Πέμπτη 22 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον Χρυσό Σεπτέμβρη για τα παιδιά με καρκίνο

  26/09/2020 15:42
Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον Χρυσό Σεπτέμβρη για τα παιδιά με καρκίνο

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τον Χρυσό Σεπτέμβρη για τα παιδιά με καρκίνο

  26/09/2020 15:42
Ο «Χρυσός Σεπτέμβρης» έχει καθιερωθεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Τον Σεπτέμβριο, θυμόμαστε όσα παιδιά έχασαν τη μάχη, όσα την κέρδισαν και όσα συνεχίζουν να αγωνίζονται.
 
Ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ και ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς, πραγματοποίησε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν τον παιδικό καρκίνο και την καταπολέμησή του.
 
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, ο Ειδικός Παθολόγος ,και Ογκολόγος Δρ. Γιώργος Άστρας, ο Διευθυντής Παιδοογκολογικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ. Λοΐζος Λοΐζου και η Γενική Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας, Λουΐζα Στεφανίδου. Παρόν στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Στην ομιλία του ο κ. Φουρλάς ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους, τονίζοντας τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της φετινής χρονιάς. Ευχαρίστησε παράλληλα τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για τη συνεχή στήριξη στο έργο του κατά του καρκίνου, αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του σχολείου, στο Μακάρειο Νοσοκομείο.
 
«Το θέμα της καταπολέμησης του καρκίνου βρίσκεται ανάμεσα στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο κ. Φουρλάς, σημειώνοντας ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα ο ίδιος ως πλήρες μέλος της νέας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τον καρκίνο θα είναι ο εισηγητής εκ μέρους του ΕΛΚ για ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα αυτής της θητείας. Ο κ. Φουρλάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά και για τη στήριξη που λαμβάνει από την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, σημείωσε πως μέσα από τη συνεργασία που είχε με τον κ. Φουρλά του δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει περισσότερα για το θέμα αυτό, τονίζοντας παράλληλα την ευαισθησία του σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα του παιδικού καρκίνου. Ευχαρίστησε παράλληλα όλους τους γιατρούς στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ανακοινώνοντας πως τις αμέσως επόμενες ημέρες, με τη βοήθεια του ΟΚΥπΥ θα προκηρυχθούν προσφορές για τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων προς βελτίωση του σχολείου για τις ανάγκες των παιδιών στο Μακάρειο.
 
Ο Δρ. Άστρας τόνισε πως ο αγώνας που κάνει όλα αυτά τα χρόνια κατά του καρκίνου είναι προσωπικός. «Από τα 19 μου χρόνια μέχρι και σήμερα είχε αρκετές απώλειες ανθρώπων στη ζωή μου, γι’ αυτό αποφάσισα να γίνω ογκολόγος για να κατανοήσω αυτή την προδιάθεση. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν τον έχω κατανοήσει ποτέ. Αυτό που έμαθα ωστόσο είναι ότι ο πόνος δεν φεύγει ποτέ, αλλά γίνεται πιο ήπιος όταν πολεμάμε όλοι μαζί ,μκαι προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα. Γιατί, όπως είπε και ο φίλοςΛουκάς, κανένα παιδί δεν πρέπει να πολεμάει μόνο του τον καρκίνο», ανέφερε.
 
Ο Δρ. Λοΐζου τόνισε πως κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 500 χιλιάδες παιδιά παγκοσμίως με καρκίνο. «Δυστυχώς», σημείωσε, «αυτές οι παθήσεις αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες απώλειας ζωής. Στην Κύπρο, ωστόσο, το ποσοστό ίασης του καρκίνου και της λευχαιμίας ανέρχεται στο 85%». Παράλληλα, σημείωσε πως ο αγώνας καταπολέμησης πρέπει να εστιαστεί στον ιατρικό τομέα, με καλύτερη ανίχνευση, πρόληψη και όσο το δυνατόν περισσότερα τεχνολογικά μέσα. Εξέφρασε δε, την περηφάνεια του προς τον κ. Φουρλά για τη δράση του σε αυτόν τον ιατρικό πόλεμο κατά του καρκίνου, ευχαριστώντας τον για ακόμη  μια φορά για τα όσα κάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Η Γενική Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδοογκολογικής Μονάδας Λουΐζα Στεφανίδου, φανερά συγκινημένη, αναφέρθηκε στον Χρυσό Σεπτέμβρη, τονίζοντας την ανάγκη για ευαισθητοποίηση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Για εμάς τους γονείς, ο μήνας αυτός είναι ιδιαίτερος. Προσπαθούμε να διαχύσουμε στον κόσμο τη δική μας γνώση και ειδικά τη γνώση των γιατρών για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα.
 
Νιώθουμε πολύ περήφανοι αυτόν τον μήνα, για όσα ζήσαμε και όσα πρόκειται να ζήσουμε.
 
Βιώνουμε για ακόμη μια φορά την απώλεια, ανακαλούμε στη μνήμη μας λέξεις όπως χειρουργείο, όγκος, χημειοθεραπεία, ωστόσο παράλληλα με αυτά θυμόμαστε την αγωνιστικότητα των παιδιών μας, το χαμόγελό τους αλλά και την γενναιότητά τους», είπε μεταξύ άλλων και κατέληξε λέγοντας ότι ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας