Τρίτη 27 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Διαδικτυακή συνάντηση Επιτροπών Εξωτερικών και Αμυνας με Επιτροπές Βουλής των Ελλήνων

  25/09/2020 16:08
Διαδικτυακή συνάντηση Επιτροπών Εξωτερικών και Αμυνας με Επιτροπές Βουλής των Ελλήνων

Διαδικτυακή συνάντηση Επιτροπών Εξωτερικών και Αμυνας με Επιτροπές Βουλής των Ελλήνων

  25/09/2020 16:08
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας είχαν χθες διαδικτυακές συναντήσεις με συναδέλφους τους μέλη αντίστοιχων επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων με κύριο θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανακοίνωση από τη Βουλή αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Λιλλήκας και τα Μέλη της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης (Αναπλ. Πρόεδρος),  Ελένη Σταύρου, Μιχάλης Σοφοκλέους, Γιώργος Λουκαΐδης,  Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Κωστής Ευσταθίου, συμμετείχαν χθες σε διαδικτυακή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων  Κωνσταντίνο Γκιουλέκα και Μέλη της εν λόγω Επιτροπής και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Θέμα της συνεδρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Γκιουλέκα, ήταν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε ευχαριστίες προς τους Ελλαδίτες συμμετέχοντες βουλευτές για την εκφρασθείσα στήριξή τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Επεσήμανε ότι οι εκατέρωθεν διαπιστώσεις για κοινές απειλές και κινδύνους επιβάλλουν κοινές δράσεις προς αντιμετώπιση των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Επιβάλλεται, τόνισε ο κ. Λιλλήκας, η ενίσχυση του άξονα Αθήνας-Λευκωσίας με την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Και η Κύπρος επιθυμεί το διάλογο με την Τουρκία για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, υπογράμμισε ο κ. Λιλλήκας. Το θέμα, όμως, τόνισε, είναι αν η Τουρκία επιθυμεί διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου ή αν θα συνεχίσει να προβάλλει τις απαράδεκτες αξιώσεις της

Χαιρετίζοντας την πρώτη διαδικτυακή συνάντηση στο επίπεδο αντίστοιχων Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο κ. Γκιουλέκας υπογράμμισε τη χρησιμότητα της συνεχούς ανταλλαγής απόψεων και του συντονισμού μεταξύ των αντίστοιχων Επιτροπών των δύο Κοινοβουλίων σε μια πολύ κρίσιμη χρονική συγκυρία, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ενίσχυση του άξονα Αθήνας–Λευκωσίας. Ενός άξονα, τόνισε, που εδράζεται στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο κ. Γκιουλέκας επεσήμανε ότι τουρκικά πλοία εξακολουθούν παράνομα να βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τμήμα της οποίας εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου
Υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν η σημασία της συνέχισης των επαφών και του συντονισμού μεταξύ των Επιτροπών των δύο Σωμάτων ακόμα και υπό τις παρούσες ιδιαίτερες συνθήκες, με την ευχή όπως σύντομα καταστούν δυνατές ανταλλαγές με φυσική παρουσία.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Μαρίνος Σιζόπουλος και τα Μέλη της Επιτροπής Γιώργος Κάρουλλας, Κώστας Κωνσταντίνου, Ελένη Σταύρου,  Κώστας Κώστα και Γιώργος Προκοπίου συμμετείχαν χθες σε διαδικτυακή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων  Κωνσταντίνο Γκιουλέκα και Μέλη της Επιτροπής, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του κ. Γκιουλέκα.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κύπρου και Ελλάδας.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Σιζόπουλος αναφέρθηκε στις ασύμμετρες τουρκικές απειλές, επισημαίνοντας ειδικότερα τις κινήσεις για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου και τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο κ. Σιζόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της στενής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και στο πλαίσιο ευρύτερων συνεργασιών με τη συμμετοχή χωρών με συγκλίνοντα συμφέροντα στην περιοχή, προς αποτροπή των επεκτατικών στόχων της Τουρκίας. Τόνισε δε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η δέσμευση της Τουρκίας σε σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Γκιουλέκας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό της Κύπρου, στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Επεσήμανε δε ότι για 46 χρόνια η Κύπρος βιώνει τις συνέπειες της τουρκικής κατοχής και, εδώ και καιρό, την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Στη συνάντηση, υπογραμμίστηκε εκατέρωθεν η σημασία συνέχισης της συνεργασίας και των ανταλλαγών μεταξύ των δύο Επιτροπών.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας