Φ. Φωτίου: Η Τουρκία θα πρέπει να άρει την παρανομία της σε βάρος της Κύπρου

Αναμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην προσεχή του συνεδρία να κάνει το ελάχιστο ζητούμενο και αυτό είναι να τηρηθεί απαρέγκλιτα η πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών για την ταυτόχρονη και παράλληλη επιβολή περιοριστικών μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τη Λευκορωσία και την Τουρκία, είπε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, στην παρουσίαση απόψε του βιβλίου του Δρ Ιωσήφ Μουτήρη «Οδοιπορικό στους Εγκλωβισμένους».

"Αναμένουμε, δηλαδή, την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο, καθώς και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ κ. Ζοζέπ Μπορέλ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μόλις προ ολίγων ημερών", είπε ο Επίτροπος.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να άρει την παρανομία της σε βάρος της Κύπρου και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει σε αυτό αν λάβει τις σωστές αποφάσεις, καταδεικνύοντας πως δεν αποδέχεται εκπτώσεις σε ό,τι αφορά τις αρχές και την όλη προσέγγιση της στα διάφορα ζητήματα. "Πόσο μάλλον όταν έκδηλα παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός Κράτους- μέλους και γινόμαστε όλοι μάρτυρες συμπεριφορών που παραπέμπουν σε προηγούμενους αιώνες και αποτελούν ντροπή για το σύγχρονο κόσμο", είπε.

Ο Επίτροπος αναφερόμενος στους εγκλωβισμένους με αφορμή το βιβλίο, τόνισε πως οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων παρέμειναν άθλιες και αμετάβλητες και το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώθηκε πλήρως από τις διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 10ης Μαΐου 2001, το οποίο εξέτασε το θέμα των εγκλωβισμένων στα πλαίσια της Τετάρτης Διακρατικής Προσφυγής της Κύπρου κατά της Τουρκίας.

"Παρακολουθούμε βήμα προς βήμα τη ζωή και τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων μας, αναγνωρίζοντας τόσο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσο και το ισχυρό δέσιμό τους με τη γη των πατέρων και των άλλων προγόνων τους, ένα δέσιμο που το αισθάνονται σαν αποστολή που δεν πρέπει να εγκαταλείψουν, όσα προβλήματα και αν αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.  Οι εγκλωβισμένοι μας φυλάγουν κυριολεκτικά Θερμοπύλες και είναι άξιοι θαυμασμού για την αγάπη προς τον τόπο τους αλλά και για τον δυναμισμό και την αντοχή τους αναμένοντας τη μέρα που θα σημάνει την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας", ανέφερε.

Συνεχάρη επίσης τον γιατρό Μουτήρη ο οποίος στο βιβλίο του περιγράφει την μεγάλη εμπειρία ζωής του σε σχέση με την αποστολή που το κράτος του εμπιστεύτηκε πριν από 26 χρόνια, για την ιατρική παρακολούθηση των εγκλωβισμένων του Κορμακίτη, καθώς και των άλλων Μαρωνίτικων χωριών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων
Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
Σοβαρή αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα καταγγέλλει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου
Χαραλαμπίδου: Βασικός ο ρόλος των κοινοβουλίων για καταπολέμηση διαφθοράς
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Λευκωσίας
Αναμένει την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Γάζα η Κυβέρνηση για να ξαναρχίσουν οι αποστολές