Οι χαμένες κυρώσεις, το άδειασμα των εταίρων και η Κύπρος μαύρο πρόβατο της Ε.Ε.

Στενά περιθώρια και μηδαμινές επιλογές αντίδρασης, αφήνουν στην Κύπρο οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται, στην προσπάθεια για αναχαίτιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Κι αυτό διότι από τη στιγμή που Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται ένα βήμα πριν την έναρξη διερευνητικού τύπου επαφών για επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, η Κύπρος παραμένει έρμαιο του τουρκικού επεκτατισμού, όπως αυτός αποτυπώνεται με την παρουσία του γεωτρητικού σκάφους Yavuz και του ερευνητικού σκάφους Barbaros, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Η κατάσταση δεν μοιάζει ικανή να αλλάξει και οι όποιες προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθούν για ακόμα μια φορά στην εξασφάλιση μιας κοινής δήλωσης που θα επικρίνει τις ενέργειες της Τουρκίας και παράλληλα στην έγκριση των περιορισμένων κυρώσεων που ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία κατά συγκεκριμένων προσώπων και εταιρειών.

Το γενικότερο κλίμα όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες θέλει την Άγκυρα να προσέρχεται στον προσυμφωνημένο διάλογο με την Ελλάδα δημιουργώντας έτσι ένα ισχυρό ρήγμα στο κατά τα άλλα αρραγές μέτωπο Λευκωσίας-Αθηνών των τελευταίων μηνών.

Με απλά λόγια η Τουρκία κατάφερε να πείσει όλους τους ενδιαφερόμενους πως θα προσέλθει στον διάλογο και με την ταυτόχρονη απόσυρση του Oruc Reis πλέον δεν είναι αναγκαία η λήψη κυρώσεων εναντίον της. Αποδείχθηκε δηλαδή πως τόσο για το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, ακόμα και την Αθήνα, η όποια κλιμάκωση για την οποία γίνεται λόγος από τον Ιούλιο, περιοριζόταν στις τουρκικές ενέργειες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και σε καμία περίπτωση στις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δηλαδή, αντιμετωπίστηκαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις  κι αυτό διότι ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου και εκατέρωθεν στρατιωτικών κινήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν υπάρχει στην περίπτωση της Κύπρου. 

Ο δρόμος για την Κύπρο
Σε αυτό τον μοναχικό δρόμο που από το 2013 τραβά η Κύπρος, δεν μπορεί να αναμένει κάτι διαφορετικό, από τα όσα ανέμενε και έπαιρνε τόσα χρόνια. Οι Ευρωπαίοι εταίροι συνεχίζουν αφενός να καταδικάζουν και να απαιτούν σε προφορικό επίπεδο των τερματισμό των προκλήσεων, επί του πρακτέου, ωστόσο παραμένουν ανενεργοί και απλοί θεατές. 

Επιπρόσθετα, η Κύπρος, από τη στιγμή που μένει μόνη σε αυτή τη συγκυρία δεν έχει άλλη επιλογή από την απαίτηση επιβολής των κυρώσεων, όχι επειδή οι κυρώσεις είναι ο αυτοσκοπός, αλλά επειδή είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται για ακόμη μια φορά όπως έγινε στο Μόναχο στην Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, να χρησιμοποιηθεί ως μέσο άσκησης πίεσης στους Ευρωπαίους, το ζήτημα της Λευκορωσίας και η επιβολή κυρώσεων στα μέλη της Κυβέρνησης Λουκασένκο. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η πρώτη λίστα κυρώσεων που αφορά τις κυρώσεις κατά πέντε προσώπων και τριών εταιρειών που ζήτησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία και θα προχωρήσει κανονικά, ωστόσο η δεύτερη λίστα κυρώσεων που παρουσίασε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο Μόναχο, μπαίνει στον πάγο μέχρι νεωτέρας. 

Επιτυγχάνεται δηλαδή αυτό που εξ αρχής επιζητούσε, ειδικά η γερμανική προεδρία και οι συν αυτή χώρες που εμφανίζονταν επιφυλακτικές με τις κυρώσεις και έκαναν ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να επιτύχουν την μη κύρωση των εισηγήσεων Μπορέλ στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. 

Εξάλλου οι προθέσεις τις κάθε πλευράς εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας διαφάνηκαν και χθες κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να υπενθυμίζει στους ομολόγους του την πολιτική συναντίληψη που επιτεύχθηκε ομόφωνα τον περασμένο μήνα στο Gymnich, η οποία προβλέπει ότι η διαδικασία έγκρισης των καταχωρήσεων για τη Λευκορωσία και των καταχωρήσεων για την Τουρκία θα κινηθούν παράλληλα, με στόχο την ταχεία υιοθέτησή τους.  

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να έχει επιλεκτική αντίδραση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο αναλόγως του ποιος προβαίνει σε αυτή την παραβίαση.  Δεν θα πρέπει να αναλωνόμαστε μόνο στις συζητήσεις, αλλά απαιτείται και εφαρμογή των αποφάσεων ΕΕ. Αυτό παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Ζοζέπ Μπρέλ ο οποίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήθελαν τον Κύπριο ΥΠΕΞ να είναι ο μόνος που έθεσε βέτο στην πρόταση για κυρώσεις κατά της κυβέρνησης Λουκασένκο, προκαλώντας αντιδράσεις συγκεκριμένου γκρουπ χωρών που απαιτούν άμεσες ενέργειες για τη Λευκορωσία. Ανάγκασαν, δηλαδή, την Κύπρο να μετατραπεί σε μαύρο πρόβατο της Ε.Ε.

Το χρονικό
Υπενθυμίζεται ότι από τις 20 Ιουλίου όταν ξεκίνησε η σταδιακή κλιμάκωση από την Τουρκία νότια του Καστελορίζου, η Γερμανία και συγκεκριμένα η Άγκελα Μέρκελ ήταν η πρώτη Ευρωπαία ηγέτης που ανέλαβε πρωτοβουλία με στόχο την άμεση αποκλιμάκωση και την έναρξη διαλόγου. 

Κι αυτό διότι Ελλάδα και Τουρκία αποτελούν δύο βασικά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και ένα κράτος μέλος και ένα κράτος υπό ένταξη στην Ε.Ε. Σε καμία περίπτωση η Γερμανία η οποία βάζει στην εξίσωση το μεταναστευτικό και τις οικονομικές σχέσεις που διατηρεί με την Άγκυρα, να διαταράξει τις ισορροπίες. 

Ανεξάρτητα με το που θα οδηγήσει ο διάλογος ο οποίος παρεμπιπτόντως θα πραγματοποιηθεί σε χαμηλό διπλωματικό επίπεδο, η Γερμανία θα έχει καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό σε αυτό το επίπεδο. Να διατηρήσει αφενός τις άριστες διπλωματικές σχέσεις που διατηρεί η Καγκελάριος Μέρκελ με τον Ερντογάν και αφετέρου να ικανοποιήσει έστω, στον ελάχιστο βαθμό την Αθήνα, η οποία είδε με ικανοποίηση την αποχώρηση του Oruc Reis. 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ακόμα και ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου χθες περιορίστηκε να εκφράσει την ικανοποίηση του για τις εξελίξεις, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στην Κύπρο και στην συνεχιζόμενη παράνομη παρουσία των Yavuz και Barbaros.

Συγκεκριμένα σημείωσε πως η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα  αποτέλεσε θετικό σήμα και  εκδηλώθηκε από την Άγκυρα πρόθεση επιστροφής στις διερευνητικές επαφές. 

«Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική προκλητικότητα -η οποία, άλλωστε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα- θα τεθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και μαζί με την πρόθεση όλων των κρατών-μελών για συνεργασία και πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπάρχει στο τραπέζι ένα σαφές πλαίσιο κυρώσεων. Είναι στο χέρι της Τουρκίας ποιο δρόμο θα ακολουθήσει: Έμπρακτη, ειλικρινή, αποκλιμάκωση ή κυρώσεις», είπε ο Στέλιος Πέτσας. 

Λαμβάνοντας υπόψη και την ανύπαρκτη αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας στη θάλασσα που εκμηδενίζει το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, οι εταίροι επιλέγουν με αυτό τον τρόπο να ικανοποιούν την Άγκυρα, αφήνοντας την να αλωνίζει χωρίς να έχει σοβαρές κυρώσεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέτυχε να μπλοκάρει τις κυρώσεις και να αφήσει εκτεθειμένη την Κύπρο ο Ερντογάν

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης