Το άλλοθι στην Τουρκία, οι χαρακτηρισμοί και ο νέος κύκλος αντιπαράθεσης

Έντονη ήταν η αντίδραση του Προεδρικού, μετά την σκληρή κριτική του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στην Κυβέρνηση το βράδυ της Δευτέρας, με την Κυβέρνηση να αποκαλεί την ομιλία του «πρωτόγνωρα διχαστική» και να καλεί το ΑΚΕΛ να δει επιτέλους τη μεγάλη εικόνα, χωρίς παραμορφωτικούς φακούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Κατηγόρησε, δε, ευθέως το ΑΚΕΛ, πως παρέχει ελαφρυντικά και άλλοθι στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, το ΑΚΕΛ επανήλθε, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες και κατηγορώντας την Κυβέρνηση για προσπάθεια δαιμονοποίησης της αντίθετης άποψης. 
 
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κυπριανού δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε εκδήλωση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας, πως «είναι η ασυνέπεια και οι παλινδρομήσεις του κ. Αναστασιάδη που διευκολύνουν την Τουρκία να ξεγλιστρά συνεχώς από τις ευθύνες της». Έκανε, επίσης, λόγο για αμφιταλαντεύσεις και παλινδρομήσεις του Προέδρου και ερασιτεχνισμούς του Υπουργού Εξωτερικών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφοδρότατη επίθεση Άντρου σε Πρόεδρο-«Διευκολύνει την Τουρκία να ξεγλιστρά»
 
Απαντώντας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε πως «ο  Άντρος Κυπριανού «τίμησε» χτες την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, με μία πρωτόγνωρα διχαστική ομιλία».
 
Την ώρα που η Τουρκία επιτίθεται στην ΑΟΖ της Κύπρου, όταν απειλεί με τετελεσμένα στην Αμμόχωστο και αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ο κ. Κυπριανού της παρέχει ελαφρυντικά και άλλοθι στην επιθετική της πολιτική, ισχυριζόμενος ότι η πολιτική Αναστασιάδη είναι που επιτρέπει στην Τουρκία να ενεργεί με τον επιθετικό τρόπο που όλοι διαπιστώνουμε, κατήγγειλε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες:
•        Είναι η πολιτική Αναστασιάδη που έφερε την Ελλάδα και την Τουρκία μόλις πριν μερικές εβδομάδες στο χείλος του πολέμου;
•        Είναι η πολιτική Αναστασιάδη που επέτρεψε στην Τουρκία να διεκδικεί με πολεμικά μέσα το δικαίωμα να κάνει έρευνες στα ανοικτά της Κρήτης και του Καστελόριζου;
•        Είναι η πολιτική Αναστασιάδη που παρείχε το άλλοθι στην Τουρκία να υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και να παρεμβαίνει ένοπλα στην κρίση της Λιβύης;
•        Είναι η πολιτική Αναστασιάδη που επιτρέπει στην Τουρκία να εισβάλλει στο Ιράκ, τη Συρία και σήμερα ακόμη να παρεμβαίνει με στρατιωτικά μέσα στην πολεμική κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ;  
•        Ποια διαπίστωση ισχύει πραγματικά; Αυτή που στην πρωινή δήλωση μιλά για «τουρκική επίδειξη μιλιταρισμού και σοβινισμού που προκαλεί τα κράτη και τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου» ή η βραδινή απαξιωτική δήλωση του κ. Κυπριανού που αναφέρει ότι «στη διχοτόμηση οδηγεί η πολιτική των μαθητευόμενων μάγων».
 
«Ας δει επιτέλους τη μεγάλη εικόνα, χωρίς παραμορφωτικούς φακούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες», υπέδειξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Προεκλογική η έγνοια
Σημειώνεται ότι νωρίτερα επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, λέγοντας ότι ο κ. Κυπριανού «επέλεξε να εκφράσει ένα πολιτικό λόγο που πραγματικά είναι διχαστικός, είναι άγονος, είναι το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος μας αυτή την περίοδο».
 
Απέδωσε, μάλιστα, στον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ προεκλογικές σκοπιμότητες, λέγοντας πως προφανώς ο κ. Κυπριανού εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξυπηρετηθεί εκλογικά το ΑΚΕΛ, αυτή είναι η έγνοια του. «Ούτε αυτό όμως θα συμβεί. Οι συμπολίτες μας χρειάζονται σταθερότητα, πολιτικές αξιοπιστίας, πολιτικές συνέπειας και σοβαρότητας και πολύ φοβούμαι δεν είναι αυτή η πολιτική που εκφράζει η ηγεσία του ΑΚΕΛ», είπε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στα πυρά της αντιπολίτευσης ο Χάρης-«Το ΑΚΕΛ εκφράζει διχαστικό λόγο»
 
«Οι πολιτικές κρίνονται από τα αποτελέσματά τους»
Το ΑΚΕΛ επανήλθε, με τον Εκπρόσωπο Τύπου του να δηλώνει πως «συμφωνούμε ότι ο τόπος και οι πολίτες χρειάζονται πολιτικές αξιοπιστίας, πολιτικές συνέπειας και σοβαρότητας. Είναι ακριβώς αυτό που δεν διαθέτει η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ».
 
Ο Στέφανος Στεφάνου επανέλαβε, ουσιαστικά, τις θέσεις του Άντρου Κυπριανού, υποστηρίζοντας ότι «με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της στο Κυπριακό, η κυβέρνηση κατόρθωσε –γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να αποενοχοποιήσει την Τουρκία για την αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά».
 
Ανέφερε, ακόμη, πως με τους πολιτικούς ακροβατισμούς της η κυβέρνηση κατόρθωσε να θεωρείται συνυπεύθυνη η ελληνοκυπριακή πλευρά για το πρωτόγνωρα παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Αυτά διαπιστώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ στις Εκθέσεις του. 

«Με την ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική της η κυβέρνηση άφησε την Κύπρο χωρίς ουσιαστική υποστήριξη στην ΕΕ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.
 
Οι πολιτικές κρίνονται από τα αποτελέσματά τους, υπέδειξε. Κι αυτό που υπάρχει ως μεγάλη εικόνα είναι ότι η Τουρκία απειλεί και προκαλεί, αλλά η κυβέρνηση με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της δεν καταφέρνει καν να την εκθέσει.
 
«Η κριτική, για τους κυβερνώντες, ερμηνεύεται ως «άγονη αντιπαράθεση» και «αχρείαστες εντάσεις». Τα λένε αυτοί, οι οποίοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα να χαρακτηρίσουν την αντιπολίτευση «μηδενικά». Τα λένε αυτοί που κατά καιρούς επιτέθηκαν σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις», είπε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.
 
«Όσο και να προσπαθούν οι κυβερνώντες να δαιμονοποιήσουν την διαφορετική άποψη και την άσκηση κριτικής, εμείς δεν πρόκειται να αυτοφιμωθούμε. Οι στιγμές είναι κρίσιμες, ο κίνδυνος για την οριστικοποίηση της διχοτόμησης είναι μεγάλος και η σιωπή είναι συνενοχή», κατέληξε ο Στέφανος Στεφάνου.
 
«Ας τους κρίνει ο λαός»
Στον κ. Στεφάνου απάντησε εκ νέου ο Κυριάκος Κούσιος, χαρακτηρίζοντας θλιβερό πως η ηγεσία του ΑΚΕΛ, αυτές τις κρίσιμες ώρες, που η ενότητα είναι επιβεβλημένη, επιρρίπτει ευθύνες στη δική μας πλευρά αντί στην τουρκική.
 
«Το δυστύχημα για τον τόπο είναι πως η ηγεσία του ΑΚΕΛ εξακολουθεί να επιμένει, νομίζοντας ότι έτσι εξυπηρετεί το κομματικό της συμφέρον, να κατηγορεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τις επεκτατικές, έκνομες και πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κύπρου, της Ελλάδας, της Συρίας, της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο και εσχάτως κατά της Αρμενίας, στον Καύκασο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.  
 
Κατά την άποψη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, είπε, για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή φταίει η στασιμότητα στο Κυπριακό, για την οποία αποδίδει ευθύνες στην Κυπριακή Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κλείνοντας ηθελημένα τα μάτια μπροστά στα πραγματικά γεγονότα που βοούν και καταμαρτυρούν το αντίθετο.
 
«Ισχυρίζεται η ηγεσία του ΑΚΕΛ ότι η Κύπρος έμεινε χωρίς υποστήριξη, παραγνωρίζοντας τις ομόφωνες αποφάσεις Συνόδων Κορυφής της ΕΕ υπέρ της Κύπρου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, τη σθεναρή με έργα και με πράξεις στάση της Γαλλίας, τη στήριξη των υπερδυνάμεων Ρωσίας και ΗΠΑ, τις επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της  Γαλλίας, της Ισπανίας και άλλων αξιωματούχων της ΕΕ στη Λευκωσία. Αγνοεί επιδεικτικά επίσης και τη χθεσινή δήλωση Πομπέο στην Ελλάδα ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τη συνεργασία 3+1 στην περιοχή, δηλαδή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ», πρόσθεσε ο κ. Κούσιος.
 
«Το πλέον θλιβερό είναι ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ, αυτές τις κρίσιμες ώρες που η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει μάχη κατά των τουρκικών επιβουλών σε ΑΟΖ και Αμμόχωστο, και η ενότητα ηγεσίας και λαού είναι επιβεβλημένη, καθιστά το ΑΚΕΛ τη μόνη πολιτική δύναμη του τόπου που επιρρίπτει ευθύνες στη δική μας πλευρά αντί στην τουρκική. Ας τους κρίνει ο λαός», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. 
 
Πρώτα η πατρίδα
Μετά την εξέλιξη της αντιπαράθεσης, ο ΔΗΣΥ εξέδωσε νέα ανακοίνωση, κατηγορώντας το ΑΚΕΛ ότι «πέρασε από τα «ανέκδοτα» αναφορικά με τις εξελίξεις που έρχονται στο Κυπριακό στην άνευ ορίων κριτική κατά της κυβέρνησης ενόψει των εξελίξεων που έρχονται στο Κυπριακό».
 
«Το μέλλον της χώρας για εμάς στον Δημοκρατικό Συναγερμό, δεν είναι ούτε αστείο ούτε πεδίο αποκόμισης πολιτικού οφέλους», τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
Για πολλοστή φορά καλούμε το ΑΚΕΛ να σταματήσει την αφοριστική αντιπολιτευτική τακτική. Έχουμε πει στο παρελθόν το επαναλαμβάνουμε και τώρα: Πρώτα η πατρίδα και όχι το κομματικό συμφέρον, κατέληξε ο ΔΗΣΥ.
 

Δειτε Επισης

Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ