Επί τάπητος το θέμα των Βαρωσίων σε συνάντηση ΔΗΣΥ-ΕΒΕ Αμμοχώστου

Μέτρα αντίδρασης στις απειλές της Τουρκίας για το Βαρώσι συζήτησε χθες με τον Πρόεδρο και στελέχη της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ).
 
Σε γραπτή ανακοίνωση του Επιμελητηρίου αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση «συζητήθηκαν οι παράνομες απειλές της Τουρκίας για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου καθώς και οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού».
 
Η ανταλλαγή απόψεων επικεντρώθηκε κυρίως «στις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν από το Κράτος και όλους τους φορείς της Αμμοχώστου για τη ματαίωση των παράνομων προσπαθειών της Τουρκίας για τον εποικισμό της πόλης, αφού κάτι τέτοιο πιθανόν θα σημάνει και το τέλος οποιασδήποτε ελπίδας για συνολική λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Στα μέτρα που θα ληφθούν από το Κράτος, σε περίπτωση ανοίγματος της περίκλειστης πόλης από την Τουρκία και στους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να αξιοποιηθεί η άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. για την Αμμόχωστο».
 
Ακόμα συζητήθηκαν οι «ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι εκτοπισμένοι Αμμοχωστιανοί για να κατοχυρώσουν τις κατεχόμενες περιουσίες τους. Η συζήτηση επικεντρώθηκε επίσης στα μέτρα που πρέπει να πάρει το Κράτος και η Κυβέρνηση για απονομή δικαιοσύνης στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, για ίση και δίκαιη κατανομή του βάρους και του οικονομικού κόστους της Τουρκικής εισβολής, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος των εκτοπισμένων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποζημίωση για την απώλεια χρήσης της περιουσίας τους».
 
Η αντιπροσωπεία του ΕΒΕ Αμμοχώστου ζήτησε «όπως η Κυβέρνηση εξετάσει και επαναξιολογήσει τις παραχωρήσεις του δικαιώματος χρήσης Τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας, που έγιναν τα προηγούμενα 46 χρόνια».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι τοποθετήσεις στα συγκεκριμένα θέματα που συζητήθηκαν από το ΕΒΕΑ και τον ΔΗΣΥ, επικεντρώθηκαν στην εξεύρεση τρόπων εφαρμογής διαφόρων μέτρων που να οδηγήσουν στην αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που παραμένουν άλυτα εδώ και 46 χρόνια».

Δειτε Επισης

Πρωτοβουλία Τατάρ για συμμετοχή Τ/κ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης
Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα
Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ
Η Κύπρος καταδικάζει την απόφαση Τουρκίας για μετατροπή σε τέμενος της Μονής της Χώρας
Έφορος Εκλογών: Αποστολή καταστάσεων για διαφημιστικές υπηρεσίες προς Ελεγκτή
Επιστολή Φουρλά στους θεσμούς της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στη Μονής της Χώρας
Στέλνει μήνυμα στους ηγέτες η Ολγκίν-«Να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»
Σε εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου με την Ολγκίν