Παρασκευή 30 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Στήριξη Λονδίνου σε ψηφίσματα για Βαρώσια και λύση του Κυπριακού

  28/09/2020 17:45
Στήριξη Λονδίνου σε ψηφίσματα για Βαρώσια και λύση του Κυπριακού

Στήριξη Λονδίνου σε ψηφίσματα για Βαρώσια και λύση του Κυπριακού

  28/09/2020 17:45
Την πλήρη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στα ψηφίσματα που αφορούν την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου επαναδιατυπώνει η αρμόδια Υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον σε απαντητική επιστολή προς τον σερ Ρότζερ Γκέιλ.

Ο φιλοκύπριος βουλευτής των Συντηρητικών και Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο είχε εγείρει το παράνομο της πρόθεσης για άνοιγμα των Βαρωσίων σε μη νόμιμους κατοίκους με επιστολή του προς το Foreign Office.

Η αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά Υφυπουργός τονίζει πως το Λονδίνο στηρίζει όλα τα συναφή ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένων των 550 και 789.

Σημειώνει στη συνέχεια πως η βρετανική Κυβέρνηση είναι ενήμερη για τη συνάντηση της 5ης Αυγούστου μεταξύ του Ερσίν Τατάρ και του Προέδρου Ερντογάν, κατά την οποία αναφέρθηκε πως συζήτησαν την κατάσταση στα Βαρώσια.

«Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν στο παρελθόν καταστήσει σαφείς τις ανησυχίες μας επί του θέματος των Βαρωσίων προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα», συνεχίζει στην επιστολή της η κα Μόρτον.

Τονίζει δε ότι στοιχεία των συναφών ψηφισμάτων καθιστούν σαφές πως «απόπειρες να εποικιστεί οποιοδήποτε κομμάτι των Βαρωσίων από άτομα πλην την κατοίκων τους είναι μη αποδέκτες» και καλούν να υπαχθεί η διοίκηση της περιοχής υπό τα Ηνωμένα Έθνη, κάτι που επαναδιατυπώθηκε με το ψήφισμα 2537 (2020) του Συμβουλίου Ασφαλείας, που περιλάμβανε ευθεία αναφορά στα 550 και 789.

Η κα Μόρτον σημειώνει πως συζήτησε το θέμα με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη στις 21 Αυγούστου σε τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς και ότι το Λονδίνο «συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση με ανησυχία».

Η Υφυπουργός Εξωτερικών βεβαιώνει για ακόμα μία φορά πως η βρετανική Κυβέρνηση «συνεχίζει να είναι ισχυρός υποστηρικτής μίας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης του κυπριακού ζητήματος, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Ως εκ τούτου, καταλήγει η επιστολή, η κα Μόρτον καλωσορίζει την ετοιμότητα που έχουν δηλώσει οι πλευρές για να επαναρχίσουν τις συνομιλίες λύσης μετά από τις «εκλογές» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι πως, εν τέλει, μία ανθεκτική λύση είναι η καλύτερη ευκαιρία για να επιλυθούν σύνθετα ζητήματα, περιλαμβανομένης της κατάστασης στα Βαρώσια», συμπληρώνει η Υφυπουργός Εξωτερικών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας