνομη ενέργεια επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θαλάσσιων ζωνών της ως πολλάκις έχει διαμηνύσει.

«Είναι η μόνη οδός ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες, οι οποίες σύντομα θα μας κατευθύνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να συζητήσουμε στη βάση ενός δομημένου διαλόγου τη λύση που θα οδηγεί στον τερματισμό της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης, την αποκατάσταση της ειρήνης στην Κύπρο και την αρμονική συμβίωση όλων των νόμιμων κατοίκων της», είπε.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου «Μαθητιώσας Νεολαίας» στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, που διαβάστηκε από τον Υπουργό Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι απαραίτητο η λύση να εδράζεται και να σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Την ίδια στιγμή, είναι απαραίτητο η λύση να διασφαλίζει την πλήρη κυριαρχία της πατρίδος μας, μακράν εξαρτήσεων από τρίτες χώρες ή παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων. Είναι σε μία τέτοια πατρίδα, ελεύθερη και επανενωμένη, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες, που αξίζει να ζουν και να μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Μία πατρίδα στην οποία θα μπορούν μέσα σε συνθήκες αλληλοσεβασμού, ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας, να συμβιώσουν, να συνδημιουργήσουν και να ευημερήσουν», πρόσθεσε.
 
Έχοντας πλήρη επίγνωση της ιστορικής ευθύνης που μου αναλογεί, τόσο απέναντι στον προσφυγικό κόσμο όσο και ολόκληρο τον κυπριακό ελληνισμό, συνέχισε, «θέλω να σας διαβεβαιώσω πως είμαι αποφασισμένος, σε απόλυτη συνεργασία και πνεύμα ομοψυχίας με τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων, να πράξω ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να διασφαλίζεται στις παρούσες και τις μέλλουσες των γενεών ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον».
 
Εργαζόμενος προς την κατεύθυνση αυτή, είπε, θα καταβάλω το άπαν των δυνάμεων μου, εμμένοντας και εντείνοντας τις προσπάθειες της επανέναρξης του διαλόγου, προκειμένου να αποτραπούν τα τετελεσμένα που κάθε χρόνο, δυστυχώς, καταγράφονται εις βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς.
 
«Στο πλαίσιο αυτό, και ενόψει των νέων δεδομένων που τίθενται ενώπιον μας ύστερα από την ενεργό εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα επιδείξει την ίδια με της δικής μας πλευράς αποφασιστικότητα και εποικοδομητική στάση, για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
 
Ο Πρόεδρος είπε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ να ανεγείρει στο χώρο του Παγκυπρίου Γυμνασίου παραπλεύρως της Σεβερείου Βιβλιοθήκης το σεπτό αυτό μνημείο, αναγνωρίζει και τιμά τη σπουδαία συμβολή της νεολαίας στην επίτευξη του στόχου της ελευθερίας και της απαλλαγής από την Αγγλική κατοχή.

Την ίδια στιγμή, σημείωσε, η γενικότερη δραστηριότητα όλων των φορέων των Αγωνιστών, προβάλλοντας το ήθος, την πίστη, την αυτοθυσία  και το μεγαλείο των αγωνιστών του τόπου μας, καθοδηγεί την πνευματική πορεία του λαού μας, ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας.
  
Απευθυνόμενος στους μαθητές ανέφερε ότι είναι βαρύτατη τιμή για κάποιον να υπηρετεί και να φοιτά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου δίδαξαν καθηγητές που διακρίθηκαν για το ήθος και τον επαγγελματισμό τους και φοίτησαν μαθητές που διέπρεψαν σε όλους τους τομείς της ζωής, στην πολιτική, τις τέχνες, τα γράμματα, τους αγώνες της πατρίδας μας.

«Το μνημείο που κοσμεί από σήμερα τον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου σας, θα αποτελεί από τούδε και στο εξής υπόμνηση της δράσης υπέρ της προάσπισης των ιδανικών του Έθνους μας, ως αποτέλεσμα του υψηλού πατριωτισμού που χαρακτήρισε διαχρονικά τους καθηγητές και τους μαθητές του. Θα αποτελεί την ίδια στιγμή, υπόμνηση του δικού μας βαρύτατου χρέους, ως μέρος της δικής μας συνδρομής στο μέλλον της πατρίδας, να αποκαταστήσουμε την αίγλη του, προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει την υψηλή του προσφορά στα ελληνικά γράμματα και την παιδεία του τόπου μας», πρόσθεσε.

Είπε ότι το Παγκύπριο Γυμνάσιο θα μετατραπεί ξανά σε ένα πρότυπο εκπαιδευτήριο. «Ένα πρότυπο εκπαιδευτήριο, το οποίο θα τροφοδοτεί τις νέες και τους νέους της πατρίδας με γνώσεις και δεξιότητες, αξίες, ιδανικά και ήθος, καθιστώντας τους ικανούς να συμβάλουν στην πρόοδο και την ευημερία της πατρίδα μας και να διαφυλάξουν την εθνική μας ταυτότητα», σημείωσε.
 
Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι στην τόλμη και το πνεύμα αυτοθυσίας των νέων που αψηφούσαν το θάνατο, που οφείλεται τα μέγιστα η επιτυχία του Αγώνα της ΕΟΚΑ, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση της πατρίδος μας, δίνοντας μας το δικαίωμα να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της Δημοκρατίας.

Τιμώντας τα 60 χρόνια της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε, ηθική μας επιταγή και ελάχιστος φόρος τιμής τόσο απέναντι στους αγωνιστές της ΕΟΚΑ 1955-1959, που προσέφεραν τη ζωή τους ως μαγιά στο απελευθερωτικό έπος, όσο και απέναντι σε όλους τους άλλους αγωνιστές των εκάστοτε αγώνων του Έθνους, είναι να σταθούμε με ευλάβεια μπροστά στο παράστημά τους και να αντλήσουμε διδάγματα από τη θυσία τους.
 
«Θυσία, η οποία, αποτελώντας το μέτρο της συνείδησής μας, θα πρέπει να καθοδηγεί τα βήματά μας για την επίτευξη του δικού μας χρέους προς την πατρίδα. Ένα χρέος το οποίο επιτάσσει τη συνέχιση του αγώνα για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου και την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και κατ’ επέκταση βιώσιμης λύσης για το κυπριακό ζήτημα, η οποία θα επανενώνει τον τόπο μας, αποκαθιστώντας παράλληλα πλήρως τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών, ως επιτάσσει και η ιδιότητά μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση