Το τουρκικό ναρκοπέδιο που στήνεται κατά της Κύπρου σε Βερολίνο και Βρυξέλλες

Τον χρόνο που ήθελαν, φαίνεται ότι κέρδισαν οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, για τη λύση του Γόρδιου δεσμού που δημιουργήθηκε μετά την εμπλοκή που διαφάνηκε να δημιουργείται μετά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της περασμένης Δευτέρας. 

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τη στάση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος δεν υπέκυψε στις πιέσεις και κράτησε σταθερή τη θέση αρχής, ότι για να υπάρξει συναίνεση στις κυρώσεις για τη Λευκορωσία, θα πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη πρόοδος για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ανέλαβαν να επιλύσουν από κοινού οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ένωσης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, καθώς και οι έχουσα την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, Άγκελα Μέρκελ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βελτ: Για να αποφευχθεί η αποτυχία και όχι λόγω κορωνοϊού αναβλήθηκε η Σύνοδος Κορυφής

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, υπήρξαν μια σειρά από τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν ως στόχο την ανίχνευση προθέσεων και προς τις δύο κατευθύνσεις. 

Η σημαντικότερη εξέλιξη βέβαια, η οποία ενδεχομένως να μην πραγματοποιείτο αν δεν αναβαλλόταν η Σύνοδος Κορυφής, ήταν η τηλεδιάσκεψη Μισέλ-Μέρκελ-Ερντογάν η οποία, πάντως μέσα από τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μάλλον έβγαλαν μεγάλο κερδισμένο τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πέτυχε ένα από τους βασικούς του στόχους: Να ανοίξει τη συζήτηση για μια σειρά ζητημάτων στα οποία σήμερα είναι χαμένος ή απών ή στριμωγμένος, όμως μετά από τις πειρατικές ενέργειες και ακολούθως τον διάλογο που σήμερα ευαγγελίζεται πέτυχε να αντιστρέψει το κλίμα. 

Τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα από τη στιγμή μάλιστα, που εντός των συγκεκριμένων ζητημάτων βρίσκεται και το Κυπριακό. Ο Σαρλ Μισέλ δηλαδή και η Μέρκελ, συμφώνησαν με τον Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με τα όσα διέρρευσε εκπρόσωπος του Μισέλ, να συζητήσουν το Κυπριακό εντός ενός πλαισίου που περιλαμβάνει και άλλα ζητήματα, όπως οι σχέσεις Ε.Ε. Τουρκίας, οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και ο διαμοιρασμός του φυσικού αερίου. 

Για αυτή την εξέλιξη, η Λευκωσία μέχρις στιγμής δεν έχει ενημερωθεί επίσημα αν και θεωρείται δεδομένο πως σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει αποδεκτό, να συζητηθεί το Κυπριακό ως κομμάτι του παζλ των ευρωτουρκικών σχέσεων ή του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν αναβλήθηκε λόγω Τουρκίας η σύνοδος-Επιτυχή αλλά εύθραυστη θεωρούν στην ΕΕ την κατάσταση

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες «κρατούν μανιάτικο» στη Λευκωσία το γεγονός ότι μπλόκαρε τις κυρώσεις στη Λευκορωσία και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ασκήσουν όσο το δυνατό περισσότερη πίεση, ώστε να διασφαλίσουν πως δεν θα συμβεί το ίδιο και την ερχόμενη εβδομάδα στην Ειδική Σύνοδο Κορυφής. 

Έχοντας στο χέρι, αφενός τον υπό εκκόλαψη διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας ο οποίος όπως ανακοινώθηκε χθες ξεκινά εντός ημερών - ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Ερντογαν - , και αφετέρου τη δέσμευση Τούρκου Προέδρου για προετοιμασία των συνθηκών σύγκλησης μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Μεσόγειο, η οποία έχει τύχει θετικής αποδοχής, αλλά  υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να διευκρινιστούν, οι μεγάλοι της Ε.Ε. περιμένουν στην γωνία την Κύπρο, η οποία σε περίπτωση που κρατήσει τη θέση αρχής για παράλληλη διαδικασία κυρώσεων κατά Άγκυρας και Μινσκ και επιμείνει στην εφαρμογή της πολιτικής απόφασης του Gymnich, θα περάσει πολύ δύσκολα στην επικείμενη Σύνοδο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θετικές οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις για την επανέναρξη των διερευνητικών στο Ελληνοτουρκικό

Όλα αυτά βέβαια, την ώρα που οι μέχρι χθες στενότεροι σύμμαχοι της Κύπρου, έκαναν στροφή 180 μοιρών και για διαφορετικούς λόγους, πείσθηκαν πως δεν θα πρέπει να προχωρήσει η παράλληλη διαδικασία κυρώσεων. Ελλάδα και Γαλλία αν και φαίνονται διατεθειμένες να στηρίξουν το ζήτημα των κυρώσεων, ταυτόχρονα το αποσυνδέουν από τη Λευκορωσία, με το Παρίσι μάλιστα να καλεί την Κύπρο να ψηφίσει άμεσα τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Λουκασένκο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε παραστάσεις προς την Τουρκία για τις παρανομιες θα προβεί ο Γκουτέρες

Δειτε Επισης

Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Στηρίζει τον πρόεδρο του στις Ευρωεκλογές το Κόμμα για τα Ζώα
Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Καταγγελία για «κουβαλητούς» ψηφοφόρους από τη Δήμαρχο Λακατάμιας
Κυπριακό και σχέσεις με Κοινοπολιτεία σε συνάντηση ΠτΒ με ΓΓ οργανισμού
Με αναφορές στην επίθεση του Ιράν αλλά και το Κυπριακό το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής