Τι ανταλλάγματα ζήτησε ο Ερντογάν στην τηλεδιάσκεψη με Μέρκελ και Μισέλ

Ξεκινούν και επίσημα οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση στην ανατολική Μεσόγειο μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Την έναρξη των διερευνητικών επαφών επιβεβαίωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέροντας με ανακοίνωσή του ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς».
 
Όπως μεταδίδει το Έθνος το «deal» κλείστηκε στην τηλεδιάσκεψη μετά από τα παζάρια που κράτησαν 2 ώρες. Σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι απέσυρε το Oruc Reis, όπως εκείνη του ζήτησε, και «τώρα ήρθε η ώρα των ανταλλαγμάτων».
 
Ο Τούρκος πρόεδρος σε εκείνο το σημείο ζήτησε τα πάντα, τα έβαλε όλα στο τραπέζι, όπως φάνηκε και από την ίδια την ανακοίνωση μετά την τηλεδιάσκεψη.  Δεν ζήτησε μόνο το πώς και πότε θα ξεκινήσει ο διάλογος με την Ελλάδα, αλλά και ανταλλάγματα για τη χώρα του. Ζήτησε επικαιροποίηση τελωνειακής ένωσης και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, δηλαδή αιτήθηκε χρήματα για τους πρόσφυγες και την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
 
Στην ίδια τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκε να υπάρξει και επικοινωνία στις 20.00 με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο οι λεκτικές επιθέσεις είχαν φτάσει στα άκρα τις τελευταίες ημέρες. Ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν αλλά και οι υπουργοί του είχαν αποκαλέσει τον Γάλλο πρόεδρο «ανάξιο, ανίκανο και Ναπολέων στο μπόι που δεν έχει δύναμη».
 
Ερντογάν: Σκληρή ρητορική και πρόταση για «περιφερειακή διάσκεψη»
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην τηλεδιάσκεψη «συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ δηλώθηκε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές». Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανέφερε ότι, προκειμένου να μειωθεί η ένταση και να λειτουργήσουν τα κανάλια του διαλόγου, πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα διατηρώντας την ώθηση που επιτεύχθηκε. «Η Τουρκία πάντα δίνει έμφαση στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και παρά τις δεκάδες προκλήσεις, διατήρησε την κοινή λογική και την ψυχραιμία της» σημειώνεται.
 
Μετά την τηλεδιάσκεψη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε κάποιες δηλώσεις στις οποίες φάνηκε ότι ο ίδιος κρατάει τη σκληρή ρητορική και στάση του στο ακέραιο. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν θα ανεχτούμε ποτέ επιβολές, παρενοχλήσεις και επιθέσεις από κανέναν», ένα μήνυμα που απευθύνεται κυρίως προς την ελληνική πλευρά.
 
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμησή του στις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας, ωστόσο δήλωσε ότι θα έχουν σημασία τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η συμφωνία που επετεύχθη για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και των άλλων συνομιλιών.
 
Ωστόσο εκτός από τον διμερή διάλογο, ο Τούρκος πρόεδρος έφερε και μία νέα πρόταση. Πρότεινε μια «περιφερειακή διάσκεψη», στην οποία θα συμμετέχουν όλες τις παράκτιες χώρες της περιοχής αλλά και οι Τουρκοκύπριοι , παρόλο που δεν αναγνωρίζονται ως κρατική οντότητα.
 
Έναρξη διερευνητικών επαφών έπειτα από τέσσερα χρόνια
Ελλάδα και Τουρκία έχουν να συνομιλήσουν σε αυτό το θεσμικό επίπεδο από το 2016. Στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ που επισημοποιεί την έναρξη του διαλόγου, δεν αναγράφεται η ακριβής ημερομηνία της έναρξης των διερευνητικών επαφών, όμως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Αλεξίας Τασούλη, η λέξη «προσεχώς» που αναγράφεται στην ανακοίνωση έχει καθαρά πρακτικό χαρακτήρα και είναι θέμα ημερών ο Έλληνας πρέσβης Παύλος Αποστολίδης και ο Τούρκος πρέσβης Τσαγατάι Ερτζιγιές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στην Κωνσταντινούπολη, όπου η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταφερθεί οδικώς.
 
Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία