Ανταλλαγή πυρών Κυβέρνησης-ΑΚΕΛ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Σκληρή κριτική άσκησε το ΑΚΕΛ στην Κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο Γ.Γ. του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς τους χειρισμούς, λέγοντας ότι η Κύπρος είναι απομονωμένη και σε αδιέξοδο, με την Κυβέρνηση όχι μόνο να διαψεύδει, αλλά να σχολιάζει πως το ΑΚΕΛ κάνει μηδενιστική κριτική στο εσωτερικό αλλά δεν βρίσκει μια αρνητική λέξη να πει για την στάση της Τουρκίας.
 
Την αρχή έκανε ο κ. Κυπριανού, ο οποίος δήλωσε ότι «ήταν απογοητευτικά τα αποτελέσματα της Συνόδου των ΥΠΕΞ. Πρώτα, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά δυστυχώς, ότι η ΕΕ τοποθετείται στη βάση δύο μέτρων και σταθμών. Κάτι που μας ενοχλεί. Βέβαια, λέμε ότι αυτά θα έπρεπε να τα γνωρίζει η κυβέρνηση γιατί έχει τώρα εμπειρία οκτώ ετών».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκληρή κριτική ΑΚΕΛ για κυρώσεις-«Είμαστε απομονωμένοι και σε αδιέξοδο»

 «Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε πάρα πολύ. Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, δηλαδή από πέρσι τον Αύγουστο που ξεκίνησε αυτή η συζήτηση για το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, η κυβέρνηση υποσχόταν πάρα πολλά πράγματα. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, είχε πει ότι θα επιβληθούν κυρώσεις οι οποίες θα κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία και θα υποχρεώσουν την Τουρκία να συνεργαστεί σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε λύπη επειδή, όπως είπε, «τα χθεσινά αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Και με την έννοια ότι, δυστυχώς, έχουμε απομονωθεί. Δεν είδαμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να μας στηρίζουν στη θέση την οποία είχαμε διατυπώσει και για την οποία εκφράζαμε απόλυτη βεβαιότητα όλο το τελευταίο διάστημα, ότι θα είχαμε την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ. Μας ανησυχεί και το γεγονός ότι, δυστυχώς, πλέον όλα αυτά που συζητιούνται σε ό,τι αφορά την Κύπρο έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τις κυρώσεις. Εμείς θεωρούμε ότι το σημαντικό ζήτημα και η προτεραιότητα για την Κύπρο είναι η λύση του Κυπριακού. Ο στόχος θα πρέπει να είναι επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε συμφωνία πάνω στη συμφωνημένη βάση, δηλαδή στη βάση του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αντί τούτου, διαπιστώνουμε ότι η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στις κυρώσεις».
 
Συνέχισε λέγοντας πως «ανησυχούμε πάρα πολύ για το τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και για το γεγονός ότι έχουμε βρεθεί, επαναλαμβάνω, για ακόμη μια φορά απομονωμένοι και σε ένα αδιέξοδο. Είναι κρίσιμες οι στιγμές, δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε ότι αφορά την εκτίμηση μας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Θα αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής και θα τοποθετηθούμε αναλόγως». Διερωτήθηκε εξάλλου αν «ξεμείναμε από συμμάχους»;
 
Ο κ. Κυπριανού υποστήριξε επίσης πως νομίζει ότι επιβεβαιώνεται πως «η τακτική που ακολουθήσαμε δεν έχει αποδώσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Θα περιμένουμε μέχρι την Πέμπτη, επαναλαμβάνω, είναι πολύ κρίσιμη στιγμή και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Έχουμε απόψεις, επιφυλάσσομαι όμως να τα πούμε εκτενέστερα μετά από τη σύνοδο κορυφής».
 
Αναρωτήθηκε ακόμα αν «από την επίσκεψη της  κ. Σακελλαροπούλου και τις δηλώσεις της είστε ευχαριστημένος όσο αφορά τη στήριξη και συνεργασία που υπάρχει με το ελληνικό κράτος; Να πω ότι με την κ. Σακελλαροπούλου είχαμε και κατ’ ιδίαν συνάντηση, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί μαζί, και θέλω να εκφράσω την πλήρη μας ικανοποίηση για αυτά τα οποία έχουμε ακούσει από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας».
 
Καταλήγοντας υπέδειξε πως «δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε για το γεγονός ότι ούτε η Ελλάδα μας στήριξε στις θέσεις τις οποίες διατυπώσαμε στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ. Αυτό θα πρέπει να χτυπήσει ένα καμπανάκι στη κυβέρνηση για τους χειρισμούς στους οποίους προβαίνουν και θα μείνω ως εδώ. Δεν θέλω να πω οτιδήποτε περισσότερο αυτή τη στιγμή λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης».
 
Αποκατάσταση της αλήθειας
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σε γραπτή του δήλωση εξέφρασε τη λύπη του, διότι το ΑΚΕΛ επέλεξε για άλλη μια φορά, την κρίσιμη ώρα πριν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου θα συζητηθούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, να επιτεθεί με μηδενιστικούς όρους κατά της Κυβέρνησης, χωρίς να βρίσκει μια αρνητική λέξη να πει για τη στάση και τη συμπεριφορά της Τουρκίας, την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία ζητεί από τους εταίρους της στην ΕΕ να καταδικάσουν με πράξεις τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.
 
«Ταυτόχρονα, ενώ το ΑΚΕΛ δηλώνει ότι θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα μας η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, δεν βρήκε και πάλι μια λέξη να πει για το γεγονός ότι μετά τη δήλωση του ΓΓ των ΗΕ ότι προτίθεται να συγκαλέσει νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό, τόσο το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών όσο και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών με δηλώσεις τους, προσπάθησαν να τορπιλίσουν τη νέα προσπάθεια στην οποία επιθυμεί να προβεί ο ΓΓ των ΗΕ, σε αντίθεση με την αντίδραση της Κυβέρνησης που χαιρέτισε την πρόθεση αυτή».
 
Εν πάση περιπτώσει η Κυβέρνηση, συνεχίζει ο κ. Κούσιος, αναφορικά με τη χθεσινή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του ΑΚΕΛ, «θέλει να αποκαταστήσει την αλήθεια με τα πραγματικά γεγονότα, που έχουν ως ακολούθως:
 
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης για την Τουρκία, εκτός από την Ελλάδα που με επιμονή και με απόλυτο τρόπο στήριξε τις θέσεις της Κύπρου, το ίδιο έπραξε και αριθμός άλλων χωρών. Την ίδια ώρα άλλες χώρες μέλη υποστήριξαν την άποψη ότι για την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Τουρκίας το θέμα θα έπρεπε να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων».
 
Καταλήγοντας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνει πως η Κύπρος ουδόλως απομονώθηκε αφού όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, συμφώνησαν επί της αρχής για την ανάγκη επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, «αλλά η Κύπρος σημείωσε κατά τη συζήτηση ότι από τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται η πολιτική συμφωνία του Βερολίνου, το θέμα των κυρώσεων τόσο έναντι της Λευκορωσίας αλλά και έναντι της Τουρκίας, θα πρέπει να παραπεμφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στους ηγέτες των κρατών μελών. Αυτή είναι η αλήθεια».
 
«Φιμώνουν κάθε φωνή που εντοπίζει αστοχίες»
Στο θέμα επανήλθε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, λέγοντας πως δεν είναι το ΑΚΕΛ που επιτίθεται στην Κυβέρνηση αλλά η Κυβέρνηση στο ΑΚΕΛ.
 
«Καμία επίθεση δεν έγινε από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ προς την κυβέρνηση. Στις δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού δύο φορές υπογράμμισε ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και γι’ αυτό δεν επεκτάθηκε στις εκτιμήσεις του Κόμματος για τους χειρισμούς της κυβέρνησης», ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου.
 
Αντέστρεψε τα πυρά, λέγοντας πως «αυτή που επιτίθεται είναι η κυβέρνηση. Και το κάνει αυτό για να φιμώσει κάθε φωνή που εντοπίζει τις αστοχίες, τις αντιφάσεις και τις μεγαλοστομίες της κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με τις κυρώσεις».
 
Ό,τι και να λέει η κυβέρνηση, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να διαπιστώσει κάποιος ότι η Κύπρος έμεινε μόνη στην προσπάθειά της να επιβληθούν κυρώσεις και ότι η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί σε διλήμματα και αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της, υποστήριξε ο κ. Στεφάνου.
 
«Το ΑΚΕΛ εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις και, όπως δήλωσε ο ΓΓ του Κόμματος, θα αναμένει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για να τοποθετηθεί», κατέληξε.
 

Δειτε Επισης

Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό
Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»